Torsdag og fredag bruger 25 frivillige og 5 medarbejdere fra Naturstyrelsen, bededagsferien til at blive inspireret og undervist af to af verdens bedste inden for anlæg af mountainbikespor. Mark McClure og Gary Hampson fra Trailtools.eu, har bygget MTB-spor og bike parks i hele verden, herunder til flere store internationale konkurrencer.

”Vi vil sikre at vores frivillige får sig en oplevelse og den bedst mulige undervisning og inspiration, så deres indsats giver mest mulig mening”, siger Erik Skovgaard Knudsen, formand i Silkeborg Sti- og Sporbyggerlaug, som sammen med de øvrige sporbyggergrupper i Søhøjlandet fra bl.a. Gl. Rye, Ry og Skanderborg, Naturstyrelsen Søhøjlandet samt Silkeborg og Skanderborg Kommuner, står bag initiativet med at få de internationale profiler til landet.

Kurset er en ”IMBA Europe Trail Builder School” – dvs. at der undervises efter International Mountain Bike Association (IMBAs) retningslinjer og den består dels af en teoretisk del, hvor deltagerne får viden om cyklings specifikke belastning på naturen og viden om anlægsteknikker samt design af sporet, så det er både underholdende, holdbart og sikkert at køre på. I Vesterskoven øves teknikkerne i praksis som en del af den igangværende etablering af et sammenhængende MTB-spor. Passionen for gode spor, naturen, videndeling og fællesskabet er udgangspunktet for deltagerne, som kan se frem til at lære af de absolut bedste.

”Der er gang i noget helt unik i Danmark og særligt i Søhøjlandet lige nu, hvor frivillighed er en af de helt store drivere i at udvikle, anlægge og drifte mountainbikespor i brede samarbejder mellem frivillige, Naturstyrelsen og andre private lodsejere, samt kommuner og andre aktører. Mountainbike er en aktivitet med et helt særligt potentiale. Det appellerer til en bred skare af mennesker og giver mulighed for at opleve naturen på helt nye måder. F.eks. kommer man typisk længere omkring end hvis man færdes til fods og man oplever virkelig landskabets karakter med bakker og udsigter”, siger Thomas Larsen Schmidt fra Spor og Naturudvalget i Danmarks Cykle Union, som har været med til at formidle kontakten til de professionelle sporbyggere der har base i England, når de ikke rejser verden rundt for at bygge spor.

Fra Naturstyrelsen Søhøjlandets side er man glad for den gode dialog med de frivillige. ”For at give borgerne mulighed for gode, alsidige friluftsoplevelser i naturen er det ofte nødvendigt at adskille de mange aktiviteter i tid og rum, vi kalder det zonering for friluftslivet. For MTB aktiviteternes vedkommende gør vi det bl.a. ved at deklarere vores MTB-tilbud, så mountainbikerne kan vælge en rute der passer til deres niveau”, udtaler Thorbjørn Nørgaard, skovfoged med ansvar for friluftsliv i Naturstyrelsen Søhøjlandet. ”Vi graduerer i samarbejde med de frivillige vores spor, så man kan vælge mellem grøn, blå, rød og sort sværhedsgrad, ligesom når man er på skiferie og dermed få en både god og sikker oplevelse.”

Silkeborg og Skanderborg Kommuner støtter initiativet. ”Vores frivillige er dem der har interessen, engagementet og evnerne til at gøre det her til en succes og derfor bakker vi helhjertet op omkring dem”, siger Peter Nyegaard, medlem af Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune. ”De har et enormt drive og er med til at løfte Silkeborg som Danmarks Outdoor Hovedstad til nye højder”, fortsætter Liselotte Nis-Hanssen, turistchef i Silkeborg.

”Vores dagsorden er i høj grad at give vores frivillige et skulderklap og inspiration, så deres arbejde bliver nøglen til både at skabe gode oplevelser for mountainbikerne og sikre at naturen ikke lider overlast, selvom mange flere kommer ud i den og bruger den. Vi forventer ca. 50.000 årlige gennemkørsler på vores spor og det er altså rigtig mange, så hvis vi kan lave et underholdende tilbud, som kan holde brugerne på sporet, samtidig med at vi sikrer positive møder mellem dem og skovens øvrige brugere, så får alle noget positivt ud af det”, afslutter Erik Skovgaard Knudsen.