10. gode råd til mountainbike begynderen
Mountainbike sporten er blevet meget populært de senere år, og der kommer rigtig mange nye motionister til. Det seneste år er antallet af mountainbikere steget med 30% om året.Det er vi selvfølgelig rigtig glade for, og med denne guide vil vi gerne hjælpe dig og andre nybegyndere af mountainbike sporten godt i gang.
1. Køb af mountainbike
Det siger lidt sig selv, men for at komme i gang med at køre mountainbike, skal man have en cykel. Eller det vil faktisk sige, at hvis du er så ny, at du endnu ikke har erhvervet dig en cykel, så kan du starte med at låne eller leje en cykel. Det er en god måde at teste af på, om det virkelig er noget for dig. Prøv at kontakte din lokale cykelhandler eller MTB klub. De kan sikkert hjælpe dig med at låne/leje en cykel.
Vil du købe en mountainbike, så har vi lavet denne guide du kan læse, når du har læst resten af denne artikel.
2. Tøj og udstyr
Udover cyklen, så skal der også lidt udstyr til. Det er både af sikkerhedsmæssige og praktiske årsager. Du skal som minimum have en cykelhjelm, og et par gode bukser med pude. Vi anbefaler ud over hjelm og cykelbukser, også at man køber en god trøje eller jakke alt efter årstiden, og så et par gode handsker. Udover dette, behøver du faktisk ikke noget for at komme i gang.
Det er klart at jo mere du kommer i gang, og i takt med du bliver bedre og mere bidt at mountainbikesporten, så vil behovet for mere og bedre grej naturligvis opstår. Men lad nu være med at købe dig fattig i alverdens grej inden du overhovedet er kommet i gang med at cykle. Det vigtigste er altså cyklen og hjelmen.
Når du bliver mere erfaren, og få mod på længere ture, så læs vores guide til hvad man skal medbringe her
3. Vand/væske og mad
Inden du cykler af sted på tur, så er det en god ide at sørge for at indtage rigelig med væske inden. Det skal gerne være senest en halv time før. Din krop afgiver mere væske end du tror, og kommer du på en længere tur, vil du mangle væske og risikere at dehydrere. Skal du cykle mere end en time, så drik minimum en 1/2 liter vand en halv time inden du cykler. Medbring også en flaske vand med på turen.
På kortere ture, under ca. 2 timer, vil du som udgangspunkt ikke have behov for at få tilført energi eller mad, men har du planer om at tage en længere tur, så er det en god ide at medbringe lidt frugt (f.eks. bananer), müslibarer, eller en sandwich, du kan indtage. Du kan også købe energigel og energibarer, som du kan have med som backup, hvis du går helt “sukkerkold”.
4. Slanger og værktøj
Skulle uheldet være ude, så er det vigtigt at have det nødvendige værktøj med. Som minimum skal du have en ekstra slange, en pumpe, og gerne et par dækjern. Der udover er det en god ide med et multitool, som har diverse unbracho nøgler. Kommer du i gang med at cykle, vil du uden tvivl opleve at punktere på et tidspunkt. Så et lille tip er at prøve at skifte slanger et par gange derhjemme. Det er bedre at øve det der hjemme, i stedet for at prøve det første gang, i regnvejr ude midt i skoven.
Læs vores guide til cykelværktøj
5. Orienter dig
Som mountainbiker vil du kommer ud og opleve områder og natur som du normalt ikke ser. Det betyder også at der er en risiko for at fare lidt vild. Nu er de danske skove og spor ikke så store, men du kan sagtens risikere at køre mange kilometer forgæves. Så orienter dig om det område du skal køre i inden du tager afsted, og brug evt. Google Maps til at orientere dig om området. Det er praktisk at vide f.eks. hvilke byer, søer, osv. der ligger i området.
Når du cykler ude på mountainbike sporene, så er det en god ide at passe på med ikke at køre over evne. Tag den med ro, og sæt farten ned første gang du kører på sporet. Har du mulighed for det, så kør en omgang hvor du lige ser terrænet an, og så kan du altid sætte farten op i takt med at du lære sporet at kende.
6. Mobiltelefon
Medbring din mobiltelefon. Put den evt. i en frysepose, og så i rygsækken eller i brystlommen. Farer du vild, kan du i værste fald bruge den til at navigere efter, og skulle du være ude for et uheld, med en defekt cykel, eller kommer du selv til skade, så kan du ringe efter hjælp. En god ide er at installere 112 App, som automatisk sender dine GPS koordinater, når du ringer 112.
7. Find en klub
Der er bare nogen ting, der er sjovere at være 2 (eller flere) til. Mountainbike er en af dem, så råd nr. 7 er at finde en klub eller nogle gode venner at køre sammen med. Det kan sagtens være en fornøjelse at cykle en tur for sig selv, men ofte vil man presse sig selv, og give den lidt ekstra gas, når man er flere afsted. Det er også et spørgsmål om sikkerhed, for skulle uheldet være ude, så er det rart at have nogle med, der kan ringe efter hjælp, eller yde førstehjælp.
8. Blev ved
Man skal kravle før man kan gå, og de første ture vil du højst sandsynlig opleve som meget hårde, men du skal ikke give op. Jo flere gange du kommer afsted, des meget federe bliver det. I starten kan det være en fordel at køre den samme rute eller tur, så man for det første kører i noget terræn og nogle omgivelser man kender, men det gør også at man bedre kan fornemme at man bliver lidt bedre og lidt hurtigere for hver gang.
9. Træn balance og teknik
Det kræver gode ben at cykle mountainbike, men du bruger faktisk hele kroppen. Rigtig mange der begynder på mountainbike, stopper fordi de synes de får ondt i ryggen og lænden. Så når du ikke træner på cyklen, så brug lidt tid på at træne resten af kroppen. Der findes en masse øvelser du kan lave der hjemme, der styrker blandt andet din lænd- og rygmuskulatur.
Tip: På YouTube kan du finde masser af videoer med gode øvelser du kan lave der hjemme, og på din cykel, som træner din teknik, styrke og balance.
10. Husk færdselsloven
Vi skal være her allesammen, så husk at tage hensyn uanset hvor du kører. Det er altid god skik at hilse pænt på andre, også selvom det ikke er på cykel. Så møder du nogen til fods eller hest, så tag farten af, og hils pænt med et “god tur” eller lignende.
Selvom vi kører i skoven, skal vi overholde nogle regler. Vær opmærksom på at når du cykler i skoven, så skal du holde dig til skovveje og skovstier, der er menneskeskabte, og som fremtræder egnede til cykling med en almindelig cykel. I private skove må du kun færdes der fra kl. 06.00 til solnedgang.
Regl Nr. 1 Tilpas altid farten så dem du møder i skoven føler sig trygge.
Hils altid med et “hej” og gerne med et “god tur” – det giver en god stemning i skoven.