Udviklingen for en mountainbiker er ofte, at man starter på en hardtail, og bevæger sig mod en fuldaffjedret mountainbike. Det bliver der ikke stillet så mange spørgsmål til. Men hardtailen, altså cyklen med en stiv bagende, kan så meget mere.

Kigger man på Cannondales helt nye Scalpel HT, så skriger der fart ud af den, også på vejen op. De kommer i 2022 med en opgraderet version af deres hardtail, med flere nye features. Cannondale har justeret deres geometri, så den passer til det underlag, og de features, et moderne XC spor smider i hovedet på rytteren.

Cannondale Scalpel HT

Cannondale Scalpel HT er en fartmaskine, og lavet til at køre stærkt på de hurtige og tekniske spor, som moderne XC byder på. Den kommer med 4 versioner, hvor deres Scalpel Hi-Mod 1 er topmodellen. Tager man udgangspunkt i denne, er der tale om en cykel, der vejer under 10 kg (i størrelse medium). Den vejer præcis 9,68 kg. Ifølge Cannondale har de med denne nye hardtail, ikke haft fokus på vægten, men i stedet haft fokus på, at cyklen skal kunne klare sig på XC sporet, som bliver mere og mere tekniske. Derfor har de øget vandringen, så den fås med 110 mm. vandring, selvfølgelig fra Cannondales enarmede Lefty Ocho forgaffel. En forgaffel der i sig selv er en stykke kunst. Bagenden er gjort en smule fleksibel, sådan at den skulle tage de små stød.

En mere “slack” geometri

Derudover har Cannondale arbejdet med geometrien. De tager alt det med de har lært fra deres World Cup team, hvor blandt andet Simon Andreassen huserer. Derfor er geometrien blevet en smule mere afslappet. Vinklen på forgaflen er på 66,5 grader, hvilket er en smule mere “slack” eller tilbagelænet, i forhold til de 68 grader, som man ofte ser på en hardtail XC maskine. Derudover sidder saddelrøret en smule lavere, og så ændre længden af kædestagen sig, alt efter størrelsen på cyklen. Alt det er lavet, for at centrere rytteren midt på cyklen, for dermed at give bedre balance, og dermed øge kontrollen.

Modellerne

Cannondale Scalpel HT kommer i 4 modeller, og starter med en pris på 19.999 kr. og løber op til 56.499 kr.

Scalpel HT Hi-Mod 1 – 56.499 DKK

Scalpel HT Carbon 2 – 35.999 DKK

Scalpel HT Carbon 3 – 26.499 DKK

Scalpel HT Carbon 4 – 19.999 DKK

Udstyret varierer på cyklerne alt efter prisniveauet. Men både Hi-Mod 1 og Carbon 2 kommer med Lefty Ocho forgaflen, mens Carbon 3 og 4 kommer med RockShox’s SID SL Select+ og SID SL forgafler. Det er kun Hi-MOD 1 der kommer med Cannondales carbon version af Ocho modellen, og også kun denne der har 110 mm. vandring.

Alle cykler har bremser fra Shimano, hvor de 2 i toppen kommer med Shimano XTs bremser. Gennemgående er gearvalget fra Shimano på alle modellerne, hvor topmodellen har en blanding af XT og XTR fordelt på cyklen. Hjullene på topmodellen er Cannondales egne Hollowgram 25 hjul, mens de 2 næste har hjul fra Stans NoTubes.

Hardtail er det nye sort

Cannondales Scalpel HT må være en ret god nyhed for dem der er vilde med XC. Der er tale om en cykel, der med en mere slack geometri, er lavet til 2022 udgaven af hvad XC byder på. Den giver bedre kontrol og mere fokus på sporet, og ser ud til at skyde sig op af bakkerne, og køre ned af dem igen med høj fart.

Det bliver interessant og se Simon Andreassen og Henrique Avancini i World Cuppen i 2022, på deres Calpel HT. Se videoen herunder, hvor netop Henrique Avancini taler om cyklen.