Er du klar til store oplevelser på cyklen? Bikepacking er unikke oplevelser, enten alene eller sammen med andre. I denne artikel får du en komplet guide til bikepacking, i Danmark og udlandet.

I denne guide til bikepacking lærer du hvad bikepacking er, hvilke udstyr du skal bruge, hvad du skal medbringe, og hvordan du pakker din cykel. Du får også gode ideer til hvor turen skal gå hen, og en masse gode links om bikepacking.

Bikepacking er ikke et nyt fænomen, men det er noget der er blevet mere populært de sidste par år. Til EuroBike messen i 2018, så vi for første gang, hvor meget fokus de forskellige producenter har på bikepacking. Så da vi kom hjem fra EuroBike, blev vi enige om, at det var et tema vi var nødt til at tage op på MTBX. Så vi har læst, studeret og researchet, og har nu lavet en komplet guide til bikepacking.

Vi har dog ikke kun skrevet den for din skyld. Vi har også lavet den som en forberedelse for os selv, da vi i vores søgen efter viden om bikepacking, er blevet så inspireret at vi er nød til at selv at tage afsted. Så senere på året vil vi pakke cyklerne, og prøve det hele af i praksis. Men mere om det senere.

Forord

Marie og Kenneth tog i januar 2017 ud på en ekspedition fra Ushuaia, verdens sydligste by, og cyklede gennem Sydamerika, Mellemamerika og Nordamerika, hvor de til sidst nåede målet i Alaska, oktober 2018. En bikepacker tur på 30.500 km, gennem 2 kontinenter, og 15 lande, på 21 måneder. Så vi synes at det var oplagt at lade dem skrive forordet til denne artikel om netop bikepacking.

Bikepacking er et hastigt voksende fænomen. Og med god grund mener vi.

Bikepacking handler om at komme væk fra alfarvej. Ud i naturen. Ud hvor der er smukke udsigter. Og at leve simpelt, med de få ting man har med sig, for en tid. Og så handler det også om at udfordre sig selv på cyklen. Tage den besværlige snørklede sti, fremfor den lige asfaltvej. Fordi det er her de sjove oplevelser ligger og venter. Det er her man kan lege på cyklen og her man får smilet frem på læben. Det er her, det uventede sker.

Det har eksisteret længe – det med at spænde et par tasker på den cykel, man har stående i garagen, og begive sig ud på eventyr. Men med introduktionen af bikepacking som begreb, er rammerne, og ikke mindst mulighederne, sprængt fuldstændig.

Letvægtsudstyr i super kvalitet til fornuftige priser. Cykler, som kan håndtere de tekniske spor, selv med oppakning. Moderne elektronik, som kan hjælpe os med at finde og navigere ruter, som før i tiden krævede lokal viden. Alt dette har udviklet sig med forrygende fart de senere år, og har muliggjort at vi nu kan komme endnu længere ud i naturen, på vores cykelture.

Og det må siges at være dét, som er bikepackingens sande natur. For når pakkelisten er faldet på plads, og cyklen smurt og justeret, så handler det ikke længere om gear og nørderi, men om at komme ud i den store åbne verden. Enten den, som ligger lige i baghaven, eller den, på den anden side af kloden. Men uanset hvor langt eller kort vi rejser – når mørket falder på, og vi tænder vores lille blus, for at kokkerere en simpel aftensmad, så er det dagens indtryk af den skønne natur, som ligger på vores nethinde. Og når vi lægger hovedet på puden i den varme sovepose, så er det til lyden af dyr der pusler, vand der risler, eller vindens leg i bladene.

Om man tager en enkelt overnatning eller 1.000 – formålet er det samme. Eventyret !

– Marie og Kenneth, Bikepackers.dk (Følg dem på Instagram)

Hvad er bikepacking

Foto: Bikepackers.dk

Bikepacking er i princippet et moderne ord for cykelferie, hvor det bare har fået en tand mere offroad. Hvor en klassisk cykelferie, typisk foregår langs cykelstier, så er bikepacking mere offroad, og ude i naturen. Bikepacking kan være alt fra at cykle ud og tage en enkelt overnatning i et shelter, til at tage på flere måneders ekspedition gennem Europa, eller tværs over USA.

Man kan sige at bikepacking er mountainbikernes svar på backpacking. Definationen af bikepacking er, at man cykler ud i “ødemarken” uden support, og kun med det mest nødvendige på cyklen, så man skal kunne klare sig selv i længere tid.

Hvilke udstyr kræver det

Vi anbefaler at du tager udgangspunkt i det udstyr du har. Det er ikke sikkert det er det optimale udstyr, men alt efter hvad dine ambitioner er, så kan det sagtens være godt nok til en start. Har du planer om en længere tur, så anbefaler vi at du laver en “test-tur”, hvor du pakker alt dit udstyr, og tager afsted en dag eller to. Det giver dig en fornemmelse af hvad det kræver af dig, at cykle med mange kilo oppakning, og du finder ud af om udstyret er pakket korrekt. Det du skal bruge i løbet af dagen er nemt tilgængelig og ikke ligger nederst i tasken.

TIP: Hold vægten nede. Væk med alt overflødig bagage

Den bedste cykel til bikepacking?

Foto: Bikepackers.dk

Du skal selvfølgelig bruge en cykel, og her er nogle typer cykler bedre en andre. Men igen skal du tage udgangspunkt i dit behov. Skal du 3 dage rundt i Danmark, så er der ingen grund til at investere i f.eks. en gravel bike. Her vil du typisk kunne bruge en hvilken som helst mountainbike.

Men tag udgangspunkt i det du har til rådighed. Skal du 7 dage rundt i Danmark, af grusveje og små stier, så kan en hvilken som helst mountainbike i princippet gøre det. Her gælder det blot om at sikre sig, at udstyret er serviceret, smurt, justeret og klargjort inden afgang. Du kan eventuelt investere i et par nye dæk, som matcher det underlag på den rute du har planlagt.

Det vigtigste er, at du sidder godt på cyklen, og den er indstillet 100%, da du skal sidde på den i mange timer. Er du ikke typen der skruer selv, så får den lokale mekaniker til at gå cyklen igennem, så du ikke kommer afsted med halv defekte bremser, slør i lejer, slidte kabler osv. Det er meget skønnere at få alt det fikset inden afgang, i stedet for at stå ude midt i ingenting i sin ferie, og have en defekt cykel.

Så den bedste cykel til bikepacking, er den cykel du føler dig god tilpas på, og er i forsvarlig stand, og har plads til de tasker og den bagage du skal have med.

Hvad skal du medbringe

Din oppakning skal indeholde det du har brug for undervejs, og ikke alt det du tror du får brug for. Størrelsen kommer selvfølgelig an på hvor længe du skal være afsted, og hvilken tid på året du er afsted. Men så kommer det også an på, hvor du skal hen. Kan du købe mad undervejs, eller skal du medbringe mad selv. Det man skal huske er, at det er en selv der skal slæbe alt det man tager med, og derfor er det smart at tage på nogle små ture, hvor man finder ud af, hvor meget man egentlig har brug for derude.

Vi har til sidst i artiklen lavet en pakkeliste til dig

Sådan pakker du cyklen

Artist: Clint Ford / ovejanegrabikepacking.com

Når du nu har fundet alt det frem du skal have med, så gælder det om at få det pakket korrekt. Vi anbefaler selvfølgelig at de ting du bruger oftest, er nemt tilgængelig, så du ikke skal pakke alle taskerne ud, hver gang du skal have fat i noget. Det er også vigtigt at du tænker på vægtfordelingen. Det gælder om have de tungeste ting, så lavt placeret på cyklen som muligt, og samtidig godt fordelt mellem for og bag. Eller faktisk så gælder det om, ikke at have for mange tunge ting med.

Her under kan du se en beskrivelse at de tasker man som oftest bruger til bikepacking.

Framebag

En framebag fås i forskellige størrelser, og sidder monteret på rammen, typisk lige under overrøret.

Den er god til de småting du bruger i løbet af dagen. Det kan være powerbank til mobil, kamera og cykelcomputer. Den er også god til snacks. Men jo større framebag man har, jo mere skal man tænke over, at placere de tungere ting her. Det giver en bedre vægtfordeling, og dermed bibeholdes din cykels egenskaber, når du skal forcere singletracks og andet uvejsomt terræn.

Toptubebag

En toptubebag sidder på overrøret, og er god til mobiltelefonen, penge og andre små personlige ejendele.

Seatbag

En Seatpostbag (sadeltaske) fås i mange forskellige størrelser, og er som oftest vandtætte, og derfor velegnet til ekstra tøj, sovepose, og andet som skal holdes tørt. Sadeltasken er oftest den med mest volume, og indeholder ekstra tøj, sko og andet som du ikke skal bruge i løbet af dagen.

Handlebar

handlebar tasken sidder foran på styret, og er oplagt til at holde en sovepose eller liggeunderlag og måske en lille telt. Den kan som oftest også bruges til dit ekstra tøj. Den består af en vandtæt pose, som kan foldes sammen, og spændes fast foran på styret.

Du kan i de fleste cykelforretninger, finde et fornuftigt udvalg i cykeltasker.

Vi kan blandt andet anbefale disse fra PRO Bikegear

Udstyr

I samarbejde med GrejFreak.dk har vi lavet en liste over soveposer, telte, underlag og gasbrændere, som er særlig velegnet til bikepacking.

Soveposer

Yeti Balance 400

Når man taler dunsoveposer, kan man ikke undgå at tænke på Yeti Outdoors, som er en del af Nordisk fra Silkeborg. Yeti Balance 400  er en tre sæsoners sovepose, den har vandafvisende dun, er super blød at ligge i, og så er der god plads i den – og så vejer den 740 gr. Når man sidder ude i regnen på cyklen, så er soveposen et højdepunkt på dagen at komme ned i. Den er varm og har en grænse på -3 grader, og extrem temperatur på -19 grader.

Sea to Summit – Reactor Extreme Lagenpose

Klar den billigste og letteste løsning. Med en lagenpose fra Sea to Summit kan du klare de danske sommernætter uden at skulle cykle rundt med en stor sovepose. Vær dog opmærksom på, at dette kun er en holdbar løsning til forholdsvis varme nætter.

Udover at lagenposen kan bruges for sig selv, kan du bruge den i kombinationen med samtlige af nedenstående soveposer, hvilket så giver dig en sovepose du kan bruge i både forår, sommer og efterår. Dette er klart den billigste løsning, frem for 2 forskellige soveposer.

https://www.grejfreak.dk/shop/298-lagenposer/42229-sea-to-summit-reactor-extreme-lagenpose/

Carinthia – Tropen Sovepose

Carinthia er verdenskendt for deres kvalitetsprodukter. Carinthias soveposer er oprindeligt udviklet til det østrigske militær, som stadig benytter dem den dag i dag. Udover det østrigske militær, bruger det Danske Forsvar dem også.

Tropen soveposen er udviklet til brug i varme og fugtige omgivelser, hvilket altså gør den perfekt til brug i den danske sommer. Selvom den er udviklet til sommerbrug, kan den faktisk holde dig varm ned til +5 grader. (Vejl. temperatur for mænd).

I hætten på soveposen er der indbygget myggenet, så den kan bruges i shelter eller under en tarp, uden at du skal bekymre dig om flyvende kryb om natten.

https://www.grejfreak.dk/shop/294-soveposer-sommer/10772-carinthia-tropen-sovepose/

Sea to Summit – Spark SP I Dunsovepose

Den ultimative sovepose til bikepacking om sommeren. Soveposen kan pakkes sammen så den fylder meget lidt og vejer kun 340 g (Normal længde). Soveposen er med fyld af dun, hvilket giver en fantastisk isolering, samt en meget lav vægt.

Derudover giver dunfyld også en fantastisk åndbarhed i soveposen, så du ikke bliver fugtig og klam mens du sover. Soveposen har en komforttemperatur på +9 grader, hvilket gør den velegnet til brug om sommeren i Danmark.

https://www.grejfreak.dk/shop/294-soveposer-sommer/59296-sea-to-summit-spark-i-sovepose/

Underlag

Klymit – Inertia XL liggeunderlag

Til den høje bikepacker kan vi anbefale Inertia XL liggeunderlaget fra Klymit. Det vejer og fylder meget lidt i tasken, selvom det næsten er 2 meter langt. Liggeunderlaget vejer kun 400 gram og pustes nemt og hurtigt op, med kun 5-7 kraftige pust.

Liggeunderlag fra Klymit er desuden dækket af deres livstidsgaranti og der medfølger et lappekit, hvis uheldet skulle være ude på turen.

https://www.grejfreak.dk/shop/301-underlag-luft/44373-klymit-inertia-xl-liggeunderlag/

Therm-A-Rest – NeoAir Xlite Liggeunderlag

Klart det meste solgte liggeunderlag fra Therm-A-Rest. Og med en vægt på kun 340 gram og en pakkestørrelse på 23 x 10 cm, så forstår man godt hvorfor. Liggeunderlaget giver med sine 6,4 cm en fantastisk komfort til en nats søvn i det fri.

Med en r-værdi på 4,2 kan det desuden holde dig varm ned til -10 grader og kan således bruges både forår, sommer og efterår. Det skal desuden nævnes, at liggeunderlaget kommer i en bred model, som er 64 cm bredt, hvilket fungerer godt til de lidt bredere personer.

https://www.grejfreak.dk/shop/301-underlag-luft/59315-therm-a-rest-neoair-xlite-liggeunderlag/

Therm-A-Rest – NeoAir UberLite Liggeunderlag

Det letteste liggeunderlag fra Therm-A-Rest nogensinde og et af de letteste “helstøbte” liggeunderlag på markedet. Med en vægt på kun 250 gram skal du på ingen måde bekymre dig om at fragte liggeunderlaget rundt.

UberLite kommer med Therm-A-Rests nye WingLock ventil, som sikrer hurtigere oppustning effektiv tømning efter endt søvn. Liggeunderlaget har en r-værdi på 2,3, hvilket faktisk betyder, at det isolerer mod jordens kulde helt ned til omkring 0 grader. Absolut et must have til den aktive bikepacker.

https://www.grejfreak.dk/shop/301-underlag-luft/50191-therm-a-rest-uberlite-liggeunderlag/

Telte

MSR – Elixir 1-personers Telt

Hvis du skal have rigtig kvalitet, så skal du have et MSR telt. MSR står for Mountain Search Rescue og teltene er udviklet til brug i det blæsende og regnfyldte bjergrige dele i USA, hvor naturen ikke er alt for sød ved udstyret.

Det betyder at du får et kvalitetstelt, til en særdeles fornuftig pris. Teltet vejer kun 2,16 kg, men kan reduceres til 1,78 kg, hvis man kun tager de mest nødvendige dele med, for at teltet kan stå. Du får et rigtig godt telt, der sagtens kan holde dig tør igennem hele sæsonen. Teltet findes desuden også i flere størrelser.

https://www.grejfreak.dk/shop/290-1-2-personers-telte/41231-msr-elixir-1-personers-telt/

MSR – Zoic 1-personers telt

Zoic teltet er udviklet til backpacking og cykelture, hvilket man tydeligt kan se på vægten på kun 1,71 kg. Du får faktisk overraskende meget plads inde i teltet og dette er en god løsning for bikepackeren, som gerne vil have plads til sin backpack inde i teltet.

Du får et godt vandsøjletryk, så du ikke bliver våd i det danske sommervejr. Derudover får du med Zoic teltet en fantastisk åndbarhed. Teltet findes desuden i en 2, 3 og 4-personers model.

https://www.grejfreak.dk/shop/290-1-2-personers-telte/53541-msr-zoic-1-backpacking-telt/

Carinthia – Combat 1-persons Telt

Skal det være så let og simpelt som muligt, så er en Bivy Bag et godt valg. Man kan forsimplet sige, at en Bivy Bag er en ekstra stort vandtæt sovepose, som du lægger dig ned i med din rigtige sovepose. Combat 1-persons Telt fra Carinthia er udviklet til militæret, hvilket sikrer dig en fantastisk holdbarhed.

Den er 100% vandtæt med 3-lags GORE-TEX membran, samtidig med at den er meget åndbar. Det kræver en smule tilvænning at sove i en Bivy Bag, men når man først har gjort det, så bliver det hurtigt dit foretrukne valg.

Med en vægt på kun 680 gram og en pakstørrelse på 32×8 cm, fylder den ikke meget i tasken.

https://www.grejfreak.dk/shop/289-tarp-bivy-bags/11021-carinthia-combat-1-persons-telt/

Nordisk – Lofoten 1-personers Telt

Skal det være så let som muligt, så kommer du ikke udenom Lofoten teltet. Dette er det letteste telt på markedet og vejer kun 565 gram, samtidig er det klart det mindste telt, når det er pakket sammen.

Teltet er desuden let at slå op og det kommer med et fornuftigt vandsøjletryk, som nok skal holde dig tør i det danske vejr. Dette er teltet til den aktive bikepacker som vil have det bedste og letteste på markedet. Findes også i en 2-personers udgave.

https://www.grejfreak.dk/shop/290-1-2-personers-telte/27509-nordisk-lofoten-1-personers-telt/

Kogegrej

JetBoil Flash Gasbrænder

Nem og handy gasbrænder, der koger en 1/2 liter vand på 90 sekunder. Perfekt til et bikepack, hvor du gerne vil nyde en kop kaffe, eller koge vandt til dit frysetørret måltid. JetBoil kan koge op til 1 liter vand, og vejer kun 371 gram. Når den er pakket sammen, fylder den ikke meget.

https://www.grejfreak.dk/shop/314-gasbraendere/2868-jetboil-flash-gasbraender/

MSR – Pocket Rocket 2 Gasbrænder

Klart den letteste løsning til madlavning i det fri. Brænderen vejer kun 73 gram og hvis du kombinerer den med de rigtige gryder, kan du holde din oppakning på et minimum. Der findes desuden mange forskellige kombinationer af Pocket Rocket løsninger, bl.a. MSR – Pocket Rocket Stove Kit, som giver dig alt det nødvendige grej til madlavning til 2 personer.

https://www.grejfreak.dk/shop/314-gasbraendere/2303-msr-pocket-rocket-2-gasbraender/

Jetboil – MiniMo Gasbrænder

Gasbrænder med integreret gryde. Gasbrænderen har simre-funktion, så du kan lave mange forskellige retter på farten uden at det brænder på. Gryden har en kapacitet på 1 liter og passer derfor perfekt til én person, eller til hvis du hurtigt skal koge vand til frysetørret mad. Vægten ligger på sølle 415 gram og alt udstyr til MiniMo kan opbevares nede i gryden, når den ikke er i brug

https://www.grejfreak.dk/shop/314-gasbraendere/8469-jetboil-minimo-gasbraender/.

MSR – WindPro II Gasbrænder

Kræver du lidt mere af dit madlavningsgrej kan du overveje en mere stabil gasbrænder i form af WindPro II. Den giver dig mere stabilitet i madlavningen og ligesom med Pocket Rocket 2 kan du slippe afsted med en meget overskuelig vægt, hvis du investerer i de rigtige gryder til. Vægten er på kun 327 gram.

https://www.grejfreak.dk/shop/314-gasbraendere/9486-msr-windpro-ii-gasbraender/

Spisesæt

Sea To Summit – Alpha 1.1 Spisesæt

Her får du stort set alt hvad du skal bruge, for at lave mad i det fri. Der medfølger en 1,2 liters gryde, 1 skål og 1 kop. Sættet er altså perfekt til én person. Vægten ligger på kun 330 gram for hele sættet.

https://www.grejfreak.dk/shop/194-gryder-pander/55431-sea-to-summit-alpha-11-spisesaet/

Sea To Summit – X-Pot Foldbar Kedel

Skal du hovedsageligt leve af frysetørret mad og kaffe på din tur, så er en foldbar kedel den bedste mulighed. Kedlen kan foldes sammen, så den fylder ca. det samme som en bordskåner og vejer kun 186 gram. Der er kapacitet til 1,3 liter vand.

https://www.grejfreak.dk/shop/194-gryder-pander/37693-sea-to-summit-x-pot-foldbar-kedel/

Sea To Summit – X-Pot Foldbar Gryde

Samme princip som med kedlen ovenfor. Gryden kan foldes sammen så den fylder minimalt i din oppakning og findes i 2 størrelser: 2,8 liter og 4 liter. Vægten ligger på kun 325 gram for modellen på 2,8 liter.

https://www.grejfreak.dk/shop/194-gryder-pander/37670-sea-to-summit-x-pot-foldbar-gryde/

Overnatning

Om du vil sove i telt, shelter eller vandrehjem gør en forskel på din planlægning af turen, og hvad du skal medbringe.

 • Telt = Telt, underlag og sovepose
 • Shelter = Underlag og sovepose
 • Vandrehjem = sovepose

Så man kan sige, at jo mere primitivt du vil sove, des mere bagage kræver det på cyklen. Men hvis bare man tænker det ind fra starten, og ved man skal have plads på cyklen, så er det bare et spørgsmål om planlægning. Du skal bare være klar på, at du kan opleve at shelters er optaget, hvilket vil give dig nogle udfordringer for overnatning, hvis du kun har planlagt at skulle overnatte i shelter. Derfor bør man have en nødløsning med. Ønsker man ikke at bære et telt, kan man jo have en bivuak med. Den vejer og fylder mindre.

Der er selvfølgelig også lidt økonomi i det. Overnatning i telt og shelter er som udgangspunkt gratis, men kræver at man har det rigtige udstyr. Så start med at gøre op med dig selv, hvor ofte og hvor lang tid du kommer afsted. Er bikepacking noget du bare vil prøve en enkelt gang, så er det nok lidt voldsomt at købe et letvægtstelt til flere tusinde kroner, men er det noget du har planer om at gøre flere gange om året i længere tid, så kan det være en god investering.

Har du planer om at overnatte på vandrehjem, Bed & Breakfast, eller måske endda på hotel, så sørg for at ligge din rute efter det.

Hvor går turen hen

Foto: Bikepackers.dk

Der er flere måder at “bikepacke” på, og nogen har det bedst med at planlægge ruten nøje hjemmefra, hvor andre er mere spontane, og bare cykler afsted, og ser hvor cyklen tager dem hen. Skal du afsted for første gang, så anbefaler vi, at du planlægger turen hjemmefra. Som tidligere nævnt, er det en god ide at foretage en lille testtur, så du kan få en fornemmelse af hvor mange kilometer du ca. kan cykle om dagen med oppakning på.

En god ide er at starte med Google Maps, og finde ud af hvor din endestation ligger. Du ved hvor mange dage du har sat af til det, og så er det bare at dele turen op i bidder, og tegne ruten ind.

Hærvejen

Der findes masser af populære cykelruter i Danmark. Den mest populære er nok Hærvejen, som går fra Flensborg i syd, til Frederikshavn i nord. Du behøver selvfølgelig ikke at tage hele turen, men kan nøjes med at cykle dele af den. På Hærvejen er der masser af muligheder for overnatning og forplejning. De ældste dele af hærvejen, siges at være 4.000 år gamle, så alene af den grund, er hærvejen en populære cykelrute.

Mere info

Der flere steder hvor du kan tegne din rute ind.

God råd

Andre gode sider

Pakkeliste

Du kan downloade eller print pakkelisten her. Så kan du bruge den som tjekliste, når du skal pakke din cykel.

 • Beklædning
  • Cykelshorts (+ bibs)
  • Cykelstrømper
  • T-shirt
  • Regnjakke og bukser
  • Underbukser
  • Cykelhjelm
  • cykelhandsker
 • Praktisk
  • Solbriller
  • Cykellygter
  • Plaster (Til sår og vabler)
  • Tape
  • Sårrens
  • Solcreme
  • Buksefedt
  • Drikkedunk
  • Håndsprit
 • Værktøj
  • Multitool (der skal være et værktøj til alle skruer på din cykel)
  • Dækjern
  • Slanger
  • Kædeled
  • Kædeolie
  • Geardrop
  • Minipumpe
  • Strips (Til diverse reparationer)
  • Cykellås
 • Elektronik
  • Mobiloplader
  • Powerbank
  • Diverse USB kabler
  • Batterier (til f.eks. cykellygter)
 • Toiletartikler
  • Tandbørste
  • Håndsæbe
  • Tandpasta
  • deodorant
  • Letvægtshåndklæde
  • Vådservietter
  • Shampoo
  • Panodil
  • Toiletpapir