EMTB, E-bike, MTB med hjælpemotor - kært barn har mange navne, men faktum er at EMTB langsomt vinder indpas på de danske spor. Vi har set lidt på hvorfor du måske bør investere i EMTB, og hvorfor du ikke skal.

5 grunde til at købe en EMTB

1. Kør oftere og længere

Der er mange der siger at med en EMTB bliver det nemmere at komme afsted på cyklen. En klar tendens blandt de der anskaffer sig en EMTB er at de oftere tager afsted på cyklen og samtidigt bliver turene ofte længere. En EMTB vil også gøre det muligt at køre spor du ikke tidligere havde kræfter til at overvinde. Og så bliver lysten til at køre på opdagelse i de lokale skove også større for pludseligt er den stejle bakke forud ikke en forhindring for at finde ud af hvad der venter på den anden side. Har du haft en hård dag på jobbet, så er det også nemmere at komme afsted på cyklen hvis du ved at du har en motor der kan hjælp dig over bakkerne.

En tendens vi på MTBX også har bemærket er at de ture vi kører på EMTB ofte er længere end på en almindelig MTB. Hvis vi laver et lille tænkt eksempel så kan vi antage at med et begrænset tidsrum at cykle i, f.eks. en time, så vil man på en almindelig MTB måske nå 2 runder på sporet. Når du er afsted på en EMTB så øger du hastigheden på opkørslerne og du kan dermed når en større distance, det gør at du måske kan nå tre hele runder på sporet eller at du kan køre to runder og så lave sessioner på de sjove nedkørsler fordi du har mere tid.

2. Kør med uanset fitness eller tidligere skader

Det kan være hårdt at køre på en almindelig MTB, og er du ikke lige en top-tunet XC rytter så kan man godt føle at man skal kæmpe hårdt for at kunne følge de andre man cykler med. Det er ikke særligt sjovt hele tiden at blive hægtet af fordi formen ikke er så god som de andres. Og her kan en EMTB gøre det nemmere for ryttere der ikke er i form at følge de andre med rundt på sporet. Det er så blot vigtigt at man selv er opmærksom på at det heller ikke er sjovt hvis man bare giver den gas på sin EMTB og de andre ryttere på almindelig MTB ikke kan følge med.

Har du fået en skade der gør du kan have svært ved at komme tilbage til sporten så kan EMTB også være noget for dig. Hvis dine knæ ikke kan holde til at træde så hårdt i pedalerne som tidligere eller andre skavanker der gør du ikke kan holde gang i den almindelige MTB så kan motoren på en EMTB måske være lige det der gør du kan genoptage sporten.

3. Mere fitness

Ja, hvem skulle have troet det ! Men at have en motor på cyklen kan faktisk gøre din form bedre. Mange af os der kører på MTB kører også gravel eller road cykler ved siden af for at få noget basis fitness træning. Det gode ved at have en EMTB er at du kan lave din basis fitness træning på sporene uden at blive udmattet, så selv på hvile dage kan du kommer på mountainbike spor uden at overtræne fordi motoren hjælper dig.

Den hjælp du får fra motoren kan du justere, så har du gode ben en dag så kan du bare sætte hjælpen ned så du skal bruge flere kræfter for at komme fremad.

Vælg selv hvor meget motoren skal hjælpe dig.

Den bedre form og fitness kommer også af du kommer mere afsted på cyklen end du ellers ville have gjort. Men læs lige med længere nede, for du risikere faktisk også at du opnår en dårligere form.

4. Fart og sjov op af bakkerne

EMTB er bare sjovt, det tror vi at langt de fleste der har prøvet en EMTB kan blive enige om ? En af de ting der gør det sjovt er at du pludseligt kan få mere fart i cyklen. Du må naturligvis ikke lade cyklen overtage styringen eller køre over evne, men man bliver lidt afhængig af farten. Og har du tidligere hadet at skulle køre op af bakker så bliver en EMTB din redning. Man kommer pludseligt til at sige “hold da op den opkørsel var sjov” fordi man lige får det ekstra skub af cyklens motor. Man vil pludseligt også opdage at det kræver god teknik at køre opkørslerne med den højere hastighed.

5. EMTB-smilet

Hvis du har set nogle køre forbi på EMTB har du måske lagt mærke til det smil de kører med ? Det hedder EMTB-smilet og er en blanding af adrenalin og et smil fordi det bare er så pokkers sjovt at køre på EMTB. Smil mere…køb en EMTB.

EMTB smilet er fremme.

5 grunde til ikke at købe en EMTB

1. Prisen

En EMTB koster mere end en almindeligt MTB gør med tilsvarende udstyr, det er selvfølgeligt motoren og batteriet man betaler ekstra for. En fornuftig fully MTB kan du finde til omkring 25-30.000 kr men du skal forvente at skulle af med 35-50.000 for en EMTB – og ja, de findes også i endnu dyrere udgaver.

Nyeste generation af EMTB fra Specialized med vejl. pris på 112.000 kr.

Indkøbsprisen er en ting, men vedligehold og slidtage på cyklens dele koster også. Du skal forvente at en EMTB slider en kassette op hurtigere end en almindelig MTB gør det. Dertil kommer service af cyklens andre dele, bremser, lejer, afdæmpningen m.m. bliver alt samme brugt mere intensivt på grund af dem øgede vægt fra cyklen og motorens kræfter.

2. Tungere cykel end normalt

En EMTB vejer ofte mere end en almindeligt MTB. Cyklen er kraftigere bygget, dækkene grovere og så er der vægten af motor samt batteri – alt sammen med til at gøre EMTB tungere. Når du er på sporet mærker du ikke så meget den øgede vægt, der skal dog bruges lidt flere kræfter på at få cyklen løftet når du kører på hop m.m., men der hvor du virkeligt mærker at cyklen er tungere er når du ikke kører på den. Hvis du skal have cyklen på et transportstativ bag på bilen, eller endnu værre, på taget af bilen, så kommer du til at mærke den øgede vægt. Der findes dog også EMTB modeller som er udstyret med en mindre motor og mindre batteri som gør at de kun vejer ganske lidt mere end en almindelig MTB.

Orbea Rise var en af de første EMTB cykler som havde mindre motor og batteri for at holde vægten nede.

3. Mindre fitness

Vi har tidligere skrevet at du får mere fitness ved at købe en EMTB, men passer det nu også ? Ja, og nej. Hvis du kigger på dine pulsmålinger vil du bemærke at du kører med lidt lavere puls når du kører på EMTB, du får altså ikke helt presset pulsen op i det røde felt hvis du lader cyklen arbejde for dig. Du kan naturligvis justere hvor meget motoren skal hjælpe dig eller ved at kører hurtigere end den begrænsning der er indbygget i motoren på 25 km/t for så skal du nok få pulsen op igen da du nu selv skal træde den tunger cykel op i fart.

Og hører du til dem der synes det er fedt at kæmpe sig op af bakkerne for egen kraft så er der jo ingen grund til at bruge penge på en EMTB.

4. Mere slid på sporene

Dette emne er noget omdiskuteret – for faktum er at grovere dæk og tungere cykel slider mere på sporene, men hvad så med dem der bremser rundt svingene, de slider også på sporet, og dem der vejer for meget ? eller dem med dårligt teknik ? Heldigvis er der en bred forståelse for at mountainbike sporene er for os alle, tykke som tynde, nybegyndere og pro ryttere, dem der bremser rundt svingene og dem der kører på EMTB. Det er vores alles spor, det bedste man kan gøre uanset hvem man er at passe godt på dem og støtte op om sporarbejdet.

Vi har ikke set det endnu på dansk grund, men på nogle udenlandske spor er det ikke tilladt at køre på EMTB medmindre man er oppe i årene eller har et fysisk handicap der gør man er nødsaget til at bruge en EMTB.

Her er EMTB ikke tilladt, sted: Rychlebske stezky

5. Kommentarer

Det giver en gang imellem nogle kommentarer eller tilråb når man begiver sig ud på sporet på en EMTB. Du skal derfor ikke købe en EMTB hvis du gerne vil kører i fred eller ikke bryder dig om at blive tiltalt. Nogle tilråb handler om at “det er snyd” eller “du må ikke kører på din scooter her”, andre gange er det blot folk der er nysgerrige på hvad en EMTB er og kan.