Guide: Bedste begynder MTB til prisen

Den første mountainbike er altid en svær beslutning, for hvad skal man vælge?
Hvilke mærke skal man gå efter?, Skal det være 26, 27,5 eller 29? Er gode gear vigtigere end en god forgaffel osv.

Der er rigtig mange spørgsmål, og som førstegangs køber har man sjældent nogle referencer, så det kan være en jungle at finde den rigtige mtb. Her har vi forsøgt at lave en generel købeguide, til dig der skal ud og købe din første mountainbike. Til sidst i artiklen, kommer vi selv med vores personlige bud på en god begynder MTB.

Bemærk: Dette er meget generelle anbefalinger, da der er mange faktorer som vi selvfølgelig ikke har kunne tage højde for. Så nedenstående skal altså ses som en vejledning og inspiration til at komme ud og købe din første mountainbike.

MTB Købeguide

Hvilken mountainbike skal jeg vælge?

Er du førstegangs køber, kan det være meget svært at finde ud af hvilken mountainbike du skal købe. Udvalget er ikke blevet mindre, og der findes rigtig mange forskellige modeller, som hver i sær egner sig bedst til forskellige typer kørsel. I denne artikel vil vi guide dig igennem det at købe din første mountainbike.

Spørger du på Facebook eller andre steder, vil du modtage masser af gode råd. Mange af dem vil nok være modstridende, da de fleste mountainbikere har deres egne præferencer, og kører på forskellige niveauer. Der er også stor forskel på kørestil og discipliner.

Denne købeguide tager udgangspunkt i at du er nybegynder, og skal ud og investere i din første mountainbike.

Hvad koster en mountainbike?

Matcher prisen dit budget? Dette er det første vi skal have på plads. Man kan sidde og drømme nok så længe over en MTB til 50.000 kroner, men hvis man ”kun” har et budget på 10.000, så kommer man aldrig afsted, og det er jo i bund og grund det, det handler om i sidste ende.

Men som du sikkert allerede ved, så er der stor forskel fra de billigste, og op til de dyreste mountainbikes. Både i prisen selvfølgelig, men også i kvalitet.

Hvor mange penge du skal bruge på en mountainbike er der delte meninger om. Min tommelfingerregel er kr. 10.000. Så er der ca. 8.000 til cykel, og 2.000 til udstyr (sko, bukser, hjelm, handsker etc). De fleste producenter /forhandlere har en cykel i den prisklasse, men igen så kommer det også meget an på hvad og hvordan du skal bruge din mountainbike.

Motion eller løb?

Skal du købe en mountainbike udelukkende for motionens skyld, og primært køre en tur på cykelstien, med en lille afstikker i skoven i ny og næ, så vil en cykel til kr. 5-8.000 kunne dække dit behov. Har du større ambitioner, og vil starte i en cykelklub, og deltage i motionsløb, så vil jeg anbefale en dyrere cykel (8-10.000), hvor der sidder noget lidt bedre udstyr på.

Hvilken type mountainbike skal jeg vælge?

Hardtail med 29" hjul

Hardtail med 29″ hjul (Foto: Cykelpartner.dk)

Der findes masser af forskellige typer mountainbikes, og de varierer i alt fra hjulstørrelse, materiale valg, geometri, affjedringer osv. Som nybegynder skal du dog først starte med at tage stilling til hjulstørrelse, og om du vil have en hardtail (med affjedring i forgaffel) eller en fullsuspension (med affjedring både for og bag)

Hjulstørrelse (26, 27,5 eller 29)

Hvis vi tager hjulstørrelse først, så er på de fleste nye MTB cykler i dag 27,5” (650b) og 29” hjul. For få år tilbage kørte man med 26”, men de fleste producenter er gået væk fra den størrelse og laver altså udelukkende 27,5” og 29”.

Om man er til det ene eller det andet, kan være svært at vurdere, når det er din første mountainbike du skal købe. Kort sagt, så kan man sige at en 29” ruller lettere henover de fleste forhindringer som rødder og sten. Omvendt så er en 27,5” nemmere at manøvrere rundt i skarpe sving.

Man kan også sige at hvis du er højere end gennemsnittet, så gå efter 29”, og er du lavere en gennemsnittet, så er det en 27,5”. Mit bedste råd må dog være, at finde en butik eller klub, hvor du kan prøve begge dele, og se hvilken der passer dig bedst.

Affjedring

Forgaffel affjedringAffjedringen på en MTB er et helt kapitel for sig selv. For en nybegynder, og med et budget på omkring de 10.000, vil en hardtail være det oplagte valg. En hardtail er en mountainbike med affjedring i forgaflen, og stiv bagtil. En Fullsuspension (Fully), er med affjedring både for og bag.

Der er fordele og ulemper ved begge type cykler, men det er min personlige erfaring at man som nybegynder kommer bedst (og billigst) i gang på en hardtail.

Bremser

Bremseskiver MTBI “gamle dage” havde cykler det man kalder fælgbremser. Det er det man kender fra blandt andet racercykler. Mountainbikes er brug for en større bremsekraft og derfor udstyret med skivebremser, som man kender fra biler. Kort sagt findes der 2 slags skivebremser: Hydrauliske og mekaniske.

På de helt billige mountainbikes (og børne MTB) er det ofte mekaniske skrivebremser. De bremser ved hjælp af et kabel/wire, hvor i mod hydrauliske skivebremser bruger som navnet antyder hydraulik. Her har du en mineralsk olie i et lukket system, som presser klodserne sammen omkring skiverne. Hydrauliske bremser er klart at foretrække, så det skal du kigge efter.

Er du i tvivl om hvilken type cykel du skal købe, kan det være en god ide at leje en de første par gange du er af sted. Prøv at kontakte din lokale cykelklub, og hør om de har en lånecykel, og ellers er der mange cykelforretninger der udlejer mountainbikes.

Udstyr og tilbehør

Jeg vil ikke komme så meget ind på udstyret på cyklen, da det er et helt kapitel for sig selv. Reglen er her, lige som med så meget andet, at jo dyrere, des bedre. Inden for cykelverdenen kan dyrere og også betyde lettere, men som begynder på mountainbike, er det ikke noget du skal være så fokuseret på.

Bliver du bidt af mountainbike sporten (hvilket du højst sandsynlig gør), så vil du sikkert skifte din MTB ud efter et par år. Og til den tid vil du have en meget bedre ide om hvilke udstyr du skal kigge efter, og som passer dit behov.

Køb brugt mountainbike

Eftersom der er mange der skifter deres første MTB ud efter et par år, så er der også en del brugte på markedet. Det kan være fristende at købe en brugt cykel, men har man ikke lidt forstand på det, kan man købe katten i sækken.

Der er dog som udgangspunkt ikke noget galt i at købe brugt. Vi vil bare anbefale at man alliere sig med en god ven der har lidt forstand på cykler inden man køber en brugt MTB.

Hvilke mærke skal jeg vælge?

Skal jeg vælge en Trek, Cube, Haibike, Specialized, Scott, Cannondale eller noget helt andet?

Det korte svar er: Det er fuldstændig lige gyldigt.

Det er med cykler som med biler.. Dem der kører Toyota, synes Toyota er det bedste. Dem der kører Audi, synes Audi er det bedste osv.

I bund og grund er der ikke så stor forskel på cyklerne, når vi snakker prisklasser fra 10.000 og der under, som er et typisk begynder budget. Der hvor der kan være lidt forskel er på komponenterne der er monteret. Det vil sige gear, kæde, klinger ect.

Vores bud på en begynder MTB

Her vil vi komme med vores bud på en fornuftig begynder MTB. Det betyder dog ikke at alle andre cykler i den prisklasse ikke er et godt køb, men blot et overblik over hvad vi ville vælge hvis vi stod og skulle købe en begynder MTB.

Scott Aspect 710 (Jónas)

Scott Aspect 710

Scott Aspect 710

Scott er kendt som en af de gamle drenge I klassen. De har produceret mountainbikes næsten lige så længe begrebet har været kendt. De laver cykler til eliten og cykler til motionisten. Mærket borger for kvalitet, og man går ikke galt i byen ved at købe en af deres cykler.

Den her model er fint udstyret, med et godt gearsystem fra Shimano. Bremserne er ligeledes fra Shimano, og er hydrauliske. Det betyder god bremseevne, og giver bremser man kan stole på ned af de stejle nedkørsler. Forgaflen er fra Rock Shox, som er en af de mærker der er mest brugt inden for forgafler til mountainbikes.

Den har en remote poploc låsemekanismer, der giver mulighed for at låse og åbne forgaflens fjedringsfunktion på styret. Herudover er cyklen udstyret med dele fra Syncros, som er det mærke Scott bruger på alle deres cykler. Med den dækstørrelse på 27,5’ giver det en god føling med underlaget. Det er værd at bemærke at cyklen vejer 13,6 kg. Hvilket er i den tunge ende. Vælger man at købe en dyrere model, vil den også blive lettere.

Cyklen står til 8.199 kr. og er en rigtig god begyndercykel, hvor man har fået god kvalitet til en god pris.

Link: www.fribikeshop.dk

Superior XP 909 (Jónas)

Superior XP 909

Superior XP 909

Superior er et ungt europæisk cykelmærke. De bliver produceret i Tjekkiet, og er lige så stille ved at komme ind på MTB markedet. Vores egen Sebastian Fini kører i år på det hollandske Brentjens Mountainbike Racing Team, som kører på Superior mountainbikes.

Med denne model får man meget for pengene. For det første har man sparet den ene klinge væk foran, og der er derfor kun 2 gange 10 gear. Det giver færre gear at vælge i mellem, når man sidder ude i sporet.

Superior er kendt for deres stive stel, og her får man et stel i aluminium, som har en god geometri. Den er monteret med gode hydrauliske skive bremser, som for en nybegynder klarer det de skal. Gearene er fra Shimano, både forskifter og bagskifter.

Derudover sidder der en Fi’z:ik saddel på, på en saddelpind fra deres eget mærke ONE Race. Frempinden er meget race orienteret, med den let fremadbøjede vinkel, herudover er den kort, hvilket giver en god kontrol i sporet.

På hjulene sidder Schwalbes Thunder Burt dæk, som er et ok sommerdæk. Men der kan man jo forsøge at forhandler sig til et par Schwalbe Nobby Nic eller deres Racing Ralph i stedet.

Dette er helt klart en cykel der kan anbefales til begynder cykel. Man får en cykel, med en masse godt udstyr på, og et stel med en god geometri til kr. 8.499,-

Link: www.designcykler.dk

KROSS Level B6 – 29″ (Lars)

KROSS Level B9

KROSS er et Polsk mærke, som har opnået stor succes på forholdsvis kort tid. KROSS mountainbikes skiller sig ikke vildt meget ud, men er en fornuftig udstyret MTB til fornuftige priser. Jeg har valgt denne KROSS Level B9, som er en 29″ MTB med 2×10 gearing, som vil passe de fleste nybegyndere. Den er udstyret med Shimano Deore SLX, hydrauliske skivebremser og RockShox forgaffel.

KROSS er måske mest kendt for deres Pro Racing Team, som blandt andet har Jolanda Neff på holdet.

Her får du en flot 29″ mountainbike med 2×10 gear til kr. 7.499,-

Link: www.cykelpartner.dk

Grand Canyon AL SL 6.9 (Lars)

grand-canyon-al-sl-69

Grand Canyon AL SL 6.9

Canyon har jeg faktisk aldrig selv kørt på, men efter hvad jeg høre, og kan læse, så er det en meget populær cykel. Canyon skiller sig ud ved udelukkende at sælge fra egen hjemmeside. Det vil at de ikke har nogen forhandlere.

Det i sig selv kan godt være en negativ ting, når man skal ud og købe sin første MTB. Men jeg forestiller mig at man kender en der har en Canyon, og har prøvet den inden man laver sin bestilling.

Denne Grand Canyon AL SL 6.9 er med en Rockshox forgaffel, Shimano XT/SLX gear, Mavic Crossride hjulsæt og Continetal X-King racesport dæk. Så alt i alt en fornuftig udstyret og moderne mountainbike til kr. 7.999,-

Link: www.canyon.com/da/

Haibike Big Curve 9.60 (Lars)

Haibike Big Curve 9.60

Haibike Big Curve 9.60

Haibike er stadig ikke ret kendt i Danmark, men i Tyskland, hvor de stammer fra, er det et almindelig anerkendt mærke, som blandt adnet har sit eget pro team. Denne Big Curce 9.60 fra Haibike er valgt fordi du får en fornuftig begynder cykel til kun kr. 6.999,-

Den er udstyret med 29″ hjul, og et Shimano Deore XT gear mix. Skivebremserne er fra Tektro, og forgaflen er en Suntour med remote lockout. Cyklen har det “gammeldags” 3×10 gear og udstyrs mæssig ikke helt på niveau med de foregående cykler.

Men er budgettet stramt, kunne denne Haibike være en mulighed.

Link: www.cykelpartner.dk

4 kommentarer

  1. Jeg købte selv en Canyon Yellowstone 3.9 sidste år og den har virkelig gjort det godt – jeg er meget overrasket, at man kan få så god en cykel for så få penge.
    Den kostede 4.799,- og har Rockshox og hydrauliske bremser.

    Og indtil videre er den ikke faldet fra hinanden 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *