Guide: Bedste begynder MTB til prisen

Den første mountainbike er altid en svær beslutning, for hvad skal man vælge?
Hvilke mærke skal man gå efter?, Skal det være 26, 27,5 eller 29? Er gode gear vigtigere end en god forgaffel osv.

Der er rigtig mange spørgsmål, og som førstegangs køber har man sjældent nogle referencer, så det kan være en jungle at finde den rigtige mtb. Her har vi forsøgt at lave en generel købeguide, til dig der skal ud og købe din første mountainbike.

It’s not about the bikes you ride. It’s about the rides your bike takes you on

Bemærk: Dette er meget generelle anbefalinger, da der er mange faktorer som vi selvfølgelig ikke har kunne tage højde for. Så nedenstående skal altså ses som en vejledning og inspiration til at komme ud og købe din første mountainbike.

MTB Købeguide

Hvilken mountainbike skal jeg vælge?

Er du førstegangs køber, kan det være meget svært at finde ud af hvilken mountainbike du skal købe. Udvalget er ikke blevet mindre, og der findes rigtig mange forskellige modeller, som hver i sær egner sig bedst til forskellige typer kørsel. I denne artikel vil vi guide dig igennem det at købe din første mountainbike.

Spørger du på Facebook eller andre steder, vil du modtage masser af gode råd. Mange af dem vil nok være modstridende, da de fleste mountainbikere har deres egne præferencer, og kører på forskellige niveauer. Der er også stor forskel på kørestil og discipliner.

Denne købeguide tager udgangspunkt i at du er nybegynder, og skal ud og investere i din første mountainbike.

Hvad koster en mountainbike?

Matcher prisen dit budget? Dette er det første vi skal have på plads. Man kan sidde og drømme nok så længe over en MTB til 50.000 kroner, men hvis man ”kun” har et budget på 10.000, så kommer man aldrig afsted, og det er jo i bund og grund det, det handler om i sidste ende.

Men som du sikkert allerede ved, så er der stor forskel fra de billigste, og op til de dyreste mountainbikes. Både i prisen selvfølgelig, men også i kvalitet.

Hvor mange penge du skal bruge på en mountainbike er der delte meninger om. Min tommelfingerregel er kr. 10.000. Så er der ca. 8.000 til cykel, og 2.000 til udstyr (sko, bukser, hjelm, handsker etc). De fleste producenter /forhandlere har en cykel i den prisklasse, men igen så kommer det også meget an på hvad og hvordan du skal bruge din mountainbike.

Motion eller løb?

Skal du købe en mountainbike udelukkende for motionens skyld, og primært køre en tur på cykelstien, med en lille afstikker i skoven i ny og næ, så vil en cykel til kr. 5-8.000 kunne dække dit behov. Har du større ambitioner, og vil starte i en cykelklub, og deltage i motionsløb, så vil jeg anbefale en dyrere cykel (8-10.000), hvor der sidder noget lidt bedre udstyr på.

Hvilken type mountainbike skal jeg vælge?

Hardtail med 29" hjul

Hardtail med 29″ hjul (Foto: Cykelpartner.dk)

Der findes masser af forskellige typer mountainbikes, og de varierer i alt fra hjulstørrelse, materiale valg, geometri, affjedringer osv. Som nybegynder skal du dog først starte med at tage stilling til hjulstørrelse, og om du vil have en hardtail (med affjedring i forgaffel) eller en fullsuspension (med affjedring både for og bag)

Hjulstørrelse (26, 27,5 eller 29)

Hvis vi tager hjulstørrelse først, så er på de fleste nye MTB cykler i dag 27,5” (650b) og 29” hjul. For få år tilbage kørte man med 26”, men de fleste producenter er gået væk fra den størrelse og laver altså udelukkende 27,5” og 29”.

Om man er til det ene eller det andet, kan være svært at vurdere, når det er din første mountainbike du skal købe. Kort sagt, så kan man sige at en 29” ruller lettere henover de fleste forhindringer som rødder og sten. Omvendt så er en 27,5” nemmere at manøvrere rundt i skarpe sving.

Man kan også sige at hvis du er højere end gennemsnittet, så gå efter 29”, og er du lavere en gennemsnittet, så er det en 27,5”. Mit bedste råd må dog være, at finde en butik eller klub, hvor du kan prøve begge dele, og se hvilken der passer dig bedst.

Affjedring

Forgaffel affjedringAffjedringen på en MTB er et helt kapitel for sig selv. For en nybegynder, og med et budget på omkring de 10.000, vil en hardtail være det oplagte valg. En hardtail er en mountainbike med affjedring i forgaflen, og stiv bagtil. En Fullsuspension (Fully), er med affjedring både for og bag.

Der er fordele og ulemper ved begge type cykler, men det er min personlige erfaring at man som nybegynder kommer bedst (og billigst) i gang på en hardtail.

Bremser

Bremseskiver MTBI “gamle dage” havde cykler det man kalder fælgbremser. Det er det man kender fra blandt andet racercykler. Mountainbikes har brug for en større bremsekraft og derfor udstyret med skivebremser, som man kender fra biler. Kort sagt findes der 2 slags skivebremser: Hydrauliske og mekaniske.

På de helt billige mountainbikes (og børne MTB) er det ofte mekaniske skrivebremser. De bremser ved hjælp af et kabel/wire, hvor i mod hydrauliske skivebremser bruger som navnet antyder hydraulik. Her har du en mineralsk olie i et lukket system, som presser klodserne sammen omkring skiverne. Hydrauliske bremser er klart at foretrække, så det skal du kigge efter.

Er du i tvivl om hvilken type cykel du skal købe, kan det være en god ide at leje en de første par gange du er af sted. Prøv at kontakte din lokale cykelklub, og hør om de har en lånecykel, og ellers er der mange cykelforretninger der udlejer mountainbikes.

Udstyr og tilbehør

Jeg vil ikke komme så meget ind på udstyret på cyklen, da det er et helt kapitel for sig selv. Reglen er her, lige som med så meget andet, at jo dyrere, des bedre. Inden for cykelverdenen kan dyrere og også betyde lettere, men som begynder på mountainbike, er det ikke noget du skal være så fokuseret på.

Bliver du bidt af mountainbike sporten (hvilket du højst sandsynlig gør), så vil du sikkert skifte din MTB ud efter et par år. Og til den tid vil du have en meget bedre ide om hvilke udstyr du skal kigge efter, og som passer dit behov.

Køb brugt mountainbike

Eftersom der er mange der skifter deres første MTB ud efter et par år, så er der også en del brugte på markedet. Det kan være fristende at købe en brugt cykel, men har man ikke lidt forstand på det, kan man købe katten i sækken.

Der er dog som udgangspunkt ikke noget galt i at købe brugt. Vi vil bare anbefale at man alliere sig med en god ven der har lidt forstand på cykler inden man køber en brugt MTB.

Hvilke mærke skal jeg vælge?

Skal jeg vælge en Trek, Cube, Haibike, Specialized, Scott, Cannondale eller noget helt andet?

Det korte svar er: Det er fuldstændig lige gyldigt.

Det er med cykler som med biler.. Dem der kører Toyota, synes Toyota er det bedste. Dem der kører Audi, synes Audi er det bedste osv.

I bund og grund er der ikke så stor forskel på cyklerne, når vi snakker prisklasser fra 10.000 og der under, som er et typisk begynder budget. Der hvor der kan være lidt forskel er på komponenterne der er monteret. Det vil sige gear, kæde, klinger etc.

Så som vi startede med at skrive, så handler det om at komme afsted, så ud og prøv en cykel, og køb en der passer til digt budget. Du kan med fordel alliere dig med en der har erfaring fra mountainbike.

har du spørgsmål, andre gode råd, som du vil dele, så skriv en kommentar herunder.

Se også vores bud på mountainbikes til damer


Swissstop

15 kommentarer

 1. Jeg købte selv en Canyon Yellowstone 3.9 sidste år og den har virkelig gjort det godt – jeg er meget overrasket, at man kan få så god en cykel for så få penge.
  Den kostede 4.799,- og har Rockshox og hydrauliske bremser.

  Og indtil videre er den ikke faldet fra hinanden 🙂

 2. Vitus eller white bikes(når de er på tilbud hos XXL) er så hvidt jeg har fundet ud af best bang for the buck 👍

 3. Jeg syntes denne artikel er lidt dårlig og jeg føler ikke jeg kan bruge den til noget.
  Jeg er total begynder og skal ud og købe min første cykel. Mit behov er grus og asfalt stier, i skove. Da jeg jo som begynder ikke ved om min interesse vil være fanget i mange år, så vil jeg helt sikkert ikke ofre de penge der bliver foreslået her i artiklen, og som der også står, så sælger mange deres første cykel inden for kort tid, enten fordi de mister interessen, eller køber noget dyrere. Derfor må det give mere mening at starte lidt billigere, i f.eks. klassen omkring kr.5000,-, hvilket er mit budget.
  Så står der også flere steder at man skal køre ud og kikke hos en forhandler, well, det kan nok sige sig selv, men forhandleren vil være farvet af at han vil sælge dig netop den cykel han har.

  1. Hej Peter
   Alt efter dit ambitions niveau, så er der ikke noget i vejen for at købe en cykel til 5.000 kr. Specielt taget i betragtning at du ikke ved om MTB, er noget du vil fortsætte med. Artiklen tager udgangspunkt i dem der skal i gang med MTB, og købe deres første mountainbike. Her der det vores erfaring, at man får det bedst “begynderkøb” med et budget på ca. 8.000.

   Men igen, så skal det ses som en meget generel anbefaling, da vi jo ikke kender netop dit behov eller budget.

   en forhandler vil, som du nævner, selvfølgelig gerne sælge de cykler han har på lager. Men her må man bruge sin sunde fornuft, og måske besøge en forhandler eller 2 mere, alt efter hvad mulighederne er.

   Jeg håber du finder en cykel der passer til dig budget, og som du kan få glæde af i lang tid. Det vigtigste er trods alt at man kommer afsted.

   1. Hej Christian
    jeg er lige nødt til at høre, hvordan din thansen cykel klarer sig? står nemlig selv og overvejer samme cykel.

    1. Hej Ramus
     Den klarer det super fint!
     Jeg har kørt MANGE km på den allerede, super til pengene:
     Jeg har dog skiftet pedalerne ud med nogle bredere Shimano pedaler, så nu spiller det bare 🙂

 4. Hej Christian

  Må man spørge hvor høj du er, efter som du har valgt en “48”, kan se de har 44,48 og 52 til salg
  Jeg er 183cm men synes bare at 52 cm lyder stort men ifølge deres størrelsessguide er det den der skulle passe.
  de er jo ikke rigtig i butikken længere men kan kun købes onlne her hvor jeg bor, så kan ikke lige drible i butikken og afprøve størelserne.

  På forhånd tak
  Ulrik

 5. Min første MTB var en Scott 930, jeg har skiftet bremser, gear, kæde, egere er sprunget, alt knager, den har stadig ikke kørt et år… har været til 2 service og så har jeg haft den på værksted 2 gange, så hvis i vælger at starte MTB start ud billigt, da det at købe et “etableret” mærke ikke er = kvalitet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *