Bikepacking!
I denne guide til lærer du hvad bikepacking er, hvilke udstyr du skal bruge, hvad du skal medbringe, og hvordan du pakker din cykel. Du får også gode ideer til hvor turen skal gå hen, og en masse gode links om bikepacking.
Bikepacking er ikke et nyt fænomen, men det er noget der er blevet mere populært de sidste par år. Til EuroBike messen i 2018, så vi for første gang, hvor meget fokus de forskellige producenter har på bikepacking. Så da vi kom hjem fra EuroBike, blev vi enige om, at det var et tema vi var nødt til at tage op på MTBX. Så vi har læst, studeret og researchet, og har nu lavet en komplet guide til bikepacking.
Vi har dog ikke kun skrevet den for din skyld. Vi har også lavet den som en forberedelse for os selv, da vi i vores søgen efter viden om bikepacking, er blevet så inspireret at vi er nød til at selv at tage afsted. Så senere på året vil vi pakke cyklerne, og prøve det hele af i praksis. Men mere om det senere.
Forord
Marie og Kenneth tog i januar 2017 ud på en ekspedition fra Ushuaia, verdens sydligste by, og cyklede gennem Sydamerika, Mellemamerika og Nordamerika, hvor de til sidst nåede målet i Alaska, oktober 2018. En bikepacker tur på 30.500 km, gennem 2 kontinenter, og 15 lande, på 21 måneder. Så vi synes at det var oplagt at lade dem skrive forordet til denne artikel om netop bikepacking.
Bikepacking er et hastigt voksende fænomen. Og med god grund mener vi.
Bikepacking handler om at komme væk fra alfarvej. Ud i naturen. Ud hvor der er smukke udsigter. Og at leve simpelt, med de få ting man har med sig, for en tid. Og så handler det også om at udfordre sig selv på cyklen. Tage den besværlige snørklede sti, fremfor den lige asfaltvej. Fordi det er her de sjove oplevelser ligger og venter. Det er her man kan lege på cyklen og her man får smilet frem på læben. Det er her, det uventede sker.
Det har eksisteret længe – det med at spænde et par tasker på den cykel, man har stående i garagen, og begive sig ud på eventyr. Men med introduktionen af bikepacking som begreb, er rammerne, og ikke mindst mulighederne, sprængt fuldstændig.
Letvægtsudstyr i super kvalitet til fornuftige priser. Cykler, som kan håndtere de tekniske spor, selv med oppakning. Moderne elektronik, som kan hjælpe os med at finde og navigere ruter, som før i tiden krævede lokal viden. Alt dette har udviklet sig med forrygende fart de senere år, og har muliggjort at vi nu kan komme endnu længere ud i naturen, på vores cykelture.
Og det må siges at være dét, som er bikepackingens sande natur. For når pakkelisten er faldet på plads, og cyklen smurt og justeret, så handler det ikke længere om gear og nørderi, men om at komme ud i den store åbne verden. Enten den, som ligger lige i baghaven, eller den, på den anden side af kloden. Men uanset hvor langt eller kort vi rejser – når mørket falder på, og vi tænder vores lille blus, for at kokkerere en simpel aftensmad, så er det dagens indtryk af den skønne natur, som ligger på vores nethinde. Og når vi lægger hovedet på puden i den varme sovepose, så er det til lyden af dyr der pusler, vand der risler, eller vindens leg i bladene.
Om man tager en enkelt overnatning eller 1.000 – formålet er det samme. Eventyret !
– Marie og Kenneth, Bikepackers.dk (Følg dem på Instagram)
Hvad er bikepacking
Bikepacking er i princippet et moderne ord for cykelferie, hvor det bare har fået en tand mere offroad. Hvor en klassisk cykelferie, typisk foregår langs cykelstier, så er bikepacking mere offroad, og ude i naturen. Bikepacking kan være alt fra at cykle ud og tage en enkelt overnatning i et shelter, til at tage på flere måneders ekspedition gennem Europa, eller tværs over USA.
Har ud ikke helt mod på at tage afsted alene første gang, så kan du med fordel deltage i et Bikepacking Meetup, som er et koncept, hvor alle med interesse for bikepacking mødes helt uforpligtende på en shelterplads. Her kan man så møde andre og dele erfaringer, tips og tricks. Læs mere om bikepacking Meetup her
Man kan sige at bikepacking er mountainbikernes svar på backpacking.
Definationen af bikepacking er, at man cykler ud i “ødemarken” uden support, og kun med det mest nødvendige på cyklen, så man skal kunne klare sig selv i længere tid.
Hvilke udstyr kræver det
Vi anbefaler at du tager udgangspunkt i det udstyr du har. Det er ikke sikkert det er det optimale udstyr, men alt efter hvad dine ambitioner er, så kan det sagtens være godt nok til en start. Har du planer om en længere tur, så anbefaler vi at du laver en “test-tur”, hvor du pakker alt dit udstyr, og tager afsted en dag eller to. Det giver dig en fornemmelse af hvad det kræver af dig, at cykle med mange kilo oppakning, og du finder ud af om udstyret er pakket korrekt. Det du skal bruge i løbet af dagen skal være nemt tilgængelig og ikke ligge nederst i tasken.
TIP: Hold vægten nede. Væk med alt overflødig bagage
Den bedste cykel til bikepacking?
Du skal selvfølgelig bruge en cykel, og her er nogle typer cykler bedre en andre. Men igen skal du tage udgangspunkt i dit behov. Skal du 3 dage rundt i Danmark, så er der ingen grund til at investere i f.eks. en gravel bike. Her vil du typisk kunne bruge en hvilken som helst mountainbike.
Men tag udgangspunkt i det du har til rådighed. Skal du 7 dage rundt i Danmark, af grusveje og små stier, så kan en hvilken som helst mountainbike i princippet gøre det. Her gælder det blot om at sikre sig, at udstyret er serviceret, smurt, justeret og klargjort inden afgang. Du kan eventuelt investere i et par nye dæk, som matcher det underlag på den rute du har planlagt.
Det vigtigste er, at du sidder godt på cyklen, og den er indstillet 100%, da du skal sidde på den i mange timer. Er du ikke typen der skruer selv, så får den lokale mekaniker til at gå cyklen igennem, så du ikke kommer afsted med halv defekte bremser, slør i lejer, slidte kabler osv. Det er meget skønnere at få alt det fikset inden afgang, i stedet for at stå ude midt i ingenting i sin ferie, og have en defekt cykel.
Så den bedste cykel til bikepacking, er den cykel du føler dig god tilpas på, og er i forsvarlig stand, og har plads til de tasker og den bagage du skal have med.
Hvad skal du medbringe
Din oppakning skal indeholde det du har brug for undervejs, og ikke alt det du tror du får brug for. Størrelsen kommer selvfølgelig an på hvor længe du skal være afsted, og hvilken tid på året du er afsted. Men så kommer det også an på, hvor du skal hen. Kan du købe mad undervejs, eller skal du medbringe mad selv. Det man skal huske er, at det er en selv der skal slæbe alt det man tager med, og derfor er det smart at tage på nogle små ture, hvor man finder ud af, hvor meget man egentlig har brug for derude.
Beklædning
Man sidder ofte mange timer på cyklen, når man bikepacker. Det er derfor vigtigt at man har noget tøj på, som man føler er behageligt og komfortabelt. Selvom aerodynamik er ligegyldigt i denne sammenhæng, er der nogen der føler sig bedst tilpas i bib-shorts og jersey. Andre er mere til et par løse shorts og en T-shirt. Det vigtigst er at du har et par gode indershorts med pude, så er resten helt op til dig selv.
Mange foretrækker traditionelle pedaler og et par gode sneaks eller lette vandresko. Cykler du med cykelsko med klik, så kan det anbefales at medbringe sandaler eller andet let fodtøj, som du kan skifte til når du ikke cykler. Det er ikke mange cykelsko som er behagelige at gå rundt i, og så kan fødderne få lidt luft.
Vi har til sidst i artiklen lavet en pakkeliste til dig
Sådan pakker du cyklen
Når du nu har fundet alt det frem du skal have med, så gælder det om at få det pakket korrekt. Vi anbefaler selvfølgelig at de ting du bruger oftest, er nemt tilgængelig, så du ikke skal pakke alle taskerne ud, hver gang du skal have fat i noget. Det er også vigtigt at du tænker på vægtfordelingen. Det gælder om have de tungeste ting, så lavt placeret på cyklen som muligt, og samtidig godt fordelt mellem for og bag. Eller faktisk så gælder det om, ikke at have for mange tunge ting med.
Her under kan du se en beskrivelse at de tasker man som oftest bruger til bikepacking.
Framebag
En framebag fås i forskellige størrelser, og sidder monteret på rammen, typisk lige under overrøret.
Den er god til de småting du bruger i løbet af dagen. Det kan være powerbank til mobil, kamera og cykelcomputer. Den er også god til snacks. Men jo større framebag man har, jo mere skal man tænke over, at placere de tungere ting her. Det giver en bedre vægtfordeling, og dermed bibeholdes din cykels egenskaber, når du skal forcere singletracks og andet uvejsomt terræn.
Toptubebag
En toptubebag sidder på overrøret, og er god til mobiltelefonen, penge og andre små personlige ejendele.
Seatbag
En Seatpostbag (sadeltaske) fås i mange forskellige størrelser, og er som oftest vandtætte, og derfor velegnet til ekstra tøj, sovepose, og andet som skal holdes tørt. Sadeltasken er oftest den med mest volume, og indeholder ekstra tøj, sko og andet som du ikke skal bruge i løbet af dagen.
Handlebar
Handlebar tasken sidder foran på styret, og er oplagt til at holde en sovepose eller liggeunderlag og måske en lille telt. Den kan som oftest også bruges til dit ekstra tøj. Den består oftest af en vandtæt pose, som kan foldes sammen, og spændes fast foran på styret.
Du kan i de fleste cykelforretninger, finde et fornuftigt udvalg i cykeltasker, eller finde et stort udvalg online her
Overnatning
Om du vil sove i telt, shelter eller vandrehjem gør en forskel på din planlægning af turen, og hvad du skal medbringe.
- Telt = Telt, underlag og sovepose
- Shelter = Underlag og sovepose
- Vandrehjem = sovepose
Så man kan sige, at jo mere primitivt du vil sove, des mere bagage kræver det på cyklen. Men hvis bare man tænker det ind fra starten, og ved man skal have plads på cyklen, så er det bare et spørgsmål om planlægning. Du skal bare være klar på, at du kan opleve at shelters er optaget, hvilket vil give dig nogle udfordringer for overnatning, hvis du kun har planlagt at skulle overnatte i shelter. Derfor bør man have en nødløsning med. Ønsker man ikke at bære et telt, kan man jo have en bivuak med. Den vejer og fylder mindre.
Der er selvfølgelig også lidt økonomi i det. Overnatning i telt og shelter er som udgangspunkt gratis, men kræver at man har det rigtige udstyr. Så start med at gøre op med dig selv, hvor ofte og hvor lang tid du kommer afsted. Er bikepacking noget du bare vil prøve en enkelt gang, så er det nok lidt voldsomt at købe et letvægtstelt til flere tusinde kroner, men er det noget du har planer om at gøre flere gange om året i længere tid, så kan det være en god investering.
Har du planer om at overnatte på vandrehjem, Bed & Breakfast, eller måske endda på hotel, så sørg for at ligge din rute efter det.
Hvor går turen hen
Der er flere måder at “bikepacke” på, og nogen har det bedst med at planlægge ruten nøje hjemmefra, hvor andre er mere spontane, og bare cykler afsted, og ser hvor cyklen tager dem hen. Skal du afsted for første gang, så anbefaler vi, at du planlægger turen hjemmefra. Som tidligere nævnt, er det en god ide at foretage en lille testtur, så du kan få en fornemmelse af hvor mange kilometer du ca. kan cykle om dagen med oppakning på.
En god ide er at starte med Google Maps, og finde ud af hvor din endestation ligger. Du ved hvor mange dage du har sat af til det, og så er det bare at dele turen op i bidder, og tegne ruten ind.
Et godt tip er at lade være med at lave et alt for stramt program. Bikepacking handler også om oplevelsen, friheden, naturen. Så der skal være tid til at stoppe op en gang imellem og bare nyde øjeblikket.
Hærvejen
Der findes masser af populære cykelruter i Danmark. Den mest populære er nok Hærvejen, som går fra Flensborg i syd, til Frederikshavn i nord. Du behøver selvfølgelig ikke at tage hele turen, men kan nøjes med at cykle dele af den. På Hærvejen er der masser af muligheder for overnatning og forplejning. De ældste dele af hærvejen, siges at være 4.000 år gamle, så alene af den grund, er hærvejen en populære cykelrute.
Mere info
Der flere steder hvor du kan tegne din rute ind.
God råd
Andre gode sider
Pakkeliste
Du kan downloade eller print pakkelisten her. Så kan du bruge den som tjekliste, når du skal pakke din cykel.
- Beklædning
- Cykelshorts (+ bibs)
- Cykelstrømper
- T-shirt
- Regnjakke og bukser
- Underbukser
- Cykelhjelm
- cykelhandsker
- Evt. lette sandaler eller flip flops
- Praktisk
- Solbriller
- Cykellygter
- Plaster (Til sår og vabler)
- Tape
- Sårrens
- Solcreme
- Buksefedt
- Drikkedunk
- Håndsprit
- Værktøj
- Multitool (der skal være et værktøj til alle skruer på din cykel)
- Dækjern
- Slanger
- Kædeled
- Kædeolie
- Geardrop
- Minipumpe
- Strips (Til diverse reparationer)
- Cykellås
- Elektronik
- Mobiloplader
- Powerbank
- Diverse USB kabler
- Batterier (til f.eks. cykellygter)
- Toiletartikler
- Tandbørste
- Håndsæbe
- Tandpasta
- deodorant
- Letvægtshåndklæde
- Vådservietter
- Shampoo
- Panodil
- Toiletpapir
Deltag i debatten