En hjelm skal sidde godt, den skal beskytte hovedet når vi styrter og så skal den være nem at bruge. Det må være første prioriteter for en hjelm. Derudover kommer der mange flere variabler. For når det kommer til stykket, har vi alle forskellige præferencer for, hvad en hjelm skal leve op til. Vi har testet ABUS Montrailer ACE Mips hjelmen. Den sidder godt på hoveder, har nogle gode funktioner og så er sikkerheden er i orden. Læs med her.


Vores vurdering af ABUS Montrailer Ace Mips

Test score af ABUS Montrailer Ace Mips

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 8

Total Score: 8.3 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

ABUS kender alle, der bare har haft en smule med cykler at gøre. De har et stort udvalg af kvalitetscykellåse, og så laver de meget andet cykelrelateret tilbehør. Når vi taler om ABUS hjelme, kender de fleste deres URBAN hjelme, som er den mest solgte hjelm i Danmark til den daglige transport. Den har tilmed vundet Tænks test for bedste hjelm. ABUS laver også seriøse hjelme mountainbiken, og sådan en har jeg testet. ABUS Montrailer ACE Mips hedder den.

Hjelmen er individuel

Der er mange typer hjelme derude. De to mest sete typer, er den store runde hjelm der går ned over nakken, på engelsk kaldes den for trail hjelmen. Den har visir, og er inspireret af en fullfacehjelm, bare uden hagestykket. Den anden type hjelm, stammer fra racerverdenen. Det er hjelmen der sidder tæt på hovedet, har god aerodynamik mindre af omfang, og så bruges den ofte af folk på racercyklen, men ses også meget brugt af mountainbikeren. Der er folk, der sværger til “trail” hjelmen, og så er der dem, der altid vil have den hurtige racerhjelm. ABUS Montrailer ACE Mips er en “trail”hjelm, i mountainbikesprog kunne man kalde den for en enduro hjelm.

Når det er sagt, så er hjelmen individuel, og om den er den ene type eller den anden, er som sådan ligegyldigt, for når alt kommer til alt, så afhænger valget af hjelm af 3 ting: Den skal sidde godt (Komfort), den skal beskytte hovedet når vi styrter (Sikkerhed), og så skal den være nem at bruge (Funktioner). Ja, og så er der lige den fjerde karakteristik: Man skal ikke ligne en tosse, når man har hjelmen på, for så gider man ikke bruge den.

Testen

ABUS  Montrailer ACE Mips hjelmen er testet over sommeren 2018. Den har været brugt i de utrolige varme sommerdage vi har haft, men også været brugt i noget der ligner en kold vinterdag. Den har været med på pressetur på de tjekkiske mountainbike spor, og kørt med til et 60 km. mountainbike løb i Island i kulde, regn og masser af vind. Derudover har den været brugt hele sommeren 2018, som var ufattelig varm. Hjelmen har altså været igennem det meste, hårde XC løb, men også meget bjergrige trailspor. Hjelmen fås i 2 størrelser, og 6 forskellige farvekombinationer. Herudover kan det fås med og uden MIPS.

Det er jo i bund og grund rigtig svært at lave en test af en hjelm, for man har jo ikke rigtig lyst til at udsætte hovedet for det ultimative styrt, og så se om det holder. Men heldigvis har ABUS lavet den test, i det den er testet hos TÜV og godkendt. Den er selvfølgelig også CE og EN godkendt. Herudover har den et MIPS indlæg i, men mere om det senere.

Komfort

Man har ofte et favoritmærke inden for hjelme, blandt andet fordi det lige passer til ens hoved. Jeg kører normalt med en Scott Stego trailhjelmen, og derfor var det ikke den store forandring at få Montraileren på hovedet. Hjelmen kan dog godt føles lidt tung at få på hovedet første gang. Sammenlignet med Scott stego hjelmen som vejer 340 gram, er Montraileren 80 gram tungere. Så om det er nok til at man kan mærke det, kan være svært at sige.

Når man ikke har det store hår, så mærker man hurtigt, hvis der kommer dyr ind under hjelmen, selv de mindste af dem. Det har været oplevet færre gange med denne hjelm. Det kan have noget at gøre med, at hullerne i hjelmen er åbne forfra, og ikke oppe fra, og insekterne af den grund, ikke så nemt kommer ind i hjelmen. Dog er der et stort midterstykke lige over hjelmen, som er lukket. Dette kan også være med til at afholde insekterne for at hoppe ind i hjelmen. Hjelmen har dog rigtig fin udluftning, og luften kan fint strømme igennem hjelmen.

Det store midterstykke kan også give oplevelsen af, at man har rigtig meget hjelm på hovedet. Altså at der er en stor berøringsflade mellem hoved og hjelm. Men kigger man inde i hjelmen er denne berøringsflade ikke større end andre hjelme. Puden føles fast, hvilket er med til at gøre, at hjelmen sidder godt på hovedet. Herudover har denne hjelm ABUS’ justeringssytem, der gør at den ikke løsner sig, selv ikke efter lang tids brug, eller under meget humblende nedkørsler. Remmene er i deres anden generation af hjelmen forlænget, da der i den første version af hjelmen der kom ud, kunne være en oplevelse af, at remmene ikke var lange nok. Remmen under hagen lukkes med en magnet. Det gør det lidt nemmere at åbne og lukke remmene, når man har handsker på, og så kan der herudover være en fordel omkring sikkerheden, da man ved den er lukket, når den klikker i.

Der sidder en rund justeringsskrue i nakkeremmen, hvortil der er nem adgang mens hjelmen sidder på hovedet, så den nemt kan justeres under kørsel – ABUS kalder systemet for Zoom ace. Komfortmæssigt er dette en rigtig god hjelm, som nemt passer mange forskellige hovedstørrelser, og som følger ens bevægelser, og hele tiden sidder samme sted.

Der er fin mulighed for at køre med en tynd sommerhue under hjelmen, men der er lige så fin plads til at en god vinterhue, hvis det skulle være nødvendigt.

Funktioner

Der er mange gode funktioner uden på hjelmen og inde i hjelmen. Af de mest markante, og noget anderledes end de fleste andre hjelme på markedet, er den medfølgende monteringsholder til et action kamera eller lys, og muligheden for nemt at sætte goggles med den brede elastik rem på hjelmen. Herudover har visiret en lækker funktion, det er nemlig gennemsigtigt. Dette uden at der kommer generende sol igennem. Herudover kan visiret også nemt køres op og ned under kørsel, alt efter hvordan man vil have det.

Hjelmen har også en hestehalefunktion, denne har jeg dog kun kunne konstaterer virker, da min hårpragt ikke er helt så prægtig (er skaldet, red.). Men min datter med langt hår siger, at hullet sidder det rigtige sted, så hestehalen nemt kan komme ud, uden at sætte sig fast i de forskellige låsemekanismer.

Puden, der sidder i hjelmen, er af det materiale ABUS kalder X-STATIC padding. Et materiale, der forhindrer, at den kommer til at lugte af de bakterier, der udskilles, når man sveder. Der kan nemt monteres en holder til ens lampe, hvis man skal køre natkørsel.

Sikkerhed

Hjelmen lever op til de sikkerhedsstandarder, den skal. Det burde være nok for at vide, at man er godt beskyttet. ABUS har for yderligere sikkerhed indbygget et “bur” de kalder Acticage. Det ligger som et bur inde i hjelmmaterialet (ses som den det sorte skelet der lige kan anes inde i hjelmen), og sikrer hovedet ved styrt. Hjelmen holdes på plads på det rigtige sted på hovedet, hvilket også højner sikkerheden.

Dette sker ved en kombination af pudens form, nakkeremmen med skruen, der kan justeres til at passe på hovedet, og så hageremmen. Hageremmen kan justeres under øret, sådan at den trækker hjelmen på plads under kørsel. Remmene løber ikke i lukningen under hagen, og dermed sidder hjelmen rigtigt ved styrt.

Herudover indeholder hjelmen MIPS – som er det svenske Multi-directional Impact Protection System, der passer på hjernen. Det giver i følge MIPS mindre hovedskader ved styrt end hjelme uden MIPS. Kigger man på litteraturen, er der argumenter både for og i mod MIPS indlæggets funktion, alt efter om man f.eks. spørger SNELL Memorial foundation(Amerikansk uafhængigt hjelmtest institution) i USA eller MIPS selv. Da vi ikke har lavet nogle crash tests, så er det som sådan ikke relevant, da MIPS jo kun kommer i brug ved styrt.

Kan den anbefales?

ABUS  Montrailer ACE Mips er en rigtig lække hjelm. Førstehåndsindtrykket er en hjelm der sidder super godt på hovedet, men føles lidt tungere. Hjelmen vinder hurtigt, og komforten er rigtig god i denne hjelm. Remme, puder og justeringssystemet i nakken er med til at gøre, at hjelmen sidder fast på hovedet, uden at klemme, og sidder samme sted på hele turen. Dette er en trail hjelm, og er man vant til at køre med en lille let XC/racer hjelm, så vil man helt klart mærke, at dette er en helt anden type hjelm. Men man føler sig hurtigt hjemme i denne hjelm, hvis man er vant til trailhjelme.

Alt i alt er min dom klar, dette er en rigtig lækker hjelm. Det er en kvalitetshjelm, hvilket man straks mærker når man får den i hånden og på hovedet. Som man kan se på billederne, så har vores testhjelm fået skrammer. Den har fløjet mange kilometer, kørt XC løb i Island under vanskelige forhold, og så har den været med i Tjekkiet og kørt i de tjekkiske bikeparker. Der er tale om en rigtig lækker hjelm, som holder en varm om vinteren, og kold om sommeren. Den bliver svær at slide op, så prøv den næste gang, du skal have ny hjelm.

Hjelmen er set til 1.300 kr.

Forsidefoto: Petr Slavik, http://www.trail-busters.com/ Resten af billederne er taget af Jónas Thor Björnsson