Der er ikke noget bedre, end når man kan sige "jeg elsker min hjelm". Kan man ikke sige det, har man valgt den forkerte hjelm.

Der kan ikke sættes spørgsmålstegn ved vigtigheden af at køre med hjelm, og det er heldigvis meget få, man ser i skoven uden hjelm. Der er heller ingen undskyldning for ikke at bruge hjelm, for der fås hjelme til alle hoveder. Man kan få hudafskrabninger på knæet, brækket ribben, og endda brække det der er værre på kroppen, men en hjernerystelse kan være utrolig svær at komme af med.

Her fem hjelme der er testet på MTBX de seneste år.

ABUS  Montrailer ACE Mips

ABUS  Montrailer ACE Mips er en rigtig lække hjelm. Førstehåndsindtrykket er en hjelm der sidder super godt på hovedet, men føles lidt tungere. Hjelmen vinder hurtigt, og komforten er rigtig god i denne hjelm. Remme, puder og justeringssystemet i nakken er med til at gøre, at hjelmen sidder fast på hovedet, uden at klemme, og sidder samme sted på hele turen. Dette er en trail hjelm, og er man vant til at køre med en lille let XC/racer hjelm, så vil man helt klart mærke, at dette er en helt anden type hjelm. Men man føler sig hurtigt hjemme i denne hjelm, hvis man er vant til trailhjelme.

Alt i alt er min dom klar, dette er en rigtig lækker hjelm. Det er en kvalitetshjelm, hvilket man straks mærker når man får den i hånden og på hovedet. Som man kan se på billederne, så har vores testhjelm fået skrammer. Den har fløjet mange kilometer, kørt XC løb i Island under vanskelige forhold, og så har den været med i Tjekkiet og kørt i de tjekkiske bikeparker. Der er tale om en rigtig lækker hjelm, som holder en varm om vinteren, og kold om sommeren. Den bliver svær at slide op, så prøv den næste gang, du skal have ny hjelm.

Hjelmen er set til 1.300 kr.

Læs mere om ABUS  Montrailer ACE Mips her.

Scott Vivo plus Tuned

Scott Vivo plus hjelmen har været brugt gennem 6 måneder, og den er afprøvet et par gange. I de tilfælde har den virket. Den sidder perfekt på mit hoved, hvilket jo er meget individuelt. Det er en let hjelm, som man egentlig ikke mærker man har på, før man har brug for det. Med de mange justeringsmuligheder, de indbyggede sikkerhedsfeatures, er dette en hjelm der giver den sikkerhed man har brug for.

Det er blevet min foretrukne hjelm til trail. Den har været med i Tjekkiet, Island og Skotland, og er altid den jeg bruger rundt på spor i Danmark. Den passer perfekt til mit hoved, og det er super vigtigt, når man vælger hjelm. For der er ikke noget værre, end når man skal rette på hjelmen konstant. Det skal jeg aldrig skulle med denne hjelm.

Hjelmen fås i flere farver, og har en udsalgspris på 999 kr. Man får derfor rigtig meget hjelm for pengene. Det er som skrevet min fortrukne hjelm, og den er klart en hjelm du skal tjekke ud, når din egen hjelm skal skiftes.

Læs mere om Scott Vivo plus her.

Bollé trackdown MIPS

Bollé Trackdown Mips er en let hjelm, der på grund af Click-to-fit systemet, sidder behageligt omkring hovedet. Hjelmen bliver siddende, der hvor man har sat den under kørsel, og man skal ikke skubbe den på plads undervejs. Dog kan dette påvirkes, hvis man kører med lampe på toppen af hjelmen under natkørsel.

Hjelmen har et pænt ydre, og fås i tre farver hvor Trackdown hjelmen med MIPS har et lille mønster på siden. Den kan føles lidt dyb, og passer derfor ikke alle hovedformer.

Sikerhedsmæssigt lever hjelmen op til de standarder, vi som mountainbikere efterspørger. Materialet giver god beskyttelse på siderne af hjelmen, Click-to -fit systemet holder hjelmen på plads på hovedet, hvilket både giver større sikkerhed, men også bedre komfort.

Hjelmen har god ventilation, men der følger også låger med, så man kan lukke de øverste huller i hjelmen. Der er tale om en fin hjelm, der gør det den skal, har nogle fine features, og det er derfor en hjelm som er med til, at give os forbrugere et bredere sortiment af hjelme, så man kan finde den hjelm, der lige passer til ens hoved.

Prismæssigt er der tale om en konkurrencedygtig hjelm. Hjelmen har en udsalgspris på 1.100 kr.

Læs mere om Bollé Trackdown her.

SixSixOne EVO AM

Hjelmen fra SixSixOne er yderst komfortabel, og absolut en af mine favoritter. Kvaliteten er i top, detaljerne er gennemtænkt, og den har en super pasform. Når det er køligt er puderne gode til at holde på varmen, og justeringen gør at det er nemt at tage en halsedisse på hovedet for ekstra isolering. I varmen er der god ventilation, og den sidder “let” på hovedet og føles ikke på noget tidspunkt varm eller ubehagelig.

Prisen er 215 Euro (Ca. 1.600 kr.) og er i den høje ende, men jo mere vi har brugt den, des mere har vi syntes den er alle pengene værd. Det skal dertil siges at SixSixone yder livstidsgaranti på hjelmen, så medmindre selvfølgelig selv ødeligger den i et styrt, så har du altså også en hjelm i mange år.

Læs mere om SixSixOne Evo AM her.

Lazers Revolution MIPS

Der er tale om en hjelm, der indeholder stor sikkerhed. Den er med fullface hagestykket godkendt til downhill, hvilket er med til at gøre, at hjelmen kan holde til en større G påvirkning. Den sidder godt og fast på hovedet, og med de mange muligheder for justering, kan den passe rigtig mange hovedformer.

Den har fået lidt høvl for sit udseende, i det den er meget rundformet. Vi har spurgt rundt, under testen, og det er ikke noget vi har hørt folk kommentere på. Så det problem er nok ikke så stort. Med hensyn til ørebeskytterne (chinbars) har vi nok haft lidt svært ved at finde ud af, hvad de egentlig var godt for. Men de er heldigvis ekstraudstyr, og ikke nødvendige når der skal races i skoven.

Hjelmen fremstår pæn, med et fint design, og moderne look. Den har flere fine funktioner, og god sikkerhed. Har man brug for en fullfacehjelm en gang i mellem, er denne hjelm en god løsning. Så alt i alt en rigtig fin hjelm, som man bør kigge på, næste gang hjelmen skal skiftes. Den har en vejledende udsalgspris på 1.599 kr.

Læs mere Lazer revolution her.