Den mørke tid og dermed lygte tiden nærmer sig og i skoven er det vigtigt med godt lys på mountainbiken. Men godt lys koster mange penge, eller gør det? Vi har testet en billig MTB lygte fra T.Hansen - læs hvordan det gik herunder.


Vores vurdering af Ingear Forlygte LED offroad 2000 lumen vandtæt

Test score af Ingear Forlygte LED offroad 2000 lumen vandtæt

Funktionalitet: 6

Design: 7

Pris: 9

Total Score: 7.3 ud af 10

Anmeldt af Jesper Hedegaard Grønlykke

Lad det være sagt med det samme – lygter af god kvalitet kan være ret dyre. Vi har derfor set på et billigt alternativ fra T.Hansen hvor prisen er så lav, at de fleste burde have mulighed for at komme afsted på mountainbiken efter mørkets frembrud.

Design

Lygten er designet med en skal af aluminium som gør lygten mere modstandsdygtig overfor den hårdhændet brug på en mountainbike. Aluminiums skallen er tætsluttende, så lygten er vandtæt IPX-6. Det betyder du roligt kan køre med lygten i silende regn, men ikke bør nedsænke lygten i vand. Skallen er monteret på en plastik base som kan monteret med elastikker på styret eller det medfølgende beslag der passer til en cykelhjelm.

Lygten er udstyret med to styk CREE XML T6 Led som tilsammen kan give en maksimal udgangseffekt på 2000 lumen. Man må ikke bedømme lyset fra en lygte udelukkende ved at se på antallet af lumen, her er det også særligt vigtigt at man kigger på hvordan lyset spredes fra lygten.

Læs også vores guide til valg af MTB lygter

Lygten kommer med et eksternt batteri som kan placeres enten på stellet af cyklen eller i baglommen på cykeltrøjen hvis du monterer lygten på hjelmen. Batteriet kommer i en indpakning af hård plastik som gør at vand og mudder ikke trænger ind til batterierne. Den hårde plastik indpakning kan med det medfølgende velcro-bånd monteres på rammen af cyklen. Der er sat et lille stykke med blød gummi på siden der vender ind mod stellet så du ikke ridser det under kørslen.

Batteripakken

En vigtig oplysning omkring lygten er at den IKKE opfylder Trafikstyrelsens krav til cykellygter. Skal du ud og cykle på offentlig vej skal du derfor anskaffe dig en godkendt cykellygte du kan bruge til dette.

Fakta

  • Lysniveauer: 3 (fuld styrke, halv styrke, strobe (blink)).
  • Batterikapacitet: 2-5 timer afhængigt af valgte funktion
  • Batteriindikator: Mere end 60% strøm, mere end 20% strøm eller mere end 10% strøm tilbage.
  • Batteri: 4×2000 mAh/8.4V / 4×18650 li-ion
  • Opladning: 3-4 timer
  • Vægt: 110 gram
  • Gummibånd til montering på cykelstyret
  • Elastisk bånd til montering af lygten på cykelhjelm eller som pandelampe.
  • Pris: Kr. 499,-

Førstehåndsindtryk

Cykellygten kommer pakket i en kasse hvor al tilbehøret medfølger, så du skal altså ikke ud og finde ekstra tilbehør for at kunne bruge lygten på din cykelhjelm, eller for at kunne spænde batteriet fast til stellet på cyklen. I pakken medfølger selve lygten, batteriet, oplader, stofbånd til montering af lygten på hjelm, stofbånd til brug af lygten som pandelampe, velcrobånd til at montere batteriet på cyklen, samt gummielastikker til at montere lygten på styret.

Lygten og batteriet er lavet i en god kvalitet, der mangler måske lidt finish, men det lægger man ikke mærke til i mørket. En af de små detaljer er, at der mangler lidt finish er på forsiden af lygten, her er aluminiumspladen monteret med to synlige skruer.

På bagsiden af lygten sidder tænd/sluk knappen. Den er lavet i blød gummi og er let at betjene også med handsker på. Rundt om tænd/sluk knappen er der tre dioder der indikere hvor meget batteri der er tilbage. Dioderne lyser konstant så du hele tiden ved hvor meget der er tilbage inden lygten slukker. Når alle tre dioder er tændt er der >60% strøm, >30% strøm ved to dioder tændt og >10% strøm tilbage ved en diode tændt.

Læs mere om Gode råd til MTB kørsel i mørket

På sporet

Cykellygten er testet både i skov og på vej. Selvom lygten ikke overholder Trafikstyrelsens krav til cykellygter kan man bestemt godt bruge den til at køre med på vejen til/fra sporet. På vejen fungere lygten rigtigt godt. Der er en god koncentreret lyskegle som oplyser et langt stykke frem så du kan danne dig overblik over hvor du skal hen. Jeg er sikker på at lygten er ganske ubehagelig at blive blændet af når man er billist, så en god ide er at dæmpe lyset til halv styrke.

Når du er i skoven og på mountainbike spor står det hurtigt klart at lygten er lidt udfordret. Udfordringen ligger ikke i at den lyser for svagt, for det gør den bestemt ikke, men lyskeglen den udsender er meget lille og koncentreret. Det er svært at orientere sig om sporets forløb i skoven når lyskeglen er så koncentreret. Når lygten er monteret på styret får du kun lyset i den retning som styret peger og ikke ret meget ud til siderne. Lyskeglen er dog ikke mere koncentreret end at du fint kan finde rundt på sporet, der er bare lidt mindre spredning på lyset end på mange andre meget dyrere lygter.

Den koncentrerede lyskegle er lygtens svageste punkt når den sidder på styret, men bruger du lygten monteret på hjelmen er det lygtens stærkeste punkt. Her er den lille spredning af lyset perfekt, du kan orienteret dig der hvor du vil cykle hen med et kraftigt lys. Og har du monteret en anden lygte på styret får du både et spredt lys herfra og det koncentrerede lys fra Ingear lygten på hjelmen så er du virkeligt godt kørende.

En rigtigt positiv ting ved lygten er batteriet. Der er rigtigt god batteritid og Ingear holder hvad de lover. Det så vi da vi testede lygterne på en næsten 3 timers tur og da vi kom retur var alle tre dioder stadig tændt. Så der er virkeligt mulighed for at tage lange ture ud i mørket.

Vurdering

Er budgettet ikke så stort eller er du på jagt efter en virkeligt god hjelm lygte så er Ingear lygten et rigtigt godt valg. Hvis du vil have en god lygte til styret på din mountainbike og du har lidt større økonomi at gøre med så findes der et hav af dyrere alternativer, som har en bredere lyskegle der oplyser sporet bedre. Når det er sagt så er lygten faktisk overraskende god set i forhold til prisen. Batteriet er rigtigt godt beskyttet og levere strøm til lange ture på mountainbiken.

Pris

Du kan købe lygten online hos thansen.dk eller i en af deres butikker. Lygten koster 499,- kr, men du kan være heldig at finde den på tilbud til 299,- kr