De senere år er det blevet mere og mere populært at køre på gravel bikes. MTBX har taget pulsen på gravel og guider dig igennem hvad gravel er, og giver dig svaret på om du behøver en gravel bike.

Da jeg for et år siden begyndte at lege med tanken om at skulle cykle til/fra arbejde opdagede jeg at en del af turen ville foregå på grusvej, jeg måtte derfor på jagt efter en cykel der kunne klare både asfalt og grus.

Her faldt jeg over en cykelkategori der hedder Gravel, de er behagelige at køre langt på, har bredere dæk end landevejscykler, men er heller ikke så brede som en MTB – det blev starten på et grus eventyr. Jeg har fået input fra to kompetente “graulister” til at hjælpe andre i gang med gravel som et supplement til MTB.

Hvad er gravel?

Gravel handler om at komme væk fra de asfalterede veje og ud på de mange grusveje i skove og på landet. Vi er i spændingsfeltet mellem landevejscykling, cykel cross og MTB.

For mange handler gravel, ikke om at komme hurtigst fra A til B, men om at få så mange oplevelser og sjov på turen, som overhovedet muligt. Gravel er med til ikke at skulle bekymre sig om cykelvalg, da en dedikeret gravel bike kører godt på både asfalt, grusveje og lettere singletracks.

En hurtig søgning i diverse Facebook grupper, viser også at der er mange såkaldte “social rides” i gravel grupperne. Det er ture hvor alle med en normal form kan deltage, hvor man venter på hinanden og har tid til en pause undervejs, og naturligvis tid til at tage et billede til instagram.

Behøver du en gravel bike?

Inden du tager ned til din lokale cykelhandler og investere opsparingen i en dedikeret gravel bike, kan du jo passende pudse støvet af din hardtail MTB, den kan fint bruges til en start. Og hvis du så bliver grebet af gravel har de store cykelfabrikanter gravel bikes i alle prisklasser.

På gravel tur på Merida hardtail MTB

Personligt har jeg en ældre hardtail stående som jeg ofte bruger til gravel ture, den er hverken lavet af carbon eller med de nyeste gear, men en hyggelig gravel tur kan den fint klare. Jeg har dog sidste forår investeret i en rigtig gravel bike fra Scott som jeg også kan bruge når jeg pendler til/fra arbejde – en tur på 34 km hvoraf en del kan gå ad grusveje.

Merida MTB på gravel tur på Langeland

Hvad er en gravel bike?

Gravel bike fænomenet er opstået i USA. Omkring årtusindskiftet kom der en udvikling blandt langdistance-cykelrytterne med en lyst til at udforske de kuperede, grusbelagte sideveje. Det satte skub i udviklingen af cykler der kunne håndtere grusvejene. I dag defineres en gravel bike som:

  • En cykel med racer-siddeposition til kørsel på asfalt og grus.
  • En længere hjulafstand, sammenlignet med en landevejscykel. Cyklen har skivebremser for at kunne tage dæk med en bredde på 32-45 mm, som oftest er tubeless.
  • En mindre aggressiv cykel udformning end en cykelcross cykel.
  • En lavere placeret krankboks for bedre at kunne klare grusvejene og singeltrack mere sikkert. Samtidigt giver placeringen af krankboksen også en god ydelse og komfort på længere distancer.

Trek Bikes beskriver det egentligt meget fint “Vi har simpelthen at gøre med cykel verdenens svar på Bundesligahår: Strømlinet og tjekket foran, vild og sjov bagpå. De fleste modeller har racerstyr og komfortabel geometri som en endurance racer, men med bredere dæk, der leder tankerne hen mod en mountainbike. Bredere dæk giver mere komfort og greb på ujævne og løse underlag”. Kilde: Trek Bikes.

Når du selv skal undersøge markedet for gravel bikes så mener Lars Wilbur at “man bør gå ned i sin lokale cykelbutik eller i en cykelbutik, hvor de kender til gravel og især kender forskel på gravel og cyklecross (CX). For ja, der er forskel på de to type cykler, ren geometri-mæssigt og ikke mindst på deres køreegenskaber.

Hvis du selv vil ud og købe en gravel bike så kommer det helt an på dit budget hvor lækker en cykel du får dig. Mange steder starter priserne omkring 8000 kr, men det giver god mening at bruge lidt mere, f.eks 12000 kr og så få en fin Bergamont med 1×11 gear og hydrauliske skivebremser.

Aften tur på gravel bike ved Aarhus

Hvor må du køre?

I Danmark må man færdes hele døgnet i Naturstyrelsens skove og i skove ejet af offentlige stiftelser, kommuner, andre statsinstitutioner eller folkekirken. Er man på cykel skal man holde sig på veje og stier. Der er ikke forskel på om du cykler på en almindelig cykel, en gravel bike eller en MTB. Der kan dog begrænses adgang pga jagt eller træfældning, der gælder også særlige regler for de beskyttede skove. (se listen her)

I privatejede skove er der adgang fra kl. 6 til solnedgang. Man må færdes til fods og på cykel, men kun på skovveje og stier.

Kilde: Miljøstyrelsen.

Du må færdes til fods og cykle på veje og stier i det åbne land hele døgnet, også på markveje. Ejeren kan forbyde adgang med skiltning, hvis det i særlig grad generer privatlivets fred, generer den erhvervsmæssige udnyttelse af området eller der er behov for at beskytte plante- og dyreliv.

Kilde: Oplevmere.nu

Gravel links

Her finder du nogle links som kan give dig mere inspiration til starte på at køre gravel.

Grusvej på det sydlige Langeland