Vores vurdering af Lazers Revolution MIPS

Test score af Lazers Revolution MIPS

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 9

Total Score: 8.7 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Lazer hjelme har rødder helt tilbage til begyndelsen af det tyvende århundrede Belgien. Virksomheden Lazer startede deres hjelmproduktion med de kendte bananhjelme af læder, som skulle bruges af rytterne på de belgiske brosten. Men over 100 år har deres hjelme udviklet sig til det de er i dag, hvor virksomheden stræber efter, at kunne lave hjelme med passion, som giver den gode oplevelse på sporet.

Lazers hjelme bruges også af professionelle cykelhold. Her er Madison Saracen Factory Race Team med Danny Hart nok det mest kendte team der kører med Lazers downhill specifikke hjelme, når de for eksempel deltager ved UCI Downhill cuppen. Lazer laver hjelme til alle cykelsportens grene, og Lazers Revolution MIPS hjelm som MTBX har testet, er deres topmodel indenfor trailhjelme.

Danni Hart, Fort William. Foto: Nathan Hughes/ Red Bull Content Pool

Forskellige præferencer

Der er mange typer hjelme derude. De to mest sete typer, er den store runde hjelm der går ned over nakken, som på engelsk kaldes trailhjelmen. Den har visir, og er inspireret af en fullfacehjelm, bare uden hagestykket. Den anden type hjelm, stammer fra racerverdenen. Det er hjelmen der sidder tæt til hovedet, har god aerodynamik og mindre af omfang, og så bruges den ofte af folk på racercyklen, men ses også meget brugt af mountainbikeren. Der er folk, der sværger til trailhjelmen, og så er der dem, der altid vil have den hurtige racerhjelm.

Lazer Revolution hjelmen er en udpræget trailhjelm. Den kan udbygges med et hagestykke, som gør den til en fullfacehjelm, herudover følger der ørebeskyttere med, der kan monteres. MTBX har ikke testet udbygningen til fullfacehjelm, men kørt revolutionhjelmen som en trailhjelm. Folk der har prøvet hjelmen, har udtrykt stor tilfredshed med den, men enkelte har stillet spørgsmål til udseendet af den – altså det rent visuelle ved hjelmen, ser man godt ud med den på. Hjelmen har en runding der kunne minde om en Nutcase hjelm, dog brydes rundingen af visiret foran og af en kant ved nakken. Kanten ved nakken er lavet, for at give mulighed for, at sætte remmen fra goggle brillerne, så den ikke “svipper” op.

Komfort

Hjelme er individuelle, nogle sidder godt på ens hoved, og andre sidder mindre godt. Revolutionhjelmen sidder dybt på hovedet, og den sidder godt fast på hovedet. Den er udstyret med det system der hedder ATS (Advanced Turnfit System). ATS er det system som justeringshjulet i nakken er hæftet på, som bruges til at stramme og løsne grebet om hovedet. ATS systemet kan justeres ud og ind, og op og ned. Hjulet sidder lavt, hvilket gør, at den indre ramme der fæstnes omkring hovedet, griber rundt om hovedet, og trækker hjelmen nedad. Dette medvirker til at hjelmen bliver siddende samme sted, og ikke flyver rundt på hovedet. Foran sidder hjelmen fint en lille fingers bredde over øjenbrynet.

Der er rigtig god udluftning i hjelmen, med 22 strategisk placerede huller. Der er huller til indtag af luft, og huller til at sende det varme luft ud.

Der sidder 3 rammer af puder i hjelmen. De er godt placeret, sådan at man egentlig ikke mærker, at de sidder der. De er lavet af det materiale der hedder XSTATIC padding. Et materiale, der forhindrer at den kommer til at lugte af de bakterier, der udskilles, når man sveder. Skulle man være en af dem uden så meget hår på hovedet der samler sveden i puden, for kort tid efter at løbe ned i ansigtet, så løser disse puder heller ikke det problem.

Alt dette vejer 340 gram. hvilket er ganske fint for en stor trailhjelm.

Funktioner

Hjelmen har rigtig gode muligheder for, at komme til at passe det enkelte hoved. Den har mange forskellige indstillingsmuligheder, både i form af ATS systemet, hvor man kan justere højden på nakke remmen, og justere hvor stramt den skal sidde. Herudover kan remmene ved kind og hage justeres i flere forskellige længder, så den vil passe alle. En lille fin detalje er den plastik-ende der er på remmen der strammes ved hagen. Den gør, at hageremmen ikke ryger ud af kliklåsen.

Hjelmen er som tidligere skrevet en hjelm, hvor der kan monteres et hagestykke på, så den bliver til en fullfacehjelm. Hjelmen har som fullface hjelm gennemgået ASTM DH certifikationen, hvilket er den standard en hjelm skal leve op til, for at kunne bruges til downhill.

Herudover er der mulighed for, at påsætte ørebeskyttere (chinbars) på hjelmen. Det skal give ekstra beskyttelse. Spørgsmålet er dog, om det er noget der virkelig hjælper, for der er meget få hjelme der tilbyder denne mulighed. Heldigvis er det ikke noget man behøver at have monteret, og i vores test, har vi ikke fundet nogen fidus til dem.

På toppen af hjelmen, kan der ved hjælp af en anordning nemt sættes et actionkamera på. Visiret kan rykkes op og ned, alt efter hvordan man ønsker at have det, og er lavet i en kvalitet, så det ikke rives af, hvis man tager nogle grene med det.

Sikkerhed

På det danske marked finder man ingen hjelme til salg, der ikke er godkendte. Det er rigtig positivt. En hjelm skal være CE mærket og bære godkendelsesnummeret EN 1078. Herudover er revolutionhjelmen med hagestykket, som tidligere nævnt godkendt til ASTM DH certifikationen. Det betyder, at den kan holde større G påvirkning ved styrt.

Hjelmen får en noget mere “nutshell” agtig form end andre hjelme, da den også skal kunne fungere som fullfacehjelm. Det gør, at den går langt ned i nakken, hvilket er med til at give god beskyttelse ved styrt.

Der hvor man vil kunne se forskel i forhold til billigere hjelme der er CE mærket, er på kvaliteten af hjelmen, opbygningen af hjelmen, komforten med mere. Revolution hjelmen er herudover også udstyret med en MIPS inderskal, der ved styrt skulle give mindre skader på hovedet.

Kan den så anbefales?

Der er tale om en hjelm, der indeholder stor sikkerhed. Den er med fullface hagestykket godkendt til downhill, hvilket er med til at gøre, at hjelmen kan holde til en større G påvirkning. Den sidder godt og fast på hovedet, og med de mange muligheder for justering, kan den passe rigtig mange hovedformer.

Den har fået lidt høvl for sit udseende, i det den er meget rundformet. Vi har spurgt rundt, under testen, og det er ikke noget vi har hørt folk kommentere på. Så det problem er nok ikke så stort. Med hensyn til ørebeskytterne (chinbars) har vi nok haft lidt svært ved at finde ud af, hvad de egentlig var godt for. Men de er heldigvis ekstraudstyr, og ikke nødvendige når der skal races i skoven.

Hjelmen fremstår pæn, med et fint design, og moderne look. Den har flere fine funktioner, og god sikkerhed. Har man brug for en fullfacehjelm en gang i mellem, er denne hjelm en god løsning. Så alt i alt en rigtig fin hjelm, som man bør kigge på, næste gang hjelmen skal skiftes. Den har en vejledende udsalgspris på 1.599 kr.

Hjelmen er venligst stillet til rådighed for test af Shimano Danmark