Der er i dag rigtig mange mountainbikere, som har en eller anden form for rygsæk med drikkesystem i. De store spillere på markedet er henholdsvis Camelbak og Hydrapak drikkeblærer og hertil er der mange forskellige mærker af selve rygsækkene.

Når man har en rygsæk med drikkeblære i vil man jævnligt være nødt til at rengøre den for at undgå, at der vokser bakterier og mug i drikkeblæren. Jeg har personligt en Camelbak Lobo med 2 liter drikkeblære og har efterhånden fundet frem til lidt tips og tricks vedrørende rengøringen af den.

Almindelig rengøring

Jeg bruger kun rent vand i min drikkeblære og når jeg er færdig med at cykle bliver den tømt for vand og skyllet. Derefter tørrer jeg ydersiden og tømmer slangen for vand og folder den sammen. Jeg synes ikke, at der er behov for en grundig rengøring hver gang jeg bruger den, så jeg ligger drikkeblæren og slangen i fryseren.

Frysning sætter eventuelle bakteriedannelser i drikkeblæren i bero og holder den frisk. Der er delte meninger på nettet, om det holder vand i virkeligheden, men jeg synes, at det giver god mening. På Camelbaks hjemmeside nævnes det også, at man kan fryse drikkeblæren. Jeg har ikke oplevet, at der er kommet bakterievækst i den under frysning.

Når jeg skal bruge drikkeblæren tager jeg den ud af fryseren en halv time før og så er den hurtigt tøet op og klar. Det er super nemt at gøre og jeg plejer at fryse den 3-4 gange inden jeg giver den en grundig rengøring.

Rense tabletter

Når drikkeblæren skal gøres grundigt rent kan man gå i gang med sæbe og børste og skrubbe det hele. Jeg synes personligt, at det er en lidt besværlig process, men der var tidligere ikke nogen alternativer. Camelbak har deres egen “Clean tabs”, som kan puttes i drikkeblæren, hvorefter tabletten opløses og dræber bakterierne. “Clean tabs” er dog ret dyre og 8 stk. koster cirka 100 kr. på flere hjemmesider, hvilket giver en pris på cirka 12,5 kr. per tablet og det synes jeg er alt for dyrt!

En dag læste jeg i en Facebook gruppe, at et medlem brugte tandprotesetabs til at rengøre sin drikkeblære, hvilket jeg aldrig havde hørt om. I Føtex fandt jeg et rør med 30 tabs til 32 kr., hvilket gav en pris på 1,06 kr. per tab. Man kan faktisk få næsten 90 tabs til samme pris som 8 af Camelbaks “Clean tabs”! Producenten skriver, at tabletterne virker på 3 minutter og dræber 99,9 % af bakterierne.

Grundig rengøring

  1. Fyld drikkeblæren op med en passende mængde vand og put en tab i den.
  2. Løft drikkeblæren, åbn bideventilen og lad vandet løbe ud i slangen, så den også bliver rengjort.
  3. Vent 10 minutter og ryst drikkeblæren jævnligt, så tabletten bliver helt opløst.
  4. Hæv drikkeblæren over en vask. Åbn ventilen og lad vandet løbe igennem slangen og ud i vasken.
  5. Skyl drikkeblære og slange med rent vand.
  6. Brug køkkenrulle til at tørre drikkeblæren indvendigt for at nedsætte tørretiden.
  7. På flere Camelbaks sidder to blå bøjler omkring åbningen. Disse kan vippes ud og hjælper med at holde drikkeblæren åben for bedre tørring(Der kan købes forskellige holdere til tørring på nettet)
  8. Lad herefter drikkeblæren lufttørre og eventuelt med lidt køkkenrulle indeni for at holde drikkeblæren udvidet.
  9. På slangen tages ventilen af, hvis det er muligt. Gå udenfor med den og slyng den rundt ligesom et reb. Centrifugalkraften sørger for at presse mest muligt vand ud af slangen(Man kan eventuelt også bruge en luftkompressor).
  10. Hæng slangen til tørre sammen med drikkeblæren.

Ovenstående fremgangsmåde kræver 5 minutters arbejde og 10 minutters ventetid. Hvis bideventilen trænger til ekstra rengøring kan den gøres ren med vatpinde eller små børster. Hvis man bruger energidrik, pulver eller lignende i drikkeblæren ville jeg personligt gøre den grundigt ren hver gang, således, at sukker og andre tilsætningsstoffer ikke gør drikkeblæren klistret og ulækker. Vær også opmærksom på, at energipulver kan misfarve drikkeblæren.

Har du også nogle gode tricks til at rengøre drikkeblæren? Skriv dine tricks i kommentarfeltet og del med andre.