Vores vurdering af Osprey Viper 9

Test score af Osprey Viper 9

Funktionalitet: 9

Design: 9

Pris: 9

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Lasse Klausen

Der findes rigtig mange forskellige rygsække på markedet med væskesystem og det kan tit være en jungle at finde rundt i. Kasper har tidligere testet Osprey’s Raptor 10 rygsæk med væskeblære. Denne gang er der tale om deres mindre model, Viper 9. Som navnet antyder indeholder den 9 liter til opbevaring og den har en 2,5 liters væskeblære.

I samme serie findes også en mindre 3 liters model, Viper 3, og en større model, Viper 12. De findes også i en udgave til kvinder, som hedder Raven. Viper serien fås i sort, grøn og orange.

Design

Rygsækkens yderside er lavet i et glat nylon stof, som det ses på de fleste rygsække. Stoffet er ikke vandtæt, men det er vandafvisende. Dens bagside er lavet med et “AirScape” panel, som er to-delt og med meshnet for ventilation af ryggen.

Stropperne er igen lavet med meshnet og skumgummi med huller i og på den venstre strop er der en smart meshlomme med plads til fx energigel, bar eller lignende, som hurtigt kan findes frem under turen.

På brystet er der en elastisk brystrem med klikspænde og en magnet til fastgøring af slangen fra blæren. Brystremmen kan rykkes op og ned efter behov. Ved maven er der endnu en rem med klikspænde, som enten kan justeres eller fjernes, hvis man ikke vil bruge den.  Nederst på fronten er der en lille refleks strop, som der også kan sættes en baglygte fast på. Der sidder også Osprey’s “LidLock”, som bruges til at spænde en cykelhjelm fast på rygsækkens yderside.

Rygsækken har flere lommer og rum og den første er en let tilgængelig frontlomme, som typisk bruges til værktøj og reservedele. Lommen er med lynlås og kan åbnes ret meget op. Inde i lommen er der 2 meshlommer og en karabinhage til fx nøgler. Der er en fin inddeling til værktøj mv. og der er plads til mange ting. Imellem frontlommen og rygsækkens andre rum er der en åben lomme, som kan udvides eller strammes til via to stropper med klikspænder.

I siden af lommen er der meshnet, som kan udvides og man kan fx putte en jakke ned i lommen og stramme den til, så den ikke fylder ret meget. Hvis lommen er spændt helt til kan man bruge mestlommerne i siderne til at gemme energigel og bars mv., hvor de er let tilgængelige.

I toppen af rygsækken er en mindre vandtæt lomme, hvor man fx kan opbevare sin mobiltelefon. Den er stor nok til at kunne rumme alle slags mobiltelefoner og tilbehør. Derefter er der et stort rum, som forløber i hele rygsækkens højde. Inde i rummet er der i siden en lille meshlomme, hvor man fx kan opbevare en pumpe.

Bag dette rum er rummet til blæren. Rummets lynlås går via den ene side og hele vejen ned langs den højre strop. Osprey har designet det således, at drikkeblærens slange føres via lynlåsen i tasken og hele vejen igennem stroppen, så den ikke sidder i vejen. Inde i tasken fastgøres drikkeblæren med en lille rem.

Væskesystem

Væskeblæren er en Hydraulics LT 2,5 liters model fra firmaet, Hydrapak. Bideventilen er rund og der kommer vand ud, når man bider i den. Bideventilen kan også lukkes manuelt under transport. Væskeblæren har et rødt håndtag, som den kan løftes i.

I toppen er åbningen, som foldes sammen, hvorefter man skubber en klemme hen over for at forsegle den. Inde i blæren er der to svejsninger, som holder siderne sammen og hindrer, at vandet skvulper for meget. Der er ikke en quickconnect løsning på blæren, som det fx ses ved Camelbak.

I brug fungerede blæren fint og det var nemt at fylde og tømme den. Det var nemt at bide i ventilen og den gav en fin mængde vand. I forhold til Camelbaks bideventil skal man bide lidt hårdere i denne og jeg kunne godt frygte, at man til sidst bider hul i ventilens gummi, hvis man har skarpe tænder. Hydrapak sælger nye gummiventiler som tilbehør.

Rengøring af blæren var også ret nemt, men åbningen var lidt smal til store hænder. Der var ikke nogen holder, som kunne holde åbningen åben under tørring, men hvis man hang den på hovedet og satte topklemmen fast i åbningen tørrede den ret hurtigt.

Se i øvrigt vores guide om rengøring af væskeblære.

Min allerstørste anke ved blæren er, at den ikke har en quickconnect løsning. Jeg har været vant til Cambelbaks system, hvor slangen nemt kunne klikkes af ved rengøring osv. og det irriterede mig grænseløst, at slangen ikke kunne klikkes af.

Jeg var derfor nødt til at bruge 100 kr. på Hydrapaks “plug’n-play”quickconnect løsning, som var lavet til deres blærer. Man klipper blot slangen over, hvor det nu passer og sætter koblingen ind imellem og sætter det hele sammen. Derefter fungerede det næsten lige så godt som Camelbaks løsning.

På sporet

Rygsækken sad godt fast på ryggen og det var nemt at justere selerne, så den sad perfekt på mig. På meget ujævne stykker var der lidt hoppen, hvilket efter min mening ikke kunne undgås uanset rygsæk. Der var okay ventilation på ryggen, selv om man stadig var meget svedig.

Det var nemt at drikke af bideventilen og magnetlåsen fungerede, som den skulle.

Jeg var glad for, at der var mange lommer på rygsækken. Meshlommen på den ene skulderstrop var perfekt til en gel eller snack og meshlommerne på siderne fungerede også fint. Jeg kunne godt lide, at den enten kunne rumme nogle få ting og spændes ind eller fyldes til randen. Jeg har ikke haft brug for at fylde den helt op i Danmark, men jeg kan godt lide, at jeg har plads nok til mere oppakning til fx en tur til Harzen.

Konklusion

Alt i alt har jeg været meget glad for min Osprey Viper 9. Den er perfekt til mine behov og kan både indeholde lidt eller meget grej. Dens mange lommer gør det nemt at pakke den med gels osv. og kvaliteten er god.

Det største minus er den manglende quickconnect løsning, hvor Camlelbak er meget bedre. Det skal dog bemærkes, at der på andre hjemmesider står, at der følger quickconnect med, så jeg ved ikke, om der findes forskellige versioner.

Link til Osprey: https://www.ospreyeurope.com/shop/dk_en/viper-9-1