En hjelm skal sidde godt, den skal beskytte hovedet når vi styrter, og så gør det ikke noget at man kan se sig selv i spejlet med den på. Det må være første prioriteter for en hjelm. Men det er utrolig individuelt om hjelmen sidder godt, men sikkerheden er ens for alle. Vi har testet Bollé Trackdown MIPS hjelmen. Læs med her.


Vores vurdering af Bollé trackdown MIPS

Test score af Bollé trackdown MIPS

Funktionalitet: 8

Design: 8

Pris: 8

Total Score: 8 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Den franske virksomhed Bollé er et gammelt foretagende, og har eksisteret i 130 år. De er kendt for deres solbriller, både til cykling, men er nok mest kendt af danskerne på skipisterne. Bollé har i mange år produceret hjelme og brille til skisporten, men i 2015 lavede de deres første cykelhjelm. De producerer også hjelme som er mere trailorienterede, og det er for eksempel deres Trackdown MIPS.

Forskellige præferencer

Der er mange typer hjelme derude. De to mest sete typer, er den store runde hjelm der går ned over nakken, som kaldes trailhjelmen. Den har visir, og er inspireret af en fullfacehjelm, bare uden hage- og kindstykket. Den anden type hjelm, stammer fra racerverden. Det er hjelmen der sidder tæt til hovedet, har god aerodynamik og mindre af omfang, og så bruges den ofte af folk på racercyklen, men ses også meget brugt af mountainbikeren. Der er folk, der sværger til trailhjelmen, og så er der dem, der altid vil have den hurtige racerhjelm.

Bollé Trackdown MIPS er en trailhjelm. Hjelmen har en meget tydelig rund form, og man kan godt se, at Bollé har hentet deres erfaring fra udviklingen af skihjelme. Den beskytter i nakken, i det  Hjelmen fås i tre forskellige farver, og så vejer den i størrelse L 432 gram.

Komfort

Hjelmen kan justeres på flere forskellige måder, sådan at man kan få den til at sidde som man vil på hovedet. Remmene er nemme at justere, og der er både mulighed for justere ved samlingen på kinden, og på spændet under hagen. Spændet under hagen er et almindeligt med klik. Hjelmen justeres omkring hovedet med det Bollé kalder Click-to-fit. Det er et justeringshjul, som man ser på mange cykelhjelme. Men hvor man normalt ser justeringshjulet justere på plastikstropper fastgjort i hver sin side af hjelmens yderskal, justerer Click-to-fit systemet på en plastikstrop der løber hele vejen rundt om hovedet, og tilbage til den anden side. Det vil sige, at når man drejer hjulet, justeres hjelmen hele vejen rundt. Hjulet kan være lidt svært at komme til, hvis man har justeret Click-to-fit systemet helt op i øverste justeringshul. Når hjelmen er korrekt justeret, sidder den let på hovedet, og det er en af de hjelme, man ikke bemærker man har på.

Puderne er placeret på det Bollé klader 360′ retention system. Systemet giver bedre komfort, i det justeringen i nakken og dermed rundt om hovedet, sidder fast med MIPS indlægget. Man fornemmer det på den måde, at hjelmen sidder fast på hovedet, og rykker sig ikke undervejs, men samtidig føler man ikke, at hjelmen strammer om hovedet. Herudover fylder MIPS systemet ikke så meget i hjelmen.

Selve formen af hjelmen kan føles dyb, og det er derfor ikke alle hovedtyper der passer hjelmen.

Funktioner

Trackdown hjelmen kommer med flere fine funktioner, som både øger sikkerheden, men også giver komfort på turen. Først og fremmest kan man ved hjælp af to løse plastik låg, lukke for de fire huller i toppen af hjelmen. Dermed bliver hjelmen varmere, og kan bruges året rundt. Der er god plads til at have en hue på under hjelmen, og puderne inde i selve hjelmen kan tages ud og vaskes, hvilket jo kan være nødvendigt.

Hjelmen har selvfølgelig plads til at man lige kan sætte brillerne ind gennem hullerne, når man efter turen i skoven, og lige skal runde det hele af med makkeren. Så kommer hjelmen med et visir der kan sidde i tre indstillinger. Når visiret er i topindstillingen, kan man nemt have goggles (“skibrillerne”) siddende lige under visiret på hjelmen. Det kan f.eks. være nyttigt når man transportere sig fra den ene nødkørsel til den næste.

Sikkerhed

Vi bruger en hjelm, fordi den skal passe på vores hoved. Bollé har de CE og EN godkendelser den skal have, for at passe på hovedet, og for at kunne sælges på det europæiske marked, og dermed også i de danske skove.

Trackdown hjelmen har indbygget AVID Progrssive EPS, som hentyder til materialet hjelmen er lavet af. Ved at lave hjelmen af materiale, hvor lagene har både høj og lav densitet, er det med til bedre at opsluge de stød, man får ved f.eks. et styrt. Men ved at have forskellige densitet på materialet betyder det, at man kan sætte lidt mere materiale der hvor hjelmen kan være udsat for større slag, og lidt mindre der hvor der ikke er risiko for store slag, som f.eks. i toppen.

Herudover indeholder hjelmen MIPS – som er det svenske Multi-directional Impact Protection System, der passer på hjernen. Det giver i følge MIPS mindre hovedskader ved styrt end hjelme uden MIPS. MIPS indlægget er, som tidligere nævnt, bygget sammen med Click-to-fit justeringen og de plastikstropper der løber rundt om hovedet. Man oplever derfor, at hjelmskallen kan bevæge sig noget mere, end det opleves på andre hjelme med MIPS. Dette skal dog være med til at øge sikkerheden for brugeren.

Kan den så anbefales

Bollé Trackdown Mips er en let hjelm, der på grund af Click-to-fit systemet, sidder behageligt omkring hovedet. Hjelmen bliver siddende, der hvor man har sat den under kørsel, og man skal ikke skubbe den på plads undervejs. Dog kan dette påvirkes, hvis man kører med lampe på toppen af hjelmen under natkørsel.

Hjelmen har et pænt ydre, og fås i tre farver hvor Trackdown hjelmen med MIPS har et lille mønster på siden. Den kan føles lidt dyb, og passer derfor ikke alle hovedformer.

Sikerhedsmæssigt lever hjelmen op til de standarder, vi som mountainbikere efterspørger. Materialet giver god beskyttelse på siderne af hjelmen, Click-to -fit systemet holder hjelmen på plads på hovedet, hvilket både giver større sikkerhed, men også bedre komfort.

Hjelmen har god ventilation, men der følger også låger med, så man kan lukke de øverste huller i hjelmen. Der er tale om en fin hjelm, der gør det den skal, har nogle fine features, og det er derfor en hjelm som er med til, at give os forbrugere et bredere sortiment af hjelme, så man kan finde den hjelm, der lige passer til ens hoved.

Prismæssigt er der tale om en konkurrencedygtig hjelm. Hjelmen har en udsalgspris på 1.100 kr.

Hjelmen er venligst udlånt af Hartje, som også kan hjælpe med nærmeste forhandler – klik her.