Test: Dakine Low Rider 5l bæltetaske
Vores vurdering af Dakine Low Rider 5l bæltetaske
Funktionalitet: 9
Design: 9
Pris: 8
Total Score: 8.7 ud af 10
Anmeldt af Lasse KlausenEfter at have testet lændebæltet, Rip Strip fra Raceface, som jeg var meget begejstret for, begyndte jeg at lede efter en bæltetaske med drikkesystem. Jeg fandt en Dakine Low Rider 5 l bæltetaske på Coolmtb.dk, hvor jeg også havde købt min Rip Strip. Den fås i sort eller bluerock, som er den farve jeg tester.
Hvorfor skulle man så vælge en bæltetaske frem for en rygsæk? For mit eget vedkommende synes jeg, at en rygsæk kan være meget varm at have på ryggen om sommeren og jeg kampsveder på ryggen, når jeg har en rygsæk på. Derudover behøver man ikke altid have det samme udstyr med afhængig af turens varighed og de fleste ønsker at have så lidt på ryggen som muligt. Derfor kan en rygsæk være overkill på kortere ture. Personligt vil jeg gerne medbringe så lidt som muligt, men det er jo smag og behag.
Design
Bæltetasken indeholder i alt 5 liter og heraf er 2 liter til en væskeblære fra Hydrapak. Bæltetasken er lavet i nylon og materiale, syninger mv. virker til at være robuste og af god kvalitet. Nylonen kan tørres af, hvis den bliver beskidt og Dakine skriver endda, at den kan vaskes i vaskemaskinen ved skånevask, hvilket er praktisk.
Den har to lommer med lynlås, hvoraf den inderste mod ryggen er til væskeblæren og dermed er den tungeste del tættest på kroppen for komfort. Slangen fra væskeblæren går ud igennem en åbning i højre side og videre rundt om bæltet foran og over til venstre side, hvor slangen fastgøres i en klemme. Slangen sidder altså foran maven og kan let tages frem, når man skal drikke.
Det næste rum er til ens forsyninger, værktøj, reservedele osv. I lommens ryg er der to inddelte lommer, hvoraf den ene er med et blødt fleecestof. Lommen er designet til at passe på din telefon og min Samsung Galaxy S6 kunne sagtens være i lommen. Den anden lille lomme kunne fx indeholde Co2 patroner eller, hvad man nu ellers har lyst til. På den anden side er der en netlomme, hvor man også kan opbevare sin småting. Derudover kan selve rummet også bruges til ens forsyninger og der var god plads til alt, hvad man kunne have brug for.
Jeg medbragte:
- Multitool
- 2 dækjern
- 29” slange
- 2 Co2 patroner og pumpehoved
- Strips
- Powerlink
- Mobiltelefon
- Energibar og energigels
Og der var rigeligt med plads til en ekstra slange, snacks eller måske en tynd vindjakke.
På ydersiden er der 2 stropper, som bruges til at spænde bæltetasken sammen og der kan fx medbringes en ekstra jakke eller lignende, som spændes imellem stropperne og tasken. Bagsiden ind mod ryggen er beklædt med trådnet og en “bølget” skumgummi plade. Stropperne omkring taljen er halvvejs rundt bredere og med trådnet og herefter bliver det til en smallere rem og på fronten holdes det hele fast af et stort klikspænde. I toppen af tasken er et håndtag til at bære den med.
Væskesystem
Væskeblæren er en 2 liters model fra firmaet, Hydrapak. Bideventilen er rund og der kommer vand ud, når man bider i den. I forhold til normale væskeblærer er den mere bred end den er høj for at passe i tasken.
I toppen er åbningen, som foldes sammen, hvorefter man skubber en klemme henover for at forsegle den. Inde i blæren er der en svejsning, som holder siderne sammen og hindrer, at vandet skvulper for meget. Der er ikke en quickconnect løsning på blæren, som det fx ses ved Camelbak.
I brug fungerede blæren fint og det var nemt at fylde og tømme den. Det var nemt at bide i ventilen og den gav en fin mængde vand. I forhold til Camelbaks bideventil skal man bide lidt hårdere i denne og jeg kunne godt frygte, at man til sidst bider hul i ventilens gummi, hvis man har skarpe tænder. Den frygt må dog bero på en længerevarende test og Hydrapak sælger nye gummiventiler som tilbehør.
Rengøring af blæren var også ret nemt, og åbningen var tilpas stor. Der var ikke nogen holder, som kunne holde åbningen åben under tørring, men hvis man hang den på hovedet og satte topklemmen fast i åbningen tørrede den ret hurtigt.
Som nævnt ved testen af Osprey Viper 9 kunne Hydrapak og Dakine godt have sat en quickconnect på slangen, men på grund af væskeblærens udformning var det ikke et ret stort problem i forhold til Viper 9 og det ville blot øge brugervenligheden.
Et lille tip er at fylde blæren med vand og lukke den. Vend luftboblen op med slangens tilslutning, så der kun er luftboblen og ikke vand ved tilslutningen, hvorefter du suger luften ud af blæren. Dermed undgår du, at vandet skvulper og blæren fylder også mindre, fordi luften er suget ud. Det samme tip gælder for din rygsæks blære.
På sporet
Tasken var nem at pakke med væskeblæren og slangen. Jeg kunne rigtig gode lide indretningen i det andet rum, hvor jeg kunne organisere mit værktøj og reservedele i rummene og der var styr på det hele. Derudover var der stadig plads til en tynd vindjakke i rummet.
Jeg spændte tasken om livet og justerede remmen ret stramt om taljen og maven og derefter kørte jeg ud på sporet. De første par minutter synes jeg, at tasken hoppede meget, men derefter var det som om, at tasken gled ned på toppen af bagdelen og “låste” sig fast. De brede remme ved taljen holdte også tasken ret godt fast. Jeg syntes først, at den sad lavt på mig, men jeg vænnede mig hurtigt til det.
Den første tur havde jeg fyldt blæren med 2 liter vand og jeg synes, at tasken var lidt for tung til min smag, men da jeg var halvvejs igennem turen sad den rigtig godt og det passede sikkert med, at jeg havde drukket af vandet og reduceret vægten.
På den anden tur fyldt jeg cirka 1,5 liter vand i og her sad tasken en del bedre og det var rigeligt med væske for mit vedkommende til en 2-timers tur med lidt vand til overs. Jeg har også kørt en tur med kun 1 liter vand og der bemærkede jeg den overhovedet ikke.
På den første tur cyklede jeg sporet i Grenå, som i den første del er ret ujævnt med mange røddder. Her synes jeg, at tasken hoppede lige så meget, som en rygsæk ville have gjort og den gjorde det hverken bedre eller værre end en rygsæk, hvilket var positivt for mig. Jeg har efterfølgende kørt med den i Nordskoven ved Silkeborg flere gange, hvor sporet er lidt jævnere og her var tasken naturligvis mere komfortabel. Jeg har efter den femte tur lige strammet remmen til igen, men ellers har den ikke løsnet sig nævneværdigt.
Jeg kunne godt mærke, at mit tyngdepunkt var lavere, fordi vægten var koncentreret om min talje og ikke højt på ryggen og det var til taskens fordel kontra en rygsæk.
Komforten i forhold til en rygsæk var også bedre, da jeg nød at være fri for skulderstropper og brystremme. Min ryg var heller ikke på nogen måde lige så svedig, som hvis jeg havde haft en rygsæk på. Jeg svedte selvfølgelig lidt på lænden og ved taljen, men det var ikke lige så udpræget, som ved en rygsæk.
Hvis jeg skulle bruge noget i tasken kunne jeg bare rotere den rundt om livet og jeg behøvede ikke at tage den af.
Det var nemt at få fat i bideventilen og drikke af den. Slangen kunne måske godt være 5 cm længere, da jeg synes, at den var en bitte smule for kort til min højde(184 cm), men det er i småtingsafdelingen. Holderen til slangen fungerede fint i praksis, men jeg vil nok på et tidspunkt købe en magnetisk holder fra Camelbak eller Hydrapak for at gøre det endnu nemmere. Det er dog 100 % feinschmeckeri og ikke noget negativt.
Konklusion
Jeg er blevet rigtig glad for min bæltetaske og jeg bruger ikke min rygsæk nær så tit mere. Jeg kan godt lide, at jeg kan tage 1-1,5 liter væske med og lidt udstyr uden at skulle have en stor rygsæk, hvor halvdelen af pladsen ikke udnyttes. Den hopper selvfølgelig lidt på lænden, når det bliver meget ujævnt, men det er ikke mere end en rygsæk og dermed er det godkendt for mig.
Nogen vil måske grine af, at man kører rundt med en bæltetaske og synes, at det ser dumt ud, men det er jo heldigvis smag og behag. Der er for tiden flere og flere producenter, som lancerer bæltetasker og det er sikkert fordi, at markedet efterspørger det.
Hvis man skal have skiftetøj med på en længere tur og mere end 1,5 liter vand vil jeg foretrække min rygsæk, da rygsækken er mere komfortabel over 1,5 liter.
Dakine Low Rider 5l kan købes til 599,- ved Coolmtb.dk.
Tasken er venligst stillet til rådighed af Coolmtb.dk.