I denne artikel fortæller vi dig hvad du skal kigge efter når du skal købe MTB lygter, og vi guider dig igennem betegnelser som lumen og milliampere. Vi har også samlet 7 gode lygter, som vi kan anbefale, så du er klar til at købe MTB lygter.

Spring direkte til 7 gode MTB lygter!

Nu er vi på vej mod den mørke tid, og de betyder at vi skal finde vores lygter frem. MTB natkørsel er en hel disciplin for sig selv, og er blevet meget populær de seneste år.

Tidligere kunne det være en bekostelig affære at investere i en kraftig lygte til mountainbiken, men heldigvis er udviklingen gået stærkt på det område, og det betyder at priserne er kommet ned på et niveau, hvor de fleste kan være med, samtidig med at kvaliteten på både selve lygten og batterierne er blevet bedre.

I denne artikel bliver du guidet igennem, hvad du skal være opmærksom på når du skal købe MTB lygter, så du ikke kommer galt afsted. Først kommer vi med en række gode råd til hvad du skal kigge på, og til sidst har vi fundet 7 gode lygter som anbefaling.

Kig ikke kun efter lumen (Læs dette først)

Når du skal investere dine penge i en lygte, så lad vær at fokusere udelukkende på antal lumen. Der er andre faktorer, så som spredningen af lyset, batteritid, vægt, indstilling af lysstyrke, antallet af LED’er etc, der er vigtige (Se forklaring i videoen nedenunder).

Som du kan læse lige om lidt, så fås Atredo lygterne fra 900 lumen og helt op til 4000 lumen, og nogle er med dobbeltlygter, og så er der også forskel på batteripakkerne.

Lygte på cykelhjelm eller styr

Når du skal ud og køre natkørsel, eller mørkekørsel, så anbefaler vi 2 lygter. En på hjelmen, og en på styret. Fordelen ved at have et setup med 2 lygter, er at du hele tiden har en på styret der lyser i cyklens retning, og samtidig har du en på hjelmen som lyser i den retning du kigger. En anden fordel ved at have 2 lygter med, er også at du har en backup, hvis den ene pludselig er defekt, eller løber tør for strøm. Er du ude midt i en skov, og der er helt mørkt, så er der langt hjem uden lys.

Stort set alle kraftige lygter på markedet kommer med beslag til både cykelhjelmen og til styret.

Gode råd til nattekørsel

Hvordan og hvor meget lys man ønsker er en smagssag, men har du for eksempel 2 x 4.000 lumens lygter, så kan du jo næsten lyse hele skoven op, og dermed i teorien lige så godt bare have kørt i dagslys. Noget af charmen ved at køre natkørsel, er jo netop at det er mørkt, og man har begrænset syn. Så en “lille” lygte på ca. 1.000 lumen vil for de fleste være rigelig til at have på styret, og så en lygte på 2-3.000 lumen på hjelmen.

Når du kører nat- og mørkekørsel, er der et par ting du skal være opmærksom på.

  • Kør på stier og spor, og pas på med at blænde modkørende med de kraftige lygter
  • Kør helst ikke alene når det er mørkt
  • Vis respekt for dyrene, hvis du kører i skoven om natten.
  • I nogle skove er kørsel med lygter og lys helt forbudt

Når du køber MTB lygter, skal du ikke kun kigge efter antal lumen. Se i videoen nederst i artiklen hvad du også skal kigge efter, inden du investerer i nye cykellygter.

7 gode MTB lygter (Vi anbefaler)

Atredo siger dig nok ikke så meget, da det er et forholdsvis nyt brand. Atredo er udviklet af folkene bag Cykelpartner.dk, som i samarbejde med nogle af de store lygteproducenter, blandt andet har lavet en serie af MTB lygter. Atredo udvikler og får produceret produkter til cykelbranchen med fokus på kvalitet og pris, så mon ikke vi kommer til at se mere til det navn fremover.

2400 lumen dobbelt lygte

4000 Lumen MTB lygte
2400 lumen – Kr. 769

Dette er en af de kraftige lygter i sortimentet, som har 4 x 2600 mah batteri. Dette giver en lygtetid på 2 til 9 timer alt efter hvilken af de 3 lysstyrker du kører med. Det kan indstilles til 100%, 25% og blinke funktion. Bruges den sammen med en ekstra lygte, vil 25% i de fleste tilfælde være lys nok, og der med også masser af batteritid.

Selve lygten er lavet i anodiseret aluminum og hærdet lygteglas, og så vejer den 207 gram (eksl. batteri). Dette er en såkaldt dobbeltlygte, med 6 LED i alt (3 LED i hver lygte)

Denne lygte er er til dig der virkelig har brug for kraftig lys.

Pris kr. 769,- | Mere info her

3500 lumen single lygte

3500 Lumen MTB lygte
3500 lumen – Kr. 599

Her er en lygte som lyser med stort set samme kraft som den ovenstående. 3.500 lumen er den opgivet til, så der er masser af power i de i alt 6 LED. Her medfølger en batteripakke med 4 x 2200 mah, hvilket er en smule mindre end den kraftigste lygte, men stadig nok til at kunne lyse op i 2,5 til 8 timer alt efter lysstyrke.

Den er ligeledes lavet i anodiseret aluminium og med hærdet lygteglas, som minimere risikoen for ridser og skrammer.

Pris kr. 599,- | Mere info her

3000 lumen dobbelt lygte

3.000 Lumen – Kr. 329

Her er en 3000 lumen lygte, som har 3 LED, og en lav vægt på 246 gram. Den har 3 lyststyrke indstillinger (100%, 25% og blink). Denne lygte har en brugstid på 2 til 4 timer, hvilket nok vil være omkring 6-7 timer på 25% lysstyrke.

Den er lavet i anodiseret aluminium, og har ligeledes hærdet lygteglas. Men for ca. 70 kr mere, får du 500 lumen og 2 ekstra LED’er, så vi ville nok vælge ovenstående lygte på 3500 lumen.

Pris kr. 329,- | Mere info her

2500 lumen single lygte

2500 Lumen MTB lygte
2500 lumen – Kr. 439

Så er vi under kr. 500 for en kraftig MTB lygte. Lygten har 2500 lumen, og 4 LED’er, og leveres med en batteripakke på 4 x 2200 mah. Dog er denne lygte kun oplyst til at have en brugstid på mellem 2,5 og 6 timer.

Lygten vejer kun 160 gram (uden batteri) og er lavet i anodiseret aluminium, så vil du stadig have et kraftigt lys, men går meget op i vægt, så er denne lygte en mulighed.

Pris kr. 439,- | Mere info her

2000 lumen dobbel lygte

2000 Lumen MTB lygte
2000 lumen – Kr. 479

På trods af sine “kun” 2000 lumen, er der virkelig meget lys for pengene i denne dobbeltlygte. Den har 2 LED’er og et batteri på hele 4 x 2600 mah, som giver en lygtetid fra 2,5 og op til hele 15 timer alt efter hvilken lysstyrke du kører med.

Denne lygte har 4 indstillinger, som er 100%, 30%, 15% og blink. 15% er stadig meget lys, og en fordel på transport stykker, og ved færdsel i almindelig trafik.

Pris kr. 479,- | Mere info her

1000 lumen single lygte

1000 Lumen MTB lygte
1000 lumen – Kr. 299

Denne 1000 lumen lygte, er et godt valg som lygte nr. 2. Den giver masser af lys med sin kraftige LED, og vil passe fint på styret, da den kun vejer 78 gram. Batterierne er på 4 x 2200 mah, og giver en brugstid på 4-40 timer alt efter hvilken lysstyrke du bruger.

Lygten har 4 indstillingsmuligheder (100%, 30%, 10%, samt blink), og er lavet i aluminium og med hærdet glas. Med en pris på kun kr. 299, vil denne lygte være vores valg som en ekstra lygte.

Pris kr. 299,- | Mere info her

900 lumen single lygte

900 Lumen MTB lygte
900 lumen – Kr. 249

Nu er der ikke så stor forkel på 1000 og 900 lumen, men denne lygte er lavet med fokus på lav vægt, og lang brugstid. Lygten har 1 LED, men en mindre batteripakke end de øvrige lygter. Batterierne er 4 x 1500 mah, og det giver trods alt en brugstid på mellem 4 og 16 timer.

Lygten (uden batteri) vejer kun 82 gram, og er en super lygte til prisen. Ud over at den er egnet til MTB brug i skoven, er det også en perfekt lygte til transport, hvis man bor lidt uden for byen eller andre steder hvor der ikke er gadebelysning.

Pris kr. 249,- | Mere info her

Vores bedste bud på 2 MTB lygter

Med udgangspunkt i vores anbefalinger, med at have 2 lygter, når du kører mørkekørsel, så anbefaler vi nedenstående, vurderet ud fra lysstyrke, brugstid og pris:

Dette giver en samlet pris (dags dato) på kr. 898,- for et sæt lygter, som egner sig fint til natte og mørkekørsel.

Husk ekstra batteri

Når du køber MTB lygter, så er det en god ide at undersøge om du kan købe batterier løse. Vi anbefaler selv at man har et ekstra batteri med i tasken, når man er afsted om aftenen eller natten. Løber det ene batteri tør for strøm, eller der sker en defekt, så er det en god ting at have et ekstra batteri med.

Når du kigger på batterier, så kig efter størrelsen (den fysiske størrelse) og antal mah (milli-Ampere-timer). Mah er altså den kapacitet batteriet har, eller med andre ord, så indikerer det hvor lang tid der er strøm på batteriet. Så jo flere milli-ampere-timer, des længere tid kan du cykle inden du skal lade det op.

Hvorfor køre natkørsel?

Har man ikke prøvet natkørsel (mørkekørsel) før, er det nok et naturligt spørgsmål. Men de fleste der har prøvet vil sikkert fortælle dig at det er super fedt, og en anderledes måde at køre mountainbike på. Når det er mørkt, og dit syn er begrænset, skærper du dine sanser på en hel anden måde, og selv på kendte spor, vil du have følelsen af at opleve noget nyt.

Når vi hen på efterår og vinter, er det allerede mørkt kl. 20, så det behøver faktisk ikke være natkørsel. Et godt tip er at sætte afsted inden solen er gået helt ned, og så opleve hvordan det gradvist bliver mørkere og mørkere. Det er en hel speciel oplevelse, så vi kan kun anbefale dig at få købt et par MTB lygter, og så komme afsted sammen med en kammerat.

(Video) MTB lygter – Hvad skal du kigge efter