Piece of Cake eller Proof of concept, begge forkortelser er ret gode for brandet POC Sports, der er kendt for at lave beskyttelsesudstyr til vintersporten og til cykelsporten. Vi har testet POC Sports top enduro hjelm, nemlig deres POC Kortal Race MIPS.


Vores vurdering af POC Kortal Race MIPS

Test score af POC Kortal Race MIPS

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

POC Sports er fra Sverige. Udstyr fra POC Sports må betegnes som high end af høj kvalitet. Vi har testet deres Enduro top hjelm, med et lidt anderledes MIPS, nemlig deres MIPS Integra system. Samtidig kommer Kortal Race MIPS også med en RECCO chip, så man nemmere kan blive fundet hvis man ender i en lavine. Derudover har den en twICEme NFC chip indbygget, hvor man kan registrere nyttig information om en selv.

POC Kortal Race MIPS

Når man tager en hjelm på første gang, kan man hurtigt mærke, om det er et match. Man skal kunne bevæge hovedet, den skal ikke gå for langt ned i panden, den skal ikke være for tung, og så skal den være nem at justere. De fleste anerkendte hjelmmærkers tophjelme, har disse karakteristika. Om hjelmen så passer til den enkeltes hoved, er så en helt anden sag. Her er det nødvendigt at prøve selv.

Sikkerhed

POC er kendt for produkter, hvor sikkerheden er i top. Kortal Race MIPS må siges at præstere højt på sikkerhedsbarometeret. Hjelmens form er meget typisk POC formet. Den har en meget typisk trailhjelm profil, hvor nakken er rigtig godt beskyttet. I nakken er POCs velkendte firkant, som på denne hjelm er hvid på den sorte hjelm.

Hjelmen er godkendt med det hollandske NTA 8776 e-bike standard. Dette er en standard, hvor hjelmens ydeevner testes ved højere fart, end normalt. Som ses oftere når man cykler på eMountainbike.

Proof of concept (POC)

Den overordnede sikkerhed ligger i hjelmens materiale og form. Dette er et afprøvet concept (Proof of concept) for POC. Hjelmen har som alle ansvarlige hjelmbrands et sikkerheds indlæg indbygget. Det er i denne hjelm MIPS’ helt nye INTEGRA system. INTEGRA er noget forskelligt fra de traditionelle MIPS indlæg, i det indlægget er indbygget i hjelmens materiale. Indlægget fungerer sammen med selve remmen omkring hovedet, justeringsskruen i nakken, og puderne rundt i hjelmen. Der er ikke forskel i effekten med det traditionelle MIPS indlæg. Det giver dog mulighed for, at lave omfanget af hjelmens mindre, hvilket dog ikke ses på Kortal Race hjelmen. Det er en enduro hjelm der skal kunne tage nogle tæsk, og hvor sikkerheden er prioriteret før størrelsen.

Læs også: Scott Stego plus – testet gennem otte måneder.

Flere chips

Hjelmen har fået 2 chips indbygget i sig. Den ene er den for skiturister velkendte RECCO reflektor chip. Denne giver redningstjenesten mulighed for at finde rytterne ved styrt. Den anden chip er ret interessant, det er nemlig twICEme – NFC chippen. Den kan aflæses, ved at sætte en telefon der kan læse NFC chips (hvilket de fleste nye telefoner kan) ned på twICEme mærket. I chippen kan man indtaste nødvendig information om sig selv, sådan at man hurtigt kan blive identificeret ved styrt, og redningspersonalet hurtigt kan få de vigtigste informationer om rytteren. Det er virkelig smart, og noget som alle hjelme burde have indbygget.

Skyggen kan indstilles i 3 forskellige højder. Her er der ligeledes tænkt på sikkerheden, idet skyggen nemt løser sig fra hjelmen ved styrt. Derved er risikoen for nakkevridninger ved styrt mindre.

Komfort

Hjelmen har en middel dybde. Den er nem at få justeret, så den sidder hvor man gerne vil have den til at sidde. Man kan nemt komme til hjulet under kørsel, så man nemt kan justere om hjelmen skal løsnes eller strammes. Selve højden i nakken, kunne godt have et trin mere, så man kunne justere den lidt længere op i nakken. Har man en stor nakke, kan man opleve at hjelmen bliver rykket lidt frem, og dermed længere ned i panden.

Ikke så meget plads til det brede hoved

Hjelmen er smallere end andre hjelme vi har testet. Dette gælder specielt i siderne. Hjelmen vi testede var en L med målene 59-62, hvilket i sig selv ikke er unormalt. Men da hjelmen er smal i selve formen, så er der ikke meget at give af, hvis ens omkreds på hovedet er 62. Derfor har vi i testen haft udfordringer med at bruge en hue under hjelmen, selvom huen har været en hjelmhue.

Solbriller til hjelmen

POC laver også solbriller og goggles. Deres Devour solbrille er specielt lavet til Kortal Race hjelmen. Vi har prøvet hjelm og devour brille sammen, og de passer rigtig godt sammen. Solbrillen kan justeres i længden på stængerne, og det gør et rigtig godt match.

Bruger man goggles, er POCs ORA goggles lavet til at passe til Kortal Race hjelmen. Skyggen kan endda komme så langt op, at man kan sætte sine goggles derop, når man ikke skal bruge dem.

Test

POC Kortal Race MIPS hjelmen er fyldt med sikkerhed. Det meste er indbygget i hjelmens, og ikke noget man mærker under kørslen. Her tænkes på RECCO reflektoren, twICEme NFC chippen, MIPS indlægget og så hele konstruktionen af hjelmen. Derudover er det rart at vide, at den faktisk er godkendt til en lidt hårdere standard.

Førstehåndsindtrykket er en hjelm der sidder godt, og som arter sig rigtig godt på turene i sporet. Ved justeringen skal man lige “makke” lidt med at få remmene igennem spænderne, men når de er på plads, så bliver de siddende.

Puderne er fint proportioneret, og rare at have siddende mod huden. De tager faktisk godt mod sved, og det er endnu ikke oplevet, at sveden er løbet ned i øjnene. Sveden er i stedet blevet i puden, og ellers løbet ud i siderne.  Hjelmen er som sagt lidt smal, men det mærkes kun, hvis man vil forsøge at sætte en hue under, og har en hoved omkreds på 62 cm., eller en en omkreds på hovedet i ydergrænse i størrelserne. Derfor har vi i testen haft svært ved at have en hjelmhue under.

Anbefaling

Der er tale om en hjelm af høj kvalitet. Det mærker man allerede når man sidder med kassen i hånden. Der er tænkt over det indtryk man får, når man pakker den ud. Når man får hjelmen i hånden, tager den på og rammer sporet, er man klar over at det er kvalitet. Man kunne godt have haft en yderligere justeringsmulighed i højden på i nakken, sådan at justeringshjulet kunne komme 0,5 cm. længere op, men det er småting.

Alt i alt er POC Kortal Race MIPS en helt klart vinderhjelm, som kan anbefales at have med i porteføljen af hjelme, næste gang der skal købes ny hjelm.

Læs mere om POC Kortal Race MIPS her. Prisen for hjelmen er nok lige over, hvad man normalt vil betale for en hjelm. Men vurderingen her på MTBX er, at hjelmen er prisen værd. Prisen er angivet til 1.999 kr.

I øvrigt skulle POC sports navnet stå for “Piece of Cake”.