Der er ikke noget bedre, end når man kan sige "jeg elsker min hjelm". Kan man ikke sige det, har man valgt den forkerte hjelm. Jeg har testet Scotts Vivo Plus Tuned hjelm, og jeg elsker denne hjelm. Den sidder super godt på mit hoved, den har god sikkerhed, og så får man faktisk rigtig meget for pengene.


Vores vurdering af Scott Vivo plus Tuned

Test score af Scott Vivo plus Tuned

Funktionalitet: 9

Design: 9

Pris: 10

Total Score: 9.3 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Der kan ikke sættes spørgsmålstegn ved vigtigheden af at køre med hjelm, og det er heldigvis meget få, man ser i skoven uden hjelm. Der er heller ingen undskyldning for ikke at bruge hjelm, for der fås hjelme til alle hoveder. Man kan få hudafskrabninger på knæet, brækket ribben, og endda brække det der er værre på kroppen, men en hjernerystelse kan være utrolig svær at komme af med. Jeg har testet Scotts Vivo Plus Tuned hjelm med MIPS, for jeg værner om mit hoved.

Der er mange typer hjelme derude. De to mest sete typer, er den store runde hjelm, der går ned over nakken, som kaldes trailhjelmen. Den har visir, og er inspireret af en fullfacehjelm, bare uden hage- og kindstykket. Den anden type hjelm, stammer fra racerverden. Det er hjelmen der sidder tæt til hovedet, har god aerodynamik og mindre af omfang, og så bruges den ofte af folk på racercyklen, men ses også meget brugt af mountainbikeren. Der er folk, der sværger til trailhjelmen, og så er der dem, der altid vil have den hurtige racerhjelm.

Scott Vivo Plus Tuned

Scott er et af de største mærker på cykelscenen, og vil være et af de navne der bliver nævnt, når man bliver bedt om at nævne 3 mountainbikebrands. Kigger man på world cup scenen, kan man ikke komme udenom Kate Courtney eller Nino Schurter, som begge var og er verdensmestre i XCO mountainbiking, og som begge kører på Scott-SRAM MTB Racing Team. Men Scott er meget mere, og deres udstyrs katalog er ret så omfattende.

Vi har i noget tid testet Scotts Vivo plus Tuned hjelm, som placerer sig i Scotts trail orienterede udstyr, og rt en del af Scotts modelserie de kalder Tuned. Hjelmen vejer 320 gr., og er dermed en ganske let hjelm. Den koster 999 kr.

Komfort

Der er rigtig mange justeringsmuligheder på Scotts hjelme, og det gælder også for denne hjem. Man kan nemt justere hjelmen, så den sidder præcist under øret, og derefter justere hageremmen. Remmene lukkes af en almindelig kliklås, som er nem at åbne, også når man har handsker på. Hertil kan man, som på de fleste hjelme man ser på markedet i denne prisklasse, justere hvor stramt hjelmen skal sidde omkring hovedet, dette gøres på et lille justeringshjul i nakken. Højden på nakkeremmen kan justeres i 3 højder. Samlet set betyder det, at man kan få hjelmen til at sidde perfekt på hovedet, og at man ikke fornemmer man har en hjelm på hovedet.

Skyggen fylder ikke så meget i ens synsfelt, men giver, alt efter hvor solen står på himlen, skygge under kørsel. Dog har skyggen ofte andre funktioner, som at give øjnene læ for nedbør, og beskytte fra grene der slår ned oppe fra. Dette gør denne også.

Der er ingen monteringsbeslag på toppen af hjelmen, som man ser på et par andre af de hjelme vi har testet. Men det betyder ikke så meget, for det er ikke altid nemt at bruge de monteringsbeslag. I stedet kan man nemt monterer en holder til et Gopro kamera på hjelmen, og samtidig have spændt en holder til lampen, når man skal køre nattekørsel. Med en lampe eller et Gopro kamera spændt på toppen, giver det en tungere hjelm, som er lidt mere livlig. I så tilfælde kan man med fordel stramme hjelmen på justeringsskruen i nakken. Det hjælper dog ikke på komforten.

Derudover kan man opleve, at når der er et kamera på toppen, så kan hjelmen hoppe lidt. Det mærkes slet ikke, når der ikke sidder noget monteret på toppen.

Funktioner

Hjelmen har flere ventilationshuller, hvilket giver god udluftning på varme dage. På de kolde dage, kan man nemt have en hue under hjelmen. Remmene har små remmelåse, som gør det justere hjelmen, når man undervejs tager huen af eller på. Skyggen kan justeres i tre niveauer, dog uden det er noget jeg har brugt særlig meget, når jeg har brugt hjelmen.

Som på flere af Scotts andre hjelme, har denne hjelm et såkaldt polykarbonat på ydersiden, der giver den skinnende overflade. Det giver for det første giver et flot ydre look, men også en reduceret vægt.

Når farten er høj, skal hovedet være pakket ind. Rychlebské Stezky – Tjekkiet. Foto: Petr Slavik Trailbusters

Sikkerhed

Hjelmen har de certificeringer den skal have, for at blive solgt på det europæiske marked, hvilket i bund og grund er unødvendigt at skrive, da alle hjelme fra respekterede producenter har de nødvendige godkendelser.

Herudover har det Scott kalder “Extended cover zone”, som er den nederste del af hjelmen, hvor der er ekstra beskyttelse. Hjelmen har MIPS, hvilket er det indlæg man ser inde i hjelmen, som ofte er gult. De begynder dog at komme i både gennemsigtig plast eller som i denne hjelm i sort plast.

Man kan ikke beskytte sit hoved for meget, og MIPS beskytter i nogle situationer, mens den ikke bskytter i andre. På en tur til Skotland havde jeg et styrt, hvor jeg faldt med siden af hjelmen mod jorden. I den situation hjalp MIPS indlægget, i det jeg mærkede hvordan det gav hjelmen mulighed for at rotere på hovedet, og måske forebyggede en større hovedskade.

Tweed Valley oktober 2019. Foto Tweed Valley Guides, Duncan Philpott

Kan vi anbefale hjelmen?

Scott Vivo plus hjelmen har været brugt gennem 6 måneder, og den er afprøvet et par gange. I de tilfælde har den virket. Den sidder perfekt på mit hoved, hvilket jo er meget individuelt. Det er en let hjelm, som man egentlig ikke mærker man har på, før man har brug for det. Med de mange justeringsmuligheder, de indbyggede sikkerhedsfeatures, er dette en hjelm der giver den sikkerhed man har brug for.

Det er blevet min foretrukne hjelm til trail. Den har været med i Tjekkiet, Island og Skotland, og er altid den jeg bruger rundt på spor i Danmark. Den passer perfekt til mit hoved, og det er super vigtigt, når man vælger hjelm. For der er ikke noget værre, end når man skal rette på hjelmen konstant. Det skal jeg aldrig skulle med denne hjelm.

Hjelmen fås i flere farver, og har en udsalgspris på 999 kr. Man får derfor rigtig meget hjelm for pengene. Det er som skrevet min fortrukne hjelm, og den er klart en hjelm du skal tjekke ud, når din egen hjelm skal skiftes.

Hjelmen er venligst stillet til rådighed af Scott Sports Danmark.