For noget tid siden blev vi tippet om at Vejlsøhus (Ved Silkeborg), tilbød MTB ophold for hele familien i påsken. Der blev taget en hurtig beslutning, og påskeferien blev booket. I en familie med 3 børn (fra 7-10 år) og en kæreste der interesserer sig marginalt mindre for mountainbike end jeg gør.. Ja faktisk interessere det hende slet ikke, kan det være svært, at kombinere en familieferie med mountainbike.

Min personlige beretning fra opholdet på Vejlsøhus.

Vi ankom til Vejlsøhus onsdag kl. 14.00. Vi havde aldrig været der før, og vidste derfor ikke hvad vi kunne forvente, men da vi ankom til området, steg vores forventninger med det samme. Den store flotte hvide hovedbygning lignede en herregård, og hele området var pænt og nydeligt.

“Vejlsøhus er fra starten af 1900 tallet og bygget som et sanatorium til bekæmpelse af tuberkulose. Senere overtog Aarhus Amt bygningerne og drev forsorgsinstitution  frem til 1987. Der efter blev Vejlsøhus overtaget af Silkeborg kommune, som stillede bygninger og den 15 hektar store park til rådighed for den selvejende institution Ferskvandscentret.”

Vi blev budt velkommen i reception og fik udleveret nøgler til værelset. da vi er en familie på 5 (2 voksne og 3 børn) havde vi bestilt et familieværelse. Specielt børnene havde glædet sig til at bo på hotel, så spændingen var stor da vi gik over pladsen, og hen til bygning N, som vores værelse var placeret i.

Området omkring Vejlsøhus består af en række bygninger, som huser både hotelværelser og erhvervsudlejning.

Familieværelset var super dejligt. Entré, stort badeværelse med både badekar og bruseniche, samt et stort værelse med 2 x dobbeltsenge, og en ekstra madras. På værelset var også et skrivebord, så der er mulighed for at sidde og arbejde, samt selvfølgelig TV og Internet, og det bedste af det hele.. Cykelparkering.

Efter en hurtig inspektion af værelset, gik vi tilbage til hovedbygningen, hvor der var kaffe og kage, samt saftevand til børnene. Her kunne vi sidde og slappe lidt af, og nyde udsigten ud over parken og den store legeplads, som ligger lige bag ved hovedbygningen.

Mens vi sad og nyd vores friskbryggede kaffe og kage, og sundede os lidt over alle indtrykkene, blev der budt velkommen, og fortalt lidt om programmet, for resten af opholdet. Næste punkt på dagsordenen, var tekniktræning, så for dem der skulle med der, var det nu tid til omklædning, og finde cyklerne frem. Vi havde valgt at dele os op i to, så “drengene” tog ud og cykle, og “pigerne” gik en tur i Aqua, som der er gratis adgang til når man bor på Vejlsøhus. Michael fra DGI var instruktør på opholdet, og han kom godt omkring alle de basale ting, som bremser, gear, sidde position osv.

Efter en god time, med forskellige øvelser, kørte vi en kort tur i parken, og derefter lavede Michael (Instruktøren) en opmærket rute omkring Vejlsøhus. Så var der en halv times fri leg, hvor man enten kunne køre rundt på den lille bane, eller lav nogle balancelege på parkeringspladsen. Så en god eftermiddag, hvor både børn og voksne havde det sjovt.

Efter sådan en dag på mountainbike, er der selvfølgelig mulighed for at vaske og servicere sin cykel. Vejsøhus har bygget en Bikepit, hvor der er trykluft, vandslange, og det mest basale værktøj til rådighed. Så du kan altså både skylle, vaske og lave små nød reparationer. I forlængelse af Bikepit’en er der også aflåste cykelskure, så er cyklen for våd eller beskidt til at have med på værelset, så kan du få den låst inde alligevel.

Nu var det til et bad, og mødes med resten af familien, inden vi skulle i restauranten og spise. Middagen bestod denne aften af en forret bestående af blinis med stenbiderrogn og en lækker carpaccio. Der efter fik vi en buffet bestående af stegt kylling med ramsløg, lammekølle fra jaungyde, der til  pommes rissolees, bagte rodfrugter, og lækre salater. Desserten var en delikat konfektkage med bær og friske frugter. Spørger man børnene, ville de nok fremhæve at der var slush ice i 3 farver.

vejlsoehus-mtb-17

Efter maden satte vi os ind i lokalet ved siden af, hvor der var kaffe og bløde stole, og brætspil for både børn og voksne. Dette var en god lejlighed til at snakke med de andre deltagere, og snakken gik lystigt, da de fleste af os jo havde en fælles interesse i mountainbike.

Børnene begyndte hurtigt at lege på kryds og tværs. Alle var vi enige om at det var hyggeligt, og dejligt at se børnene hygge sig med analoge spil, og glemme alt om iPads og computerspil.

Kl. 21.30 var de fleste ved at trætte og godt mætte, så nu var det tid til en god nats søvn.

Dag 2 – Masser af mountainbike

vejlsoehus-mtb-19

Vi vågnede tidligt næste dag. Ikke fordi vi ikke kunne sove længere, men tanken om den lækre morgenbuffet der stod og ventede, samt dagens spændende program, gjorde at vi bare måtte op. Man siger at det er vigtigt med en god start på dagen, og det må man sige vi fik. En rigtig lækker morgenbuffet, med alt hvad der skal være af frisk juice, blødkogte æg, bacon, frisk brød, ost, pålæg, pandekager og frugt.

Efter morgenmaden, rendte de fleste af børnene på legepladsen, og de voksne kunne sidde og snakke lidt inden vi skulle være omklædte og klar til kl. 10, hvor der var guidet tur i Nordskoven. Turen var lavet så alle kunne være med, og igen var det fra vores familie drengene der tog afsted. Pigerne kørte en tur rundt i området, og ellers hyggede de på hotellet, og legede i parken.

Guidet MTB tur  i Nordskoven

Kl. 10 stod vi alle omklædte og trillede mod Nordskoven, som er kendt for sine fantastiske spor. Guiden Michael havde planlagt en god rute, som alle kunne være med på, og som tog udgangspunkt i det blå spor. Vejlsøhus ligger ideelt i forhold til mountainbike i Nordskoven. En kort cykeltur på ca. 2 km, og er du i skoven, og klar til at udfordre sporet.

Efter en god time i skoven, og pludseligt ud af ingenting, kom vi til borde opstillet med hvide duge, og en tjener klar med kolde sodavand og rent vand, samt lækre tapas anretninger. En lækker frokost, som uden tvivl slår den sædvanlige MTB madpakke, som oftest er en blød banan. Efter frokosten, cyklede vi videre af de blå spor, og endte tilbage på Vejlsøhus ved 14 tiden.

Tilbage på Vejlsøhus var der kaffe og kagebord, som kunne indtages, mens benene fik et velfortjent hvil. kl. 15.00 blev børnene hentet af “Villy”, som tog dem med en tur i Aqua. Det gav så anledning til en MTB  tur kun for voksne. Denne gang fik jeg lokket kæresten med på mountainbike turen, og selv om hun ikke er bidt af det, var det hyggeligt for en gangs skyld cykle en tur sammen, mens børnene blev “passet”. Så mens de voksne tog en tur tilbage på blå spor i Nordskoven, tog børnene på tur med “Villy”. Senere var børnene med kokkene i køkkenet, hvor de fik lov at være med til at tilberede lidt mad, og senere var de med til at dække bord, sammen med tjenerne. En oplevelse som samtlige børn synes var helt fantastisk, og det var da også en flok utrolig stolte børn, som senere var med til at præsentere aftens menu.

Efter maden var der igen mulighed for familiehygge, brætspil og kaffe. Mange af børnene havde fået nye “bedste venner”, så de legede og hyggede lige så meget som de voksne var trætte og mætte efter en god dag, med ca. 30 km mountainbike, og masser af god mad og vin.

Et MTB ophold på Vejlsøhus får de varmeste anbefalinger her fra. Lækre værelser, søde mennesker, god mad, og den fedeste natur lige uden for murene. Der var familier med, hvor hele familien inkl. børn cyklede MTB, og så var der sådan nogen som os, hvor det kun var ca. halvdelen som går op i MTB, men selv efter sådan et familieophold, hvor vi har prøvet lidt forskelligt, har vi stadig følelsen af, at have været afsted, og fået nogle gode oplevelser sammen.

Så overrask familien med et ophold på Vejlsøhus!
Du kan læse mere på www.vejlsoehus.dk/da-DK/Sport-Outdoor/MTB.aspx

MTBX var inviteret til at teste og give feedback på dette MTB familie koncept. Der er givet feedback direkte til Vejlsøhus, og denne anmeldelse er derfor en objektiv og personlig vurdering, som ikke er påvirket af kommercielle interesser.