Holder man til venstre ned gennem Tyskland, så rammer man Tjekkiet. Har man spændt cyklen bag på, så gør et stop i Tjekkiet. Tjekkiet byder på nogle af de bedste spor i Europa, og har gennem de sidste 10 år været en fast del af UCI MTB world cuppen.

Tjekkiet er for længst kommet ud af det gamle østeuropæiske image, og er nu et moderne europæisk land. Prag er hovedstaden, og er en stor by, der hvert år huser en masse danske turister. Men Tjekkiet er andet end Prag, og set fra sadlen af en mountainbike, ser man et mekka for mountainbikeren. Landet har et udbygget net af mange 1.000 km. vandrestier, hvor mange af dem må benyttes af mountainbikes. Derudover har Tjekkiet et veludbygget liste af bikeparks og mountainbike spor fordelt rundt i hele landet.

Tjekkiet er også andet end mountianbiking. Det kan man opleve, når man har sat cyklen til at hvile sig om aftenen, efter et langt ridt på et af de mange spor. Naturen er helt enestående, og den kan man jo nyde, med en tjekkisk øl i hånden. For øl og Tjekkiet hænger lige så godt sammen, som mountainbiking og Tjekkiet. Prisniveauet på at spise ude, og dermed også drikke en øl på restauranten er en del lavere end i Danmark.

 

Foto: Petr Slavik, http://www.trail-busters.com/

Spor nok til alle niveauer

Der findes spor for alle i Tjekkiet, men man skal påregne, at man ikke helt undgår højdemeterne. Tjekkiet er et bjergrigt land, og det har sporbyggerne udnyttet når de har bygget deres spor. Men selvfølgelig er der spor der ikke ligger på bjergskranter, men så ligger de bare i et områder med mange bakker.

Bjerge og store bakker giver super muligheder for, at få flere kilometer lange nedkørsler, og lige så lange opkørsler. Der er tekniske udfordringer for alle niveauer, lange intuitive flowstykker, spor hvor man opnår høj fart, uden at føle, at man mister kontrollen. Der er lange opkørsler, hvor der skal trædes i pedalerne, og hvor de store klinger på kassetten er en nødvendighed for de fleste.

Foto: Petr Slavik, http://www.trail-busters.com/

På bikeparkerne og områderne der er beskrevet længere nede, vil man opleve flow, op og nedkørsler og tekniske segmenter, som man sjældent oplever i Danmark. Trutnov Trails har nogle af de mest tekniske nedkørsler man kan forestille sig, mens Singltrek pod Smrkem har de lange flowy singletracks, der bare bugter sig igennem de naturskønne områder i det nordlige Tjekkiet, og som bare forsætter. Så er der sporerne i Vysočina, som byder på rigtig gode muligheder for turkørsel, hvor sporerne omkring Nove Mesto na Morave har lidt af det hele.

Foto: Michal Cerveny, https://www.michalcerveny.com/

Der ligger mange spor og bikeparker rundt omkring i Tjekkiet. For at danne et overblik over dem, er der lavet et interaktivt kort over Tjekkiet, hvor det er muligt at klikke sig frem til de enkelte spor og bikeparker. Men ikke alt er på engelsk, så her er google oversæt en god ven. Find kortet her. Der findes også et kort, som Czech Tourism har lavet, som indeholder mange andre friluftsaktiviteter, men hvor det er muligt at søge på mountainbike, og derigennem finde spor og bikeparker. Når man klikker på det link man vil se, får man en god beskrivelse af det destinationen. Den findes her.

For danske mountainbikere er Harzen ofte destinationen, når mountainbiken skal med udenlands. Men er man klar til at køre lidt ekstra timer, så ligger de tjekkiske bikeparker ikke langt væk.

Foto: Petr Slavik, http://www.trail-busters.com/

MTBX besøgte i slutningen af maj Tjekkiet, og fik vist nogle af de tjekkiske bikeparker og spor. Brug dem som din første indgang til mountainbiking i Tjekkiet, eller som inspiration til din næste destination med vennerne, eller måske hele klubben.

Denne artikel er en del af en artikelserie om Tjekkiet, så klik på linket under hver destination, for at læse artiklen yderligere om dem.

Singltrek pod Smrkem

Singltrek pod Smrkem er et sporsystem med 80 km. spor. Sporerne slynger sig rundt om byen Nove Mesto pod Smrkem, og ind i Polen. De er designet af Waliseren Dafydd Davis. Bike parkens mange kilometer spor har der noget for enhver. Sporerne er anlagt på bjergets sider, og sporerne er lagt på langs med siderne, så man ikke oplever de vilde stigningsprocenter. Men de lange opkørsler, giver og lange nedkørsler.

Læs artiklen om sporet her.

Trutnov Trails

Trutnov Trails er 17 km. spor der ligger ved byen Trutnov i den nordlige Tjekkiet. Sporerne bygges af frivillige, og der er spor til alle niveauer. Trutnov Trails en bikepark, med spor i blå, rød og sort, og der er derfor rig mulighed for at bruge en masse tid her med familien, eller mountainbike vennerne. Her er mulighed for at trille ned af de flowy spor, hoppe, droppe eller bare holde sig til det blå spor, og nyde det dejlige flow. Men det er også stedet, hvor alle der elsker at blive udfordret på nedkørsler, vil få udfordringer nok. Alle spor udgår fra trailhovedet, som ligger højest, hvilket også betyder, at alle spor går nedad.

Læs artiklen om sporet her.

Nove Mesto na Morave – Vysočina

Vysočina kaldes for Tjekkiets højland, og her er masser af umærkede spor, som ofte ligger på nogle af de mange vandrestier. Her finder man fede nedkørsler, lange opkørsler krydret med rødder, sten og andet godt. Sporerne er ikke opmærket, og derfor kan en guide være en god ide at have med. Nove Mesto na Morave ligger i Vysočina området, og er stedet for UCI MTB world cuppen. Her finder man lækre spor, og kendte segmenter som “Mitas Choice”, “Shimano expert climb 1″ og”Kilpi BMX” nedkørslen.

Læs artiklen om sporet her.

Czech MTB holidays

Da MTBX besøgte Tjekkiet i slutningen af maj 2018, havde guidefirmaet Czech MTB holidays arrangeret turen. Turen indeholdt 4 forskellige spor rundt i Tjekkiet, med ophold på pensioner og hoteller. De to guider fra Czech MTB Holidays havde sørget for kvalitets mountainbikes, og guidede med stor forståelse for ønsker fra holdet. De er et af flere guide firmaer i Tjekkiet, og de kan klart anbefales som arrangør af ture fra få deltagere til mange deltagere.

Foto: Petr Slavik, www.trail-busters.com/

Forsidebillede er taget af Michal Cerveny, https://www.michalcerveny.com/