En hometrainer er et godt supplement til at holde gang i vintertræningen, de dage hvor man ikke har mulighed for at komme ud og cykle. De fleste forbinder nok hometrainere med tyndhjulede landevejs motionister, men vidste du at de fleste hometrainere er kompatible med mountainbikes? I denne artikel kigger vi nærmere på hvordan du kommer i gang med indendørs træning på din mountainbike.

For mig handler mountainbike lige  så meget om frisk luft, og det at komme ud i naturen, men jeg må bare erkende, at nogen dage, når det regner og der er vådt, og der er mudder alle steder, og når dit tøj og sko stadig er vådt fra sidste træning, så er det helt rart med en indendørs trænings session. For mange med små børn, kan det også ofte være en udfordring at komme afsted om aftenen. Her kan det igen være en fordel at man kan sidde hjemme og få lidt træning på hometraineren.

Jeg startede med en BKOOL hometrainer for ca. 7 år siden, og de fleste vintersæsoner er den blevet brugt til at holde formen ved lige, de dage hvor jeg ikke har haft overskud eller mulighed for at træne udendørs. Jeg har sidenhen skiftet min hometrainer ud flere gange. Først til en nyere BKOOL, og derefter en Kinetic, for nu at have en Wahoo Kickr 5, som er den første hometrainer jeg har med det man kalder direct drive.

En årsagerne til at hometrainere er blevet så populære (også blandet MTB’er), er at det er super simpelt at komme i gang, og har man lige en times tid til træning, så kan man hurtig koble computeren eller sin tablet til, og trille nogle kilometer, eller køre nogle intervaller.

De fleste vil nok sige at det er lige så nemt at tage cyklen ud, men der kan være tidspunkter eller situationer hvor dette ikke er muligt. For folk der bor i byen, og har langt til nærmeste skov eller spor, er det ikke altid nok at afsætte en time til en cykeltur. Det kan også der er små børn inde i billedet, og så kan en aften på hometrainerne være den bedste løsning, når børnene er lagt i seng.

Jeg har brugt en ældre racercykel i min hometrainer, men netop kompatibiliteten med hjul op til 29″ gør at du kan bruge din mountainbike sammen med de fleste hometrainere.

Wheel-on eller Direct drive

Vi kan starte med at dele hometrainere op i 2 kategorier. begge løsninger har fordele og ulemper, og så er der typisk også lidt prisforskel.

Wheel-on

Wheel-on er de hometrainere, hvor du beholder dit baghjul på cyklen (uanset om du bruger en MTB eller racer), og fastgøre den igennem bagakslen. Baghjulet hviler ned på en rulle, som drejer med rundt, når du træder i pedalerne.

Fordelen ved wheel-on, er at det typisk er en billigere hometrainer. Ulempen er at du ikke får så præcis måling som du gør ved en direct drive, og bruger du din MTB, skal du have et glat dæk uden knopper. En hometrainer med rulle er heller ikke så støjsvag som en direct drive trainer.

Direct drive

Med en direct drive hometrainer, afmontere du dit baghjul, og montere din kassette direkte på hometraineren. Dette giver en mere støjsvag oplevelse, og mere præcise målinger (watt, fart etc.). Disse hometrainere er oftest lidt dyrere, men giver også en bedre og mere realistisk oplevelse.

Statisk eller vippe funktion

Faktisk kan vi dele hometrainere op i yderligere 2 kategorier, som ikke er helt uvæsentlige for oplevelsen. En tommelfinger regel, er at de billigste hometrainere er statiske, hvilke vil sige at din cykel er låst, og hometraineren ikke kan bevæge sig fra side til side. Det er samme fornemmelse som man kender fra en motionscykel, hvis man f.eks. har gået til spinning. Nogle vil ikke opleve det som et problem, og det kan da også sagtens fungere, man skal bare være bevidst om at man cyklen sider helt statisk, og du har dermed ikke den samme realistiske oplevelse.

De lidt dyrere hometrainer har en tilt (vippe) funktion, som gør at de kan bevæge sig typisk en 5-10 grader fra side til side, hvilket giver en mere realistisk oplevelse, specielt når man står op på cyklen.

Udvalgte hometrainere

For at gøre det lidt mere overskueligt for dig, har vi i samarbejde med Cykelpartner.dk udvalgt de 10 mest populære hometrainere. Fælles for dem alle, er at de er kompatible med Wahoo X, Bkool, Zwift og andre simulatorer.

Elite Direto XR-T Interaktiv Hometrainer - Inklusiv Måtte & Forhjulsblok (Bundle)

Elite Direto XR-T Interaktiv Hometrainer - Inklusiv Måtte & Forhjulsblok (Bundle)

Denne bundle indeholder følgende produkter: 1 stk. Elite Direto XR-T Interaktiv hometrainer Model: Direto XR-T Farve: Sort Riser blok til f... Læs mere

Brand: Elite - Kategori: HometrainereKr. 5.799,00

Elite Direto XR-T Interaktiv Hometrainer - Inklusiv Måtte & Sveddækken (Bundle)

Elite Direto XR-T Interaktiv Hometrainer - Inklusiv Måtte & Sveddækken (Bundle)

Denne bundle indeholder følgende produkter: 1 stk. Elite Direto XR-T Interaktiv hometrainer Model: Direto XR-T Farve: Sort Riser blok til f... Læs mere

Brand: Elite - Kategori: HometrainereKr. 5.199,00

Elite Justo - Interaktiv Hometrainer - 2300 watt

Elite Justo - Interaktiv Hometrainer - 2300 watt

Elite Justo Hometrainer er den mest avanceret hjemmetræner fra Elite til dato, og erstatter hermed Elite Directo XR, som værende den be... Læs mere

Brand: Elite - Kategori: HometrainereKr. 6.949,00

Elite Suito-T - Interaktiv Hometrainer - Inklusiv måtte & forhjulsblok (Bundle)

Elite Suito-T - Interaktiv Hometrainer - Inklusiv måtte & forhjulsblok (Bundle)

Denne bundle indeholder følgende produkter: 1 stk. Elite Suito-T Interaktiv hometrainer: Medfølgende riser/forhjulsstøtte Kas... Læs mere

Brand: Elite - Kategori: HometrainereKr. 4.799,00

Elite Suito-T - Interaktiv Hometrainer - Inklusiv Træningsmåtte (Bundle)

Elite Suito-T - Interaktiv Hometrainer - Inklusiv Træningsmåtte (Bundle)

Denne bundle indeholder følgende produkter: 1 stk. Elite Suito-T Interaktiv hometrainer: Medfølgende riser/forhjulsstøtte Kas... Læs mere

Brand: Elite - Kategori: HometrainereKr. 4.399,00

Thinkrider A1 - Interaktiv Hometrainer - Zwift med flere

Thinkrider A1 - Interaktiv Hometrainer - Zwift med flere

Bemærk: Dette produkt sælges som 2. sortering, da det kortvarigt har været anvendt som demo. Produktet fejler ellers ikke noget o... Læs mere

Brand: Thinkrider - Kategori: HometrainereKr. 1.694,00

Thinkrider X5-2 Neo - Interaktiv Hometrainer - Zwift med flere

Thinkrider X5-2 Neo - Interaktiv Hometrainer - Zwift med flere

ThinkRider X5 NEO er den absolutte topmodel fra ThinkRider, og vil give dig en god køreoplevelse og stabilitet, selv under de mest intense t... Læs mere

Brand: ThinkRider - Kategori: HometrainereKr. 2.799,00

Zycle Smart ZDrive - Interaktiv Hometrainer

Zycle Smart ZDrive - Interaktiv Hometrainer

Zycle Smart Z Drive - en smart interaktiv hometrainer Zycle Smart Z Drive er en interaktiv hometrainer, som kan yde 1800 watt modstand og simulere ... Læs mere

Brand: Zycle - Kategori: HometrainereKr. 3.907,00

Bkool, Zwift eller Wahoo X

Om man er til Bkool, Zwift eller RGT (Wahoo X), er næsten lige sprængfarligt et emne som religion. Så hvad er der er bedst for dig, vil jeg lade dig om at beslutte.

Men hvis jeg alligevel skal komme med mit besyv, så vil det være korte svar være: Er du mest til den fulde oplevelse med ruter i rigtig video, så kig på Bkool. Vil du bare gerne have nogle hårde intervaller, og fokusere på dine tal, så kig på Zwift.

Der findes også andre simulatorer, men dem har vi ingen praktisk erfaring med (se links til sidst i artiklen)

Generelt om hometrainer simulatorer (Software) så er det noget der afvikles på en PC, Mac eller tablet (Android/iOs). Softwaren tilsluttes hometraineren med enten ANT+ eller Bluetooth. De fleste simulatorer kommer både i en gratis og en betalt version. Eller det vil sige, softwaren er den samme, men køber du et premium abonnement, så låses der op for nogle ekstra features. Så der altså mulighed for at prøve de forskellige simulator software gratis, inden du beslutter dig for hvilken der er den rigtige for dig.

Et premium abonnemt koster typisk ca. 10 Euro (Ca. 75 kr) om måneden, og du kan altid logge på din konto og annullere dit premium. Jeg bruger primært min hometrainer 2-3 måneder om året, og der betaler jeg for premium, og så annullerer jeg det resten af året.

Links

Thru axle adapter til mountainbike

Som tidligere nænt er det primært racercykler der bruges i hometrainere, men netop det at mange hometrainere understøtter hjulstørrelser op til 29″, gør at de er oplagt at bruge til mountainbike også. Har din mountainbike en almindelig stikaksel, så kan du bruge den der medfølger, men er din MTB af nyere dato, så er det en sikkert med thru axle, og så kræver det en adapter, for at den kan sidde i hometraineren. Når du køber en hometrainer, så følger der ofte forskellige adaptere med.

Bemærk at de kommer i forskellige versioner, så se hvilken størrelse der står på din eksisterende aksel.

Du kan finde et udvalg af thru axler her

Relevante links

På Facebook findes der en Dansk brugergruppe af Bkool entusiaster, hvor du kan få hjælp, deltage i live løb, og der foregår også en del køb og salg i gruppen. Hvis du er interesseret i en Bkool, så meld dig ind i den gruppe.

NYHED: Wahoo Kickr 6

FAQ

Hvilke dæk skal jeg bruge? Wheel on hometrainere fungere bedst med “glatte” dæk, så hvis du vil bruge din mountainbike, så kræver det et specielt dæk, som f.eks. dette Schwalbe G-one 29″

Skal jeg bruge en hometrainer måtte? Ja altid. en måtte har 2 primære funktioner. Den første er at den har en lyddæmpende effekt, og sørge for at afbløde de vibrationer der ikke går direkte i gulvet. Og ydermere er den med til at beskytte gulvet for ridser, skrammer og sved.

Fordele ved hometrainer

Med en hometrainer er det nemt lige at cykle 30 minutter en aften, selv om det er mørkt og koldt udenfor. Det var specielt en fordel for år tilbage da jeg havde små børn, da jeg selvom de var kommet i seng, kunne “cykle” en tur. En tur på hometraineren kræver heller ingen rengøring efterfølgende og slider ikke så hårdt på udstyret, som det nu en gang gør, når cykler er pløret ind i mudder og sand.

Ulemper ved hometrainer

Du kommer ikke ud og får frisk luft, og en træningssession på hometraineren, er ikke helt det samme som at komme ud på sporet. Men det er trods alt et godt alternativ til ikke at komme afsted.