Her om vinteren når det er tidligt mørkt om aftenen, har vi brug for en lygte der kan lyse sporet op, når vi er afsted på mountainbiken. Vi har alle egne præferencer omkring hvor meget lys man har brug for. Nogle vil gerne have lyset siddende på styret, andre vil gerne have det siddende på hjelmen, og så er det dem, der gerne vil have dem siddende både på hjelmen og på styret. Fælles for dem alle er, at de skal kunne lyse sporet op.


Vores vurdering af Test: Gemini Lights DUO 2200 multisport

Test score af Test: Gemini Lights DUO 2200 multisport

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Vi har den seneste tid testet Gemini Lights lygter. Vi har både testet deres DUO 2200 Multisport lygte og deres store Titan 4000 OLED lygte. Modellen de kalder DUO 2200 Multisport, er en mindre to-cellet lygte, der passer rigtig godt til hjelmen. Mens Titan 4000 OLED, er en 6 cellet lygte, der bedst monteres på styret, da den ikke kan monteres på hjelmen.

Kendetegnet for begge lygter er: God belysning og high-end kvalitet, hvilket også afspejles i prisen.

Gemini Lights DUO 2200 Multisport

Når man første gang sidder med lygten i hånden, fornemmer man kvaliteten i konstruktionen. Lygtehuset er konstrueret i sort anodiseret aluminoum, foran sidder to LED, og bagpå sidder der en knap, til at slukke og tænde for lygten. DUO 2200 Multisport lygten kommer i en fin stødsikker taske, der indeholder,

  • DUO 2200 lygte
  • Batteri på 4000 mAh / 30 Wh
  • Hjelmstrop og pandelampestrop,
  • Fjernbetjening til montering på styr
  • Silikone ringe til montering
  • USB lader og kabel
Indholdet i kassen.

På hjelmen eller styret

DUO 2200 Multisport kan monteres både på hjelmen og på styret, hvilket gøres nemt med de medfølgende silikone ringe. Den kan bruges begge steder, men da lygten kun vejer 67 gram, gør den sig virkelig godt på hjelmen. Sammenligner man f.eks. med en Xeccon Spiker 1210 lygte der vejer ca. 170 gram, og ligner mange af de gængse lygter der bruges, så er DUO 2200 Multisport markant lettere. Når lygten er monteret på hjelmen, stikker den 5 cm. op, og sammen med den lave vægt, giver det rigtig god komfort på, og man mærker ikke at den sidder der.

Lygten kan kombineres med en lygte på styret, hvis man gerne vil have ekstra lys foran på sporet.

Læs også: Test: Gemini Lights TITAN 4000 OLED

Lygten lyser for dig

Lygten har en god fokus i lyskeglen, hvilket giver god lys på selve sporet. Herudover spreder lyset sig, sådan at man kan se udenfor sporet også. Det giver en god effekt på sporet, uden at give tunnelsyn. Når lygten er monteret på hjelmen, følger keglen hele tiden rytterens synsfelt, hvilket giver et godt overblik over de udfordringer der må komme. Med fuld styrke og dermed 2200 lumen, er sporet kraftigt oplyst, uden at det genere ens øjne. Lyset er hvidt, og giver god sigt på alle sporets forskellige udfordringer.

Lygten har 3 styrker:

  • Høj – 2200 lumen og ca. 2 timers kørsel
  • medium – 1100 lumen og ca. 4 timers kørsel
  • lav – 220 lumen og ca. 21 timers kørsel

På en tur vil man ofte skifte mellem høj og medium styrke, hvilket giver ca. 3 timers kørsel. Den laveste styrke passer bedre til når man bruger lygten som pandelampe. Gemini Lights opgiver selv tiderne batteriet kan holde sig kørende på de forskellige styrker. Det stemmer også fint overens med vores oplevelse, hvor det har varieret med 5 til 10 % alt efter hvilke forhold de er brugt under.  Batteriet har en lille knap, der ved tryk kan vise batteristanden. Det samme kan man se, hvis lygten sad på styret, da knappen bag på lygtehuset viser enten grøn (50 til 100 % tilbage), gul (15 til 50 % tilbage) og rød (10 til 25 % tilbage). Når den blinker rødt, så skal du til at finde en anden løsning.

Vi har mest brugt lygten på hjelmen, og har derfor brugt et forlængerledning mellem batteri og lygtehoved, for at batteriet har kunne ligge i rygsæk eller lændelommer. Gemini Lights viser i deres instruktionsbog, at man kan spænde batteriet på hjelmen. Men med en moderne hjelm, kan det ofte være svært at montere noget bag på hjelmen, og derudover mister man jo effekten af lygtens lave vægt. Denne forlænger ledning følger ikke med, og kan tilkøbes for 80 kr. Men vi fandt en forlænger ledning blandt vores mange lygter, og så kunne batteriet ligge i lommen.

Fjernbetjen den fra styret

Der medfølger en lille fjernbetjening, som kan monteres på styret. Dermed opnår man rigtig god styring med lyset på hjelmen, uden at skulle føre hånden op til lygten.

Når vi er ved batteriet, så kan det også bruges som powerbank. Så når man f.eks. er på bikepacking tur, så kan man altid hente ekstra strøm fra lygtebatteriet. Der skal tilkøbes et ekstra kabel, for at kunne bruge denne funktion. Mens vi er ved bikepackingturen, så kan selve lygten kan monteres i den medfølgende hovedmonteringsstrop, og så kan den bruges som pandelampe. Så behøver man kun medbringe én lygte.

Konklusion

Gemini Lights DUO 2200 Multisport er en kvalitetslygte. Den lyser fokuseret på sporet, og bliver svagere mens den spreder sig ud. Man bliver derfor ikke helt tunnelsynet, men får stadig en meget fint oplyst område der hvor man kigger hen. Den gør sig rigtig godt på hjelmen, men kan også sagtens bruges på styret.

Vægten af lygten er ret bemærkelsesværdig, og man mærker stort set ikke, at man har den siddende på hjelmen. Det betyder også, at hjelmen ikke påvirkes af at have en lygte påsat. Under testen var det helt markant, jeg har oplevet at en tungere lygte kunne give hovedpine under kørslen, blandt andet fordi tyngden på toppen af hjelmen er ukomfortabelt, men også fordi man har tendens til at stramme hjelmen mere om hovedet. Dette opleves slet ikke med denne lygte.

Batteritiden holder som de lover, og med en forlængerledning, kan det lægges i lommen eller i rygsækken. Forlængerledningen skal tilkøbes ekstra, men kunne naturligt have fulgt med, da den i mange tilfælde vil blive brugt på hjelmen. Da lygten bliver siddende under kørsel, behøver man stort set ikke have hånden oppe på lygten for at rette den, og styrken styres nemt på den medfølgende fjernbetjening.

Den lave vægt, den solide konstruktion, den præcise lyskegle, brugervenligheden og batterikvaliteten gør, at denne lygte kan kaldes en high-end lygte med kvaliteten i højsædet. Lygten koster ca. 1.998 kr.