I denne artikel fortæller vi dig hvad du skal kigge efter når du skal købe MTB lygter, og vi guider dig igennem betegnelser som lumen og milliampere. Vi har også samlet vores bud på gode lygter, som vi kan anbefale, så du er klar til at købe MTB lygter.

Spring direkte til listen med MTB lygter!

Nu er vi på vej mod den mørke tid, og de betyder at vi skal finde vores lygter frem. MTB natkørsel er en hel disciplin for sig selv, og er blevet meget populær de seneste år.

Tidligere kunne det være en bekostelig affære at investere i en kraftig lygte til mountainbiken, men heldigvis er udviklingen gået stærkt på det område, og det betyder at priserne er kommet ned på et niveau, hvor de fleste kan være med, samtidig med at kvaliteten på både selve lygten og batterierne er blevet bedre.

I denne artikel bliver du guidet igennem, hvad du skal være opmærksom på når du skal købe MTB lygter, så du ikke kommer galt afsted. Først kommer vi med en række gode råd til hvad du skal kigge på, og til sidst har vi fundet nogle gode lygter som anbefaling.

Kig ikke kun efter lumen (Læs dette først)

Når du skal investere dine penge i en lygte, så lad vær at fokusere udelukkende på antal lumen. Der er andre faktorer, så som spredningen af lyset, batteritid, vægt, indstilling af lysstyrke, antallet af LED’er etc, der er vigtige (Se forklaring i videoen).

MTB billede fra en mørkekørsel
Mørkekørsel på MTB med lygter

Gode bud på MTB lygter (Vi anbefaler)

Her er en liste over MTB lygter som kan bruges til natte og mørkekørsel på MTB. Lygterne er ikke rangeret efter hvor gode de er, men er et udpluk af gode fornuftige lygter som vi selv har prøvet.

Lygterne er udvalgt ud fra at der er et fornuftigt udvalg, baseret på lysstyrke (lumen) og pris.

Magicshine 2000 lumen (USB opladelig og indbygget batteri)

Magicshine lygte

En super lygte på hele 2000 lumen og med indbygget batteri, så du slipper for ekstern batteripakke. Modellen hedder Magicshine Allty og har en lille OLED skærm som viser batteristatus, samt resterende køretid.

Pris kr. 899,- | Mere info her

OnGear 2000 lumen dobbelt lygte

OnGear MTB lygte på 2000 lumen
OnGear MTB lygte på 2000 lumen

Dette er en af de kraftige lygter i sortimentet, som har 1 x 5200 mah batteri. Dette giver en lygtetid på 2 til 15 timer alt efter hvilken af de 3 lysstyrker du kører med. Det kan indstilles til 100%, 25% og blinke funktion. Bruges den sammen med en ekstra lygte, vil 25% i de fleste tilfælde være lys nok, og der med også masser af batteritid.

Selve lygten er lavet i anodiseret aluminum og hærdet lygteglas, og så vejer den 135 gram (eksl. batteri). Dette er en såkaldt dobbeltlygte, med 2 LED.

Denne lygte er er til dig der virkelig har brug for kraftig lys.

Pris kr. 479,- | Mere info her

Abus Supra 1000 lumen

Abus Supra

Abus som er velkendt for deres kvalitetsprodukter, har lavet den forholdsvis lille og fikse lygte på 1000 lumen, som er nem at montere på styret. Den har “kun” 5 timers batteritid, men det er et kompromis mellems størrelse/vægt, og antal timer. Til gengæld har den også et USB udtag, så du kan bruge den som powerbank, hvilket kan være meget praktisk hvis mobilen, eller cykelcomputeren skal bruge lidt nødstrøm.

Pris kr. 299,- | Mere info her

Magicshine 1000 lumen

Magicshine

Hellere lille og vågen… Fristes man til at sige. Denne lille smarte lygte fra Magicshine giver 1000 lumen, og har indbygget Bluetooth. Den er nem at montere på styret, og kan tilpasses til alle typer kørsel.

Pris kr. 549,- | Mere info her

Blackburn Dayblazer 800 lumen (intern batteri)

Blackburn Dayblazer

Lækker lygte fra Blackburn, som “kun” har 800 lumen, men til gengæld intern batteri, så du slipper for at have en stor batteripakke på cyklen. På trods af de 800 lumen, giver den nok lys til de fleste. Der medfølger at “actioncam” beslag, til f.eks. montering på hjelmen.

Pris kr. 449,- | Mere info her

Blackburn Dayblazer 1100

Dette er storebroren til Dayblazer 800. Så er du i tvivl om 800 lumen er nok lys til dig, så opgrader til denne model med 1000 lumen.

Pris kr. 599,- | Mere info her

OnGear 2500 lumen single lygte

OnGear 2500 lumen MTB lygte
OnGear 2500 lumen MTB lygte

Her får du en single lygte med 4 LED og masser af lys, og et batteri på 4400 mah. På trods af den forholdsvis store størrelse, vejer den kun 160 gram.

Pris kr. 439,- | Mere info her

OnGear USB opladelig – 1000 lumen

OnGear USB opladelig lygte til MTB
USB opladelig og indbygget batteri

Denne OnGear lygte er med indbygget batteri, og kan oplades via USB. På trods af dette, er den stadig på 1000 lumen, og giver derfor et godt lys fra styret i kombination med en god hjelmlygte. Lygten har en autofunktion, så den selv justere lyset til omgivelserne.

Pris kr. 269,- | Mere info her

Kryptonite Alley F800

En praktisk lygte med internt batteri med masser af batteritid. Den oplades via USB, og er nem at montere på styret. Skulle det knibe med strømmen, så har den en batterisparefunktion, så du kan nå hjem inden den løber helt tør.

Pris kr. 549,- | Mere info her

Vores bedste bud på 2 MTB lygter

Med udgangspunkt i vores anbefalinger, med at have 2 lygter, når du kører mørkekørsel, så anbefaler vi nedenstående, vurderet ud fra lysstyrke, brugstid og pris:

Dette giver en samlet pris (dags dato) på kr. 1.348,- for et sæt lygter, som egner sig fint til natte og mørkekørsel.

Husk ekstra batteri

Når du køber MTB lygter, så er det en god ide at undersøge om du kan købe batterier løse. Vi anbefaler selv at man har et ekstra batteri med i tasken, når man er afsted om aftenen eller natten. Løber det ene batteri tør for strøm, eller der sker en defekt, så er det en god ting at have et ekstra batteri med.

Når du kigger på batterier, så kig efter størrelsen (den fysiske størrelse) og antal mah (milli-Ampere-timer). Mah er altså den kapacitet batteriet har, eller med andre ord, så indikerer det hvor lang tid der er strøm på batteriet. Så jo flere milli-ampere-timer, des længere tid kan du cykle inden du skal lade det op.

Lygte på cykelhjelm eller styr

Når du skal ud og køre natkørsel, eller mørkekørsel, så anbefaler vi 2 lygter. En på hjelmen, og en på styret. Fordelen ved at have et setup med 2 lygter, er at du hele tiden har en på styret der lyser i cyklens retning, og samtidig har du en på hjelmen som lyser i den retning du kigger. En anden fordel ved at have 2 lygter med, er også at du har en backup, hvis den ene pludselig er defekt, eller løber tør for strøm. Er du ude midt i en skov, og der er helt mørkt, så er der langt hjem uden lys.

Stort set alle kraftige lygter på markedet kommer med beslag til både cykelhjelmen og til styret.

Gode råd til nattekørsel

Hvordan og hvor meget lys man ønsker er en smagssag, men har du for eksempel 2 x 4.000 lumens lygter, så kan du jo næsten lyse hele skoven op, og dermed i teorien lige så godt bare have kørt i dagslys. Noget af charmen ved at køre natkørsel, er jo netop at det er mørkt, og man har begrænset syn. Så en “lille” lygte på ca. 1.000 lumen vil for de fleste være rigelig til at have på styret, og så en lygte på 2-3.000 lumen på hjelmen.

Når du kører nat- og mørkekørsel, er der et par ting du skal være opmærksom på.

  • Kør på stier og spor, og pas på med at blænde modkørende med de kraftige lygter
  • Kør helst ikke alene når det er mørkt
  • Vis respekt for dyrene, hvis du kører i skoven om natten.
  • I nogle skove er kørsel med lygter og lys helt forbudt

Når du køber MTB lygter, skal du ikke kun kigge efter antal lumen. Se i videoen øverst i artiklen hvad du også skal kigge efter, inden du investerer i nye cykellygter.

Hvorfor køre natkørsel?

Har man ikke prøvet natkørsel (mørkekørsel) før, er det nok et naturligt spørgsmål. Men de fleste der har prøvet vil sikkert fortælle dig at det er super fedt, og en anderledes måde at køre mountainbike på. Når det er mørkt, og dit syn er begrænset, skærper du dine sanser på en hel anden måde, og selv på kendte spor, vil du have følelsen af at opleve noget nyt.

Når vi hen på efterår og vinter, er det allerede mørkt kl. 19, så det behøver faktisk ikke være natkørsel. Et godt tip er at sætte afsted inden solen er gået helt ned, og så opleve hvordan det gradvist bliver mørkere og mørkere. Det er en hel speciel oplevelse, så vi kan kun anbefale dig at få købt et par MTB lygter, og så komme afsted sammen med en kammerat.

Regler for natte- og mørkekørsel

Du skal være obs på at der er regler for hvor og hvornår du må færdes i skoven med lygter når det er mørkt.

Private skove

Her må du kun cykle fra 06 morgen til solnedgang. Så her er der altså ikke adgang med lygter.

Offentlige skove

Her må du cykle døgnet rundt (På stier og veje). Der kan dog være nogle bynære skovområder hvor det ikke er tilladt at cykle med lys om natten. Dette kan du altid tjekke med din kommune, eller spørge i den lokale mountainbike klub.