Når man har mountainbiken med i Tjekkiet, og er i området syd øst for Prag, så skal man ikke snyde sig selv for Vysočina området. Her ligger world cup ruten på Nove Mesto na Morave, lige midt i det tjekkiske højland.

Nove Mesto betyder den nye by, og i Tjekkiet er der flere Nove Mestoer. Men der er nok ikke nogen der er mere kendt, i hvert fald i mountainbike verdenen, end Nove Mesto na Morave. Her har man i 10 år afholdt UCI MTB world cup, endda så godt, at man de sidste 6 år er blevet valgt som bedste stop på world cuppen. I maj 2018 vandt danske Annika Langvad, og schweiziske Nino Schurter, da world cuppen igen kiggede forbi. I skovene omkring Vysočina Aréna havde 30.000 tilskuere fundet klokker, fælge og andet der kunne larme frem, og taget opstilling rundt på ruten ved de mange kendte segmenter.

Foto: Jónas Thor Björnsson

De så rytterne køre ned af de velkendte segmenter som “Mitas Choice”, “Shimano expert climb 1”, “Kilpi BMX” nedkørslen, og ikke mindst Mercedes Benz Rock’n’roll. Alle navne som dem der følger med i world cuppen, kan nikke genkendende til. Det sker en gang om året, men når de 30.000 tilskuere, tv kameraerne og journalisterne har forladt området, så er det bare et spor som alle andre. Det betyder også, at man selv kan prøve sig af på sporet.

World cup ruten

Området omkring Vysočina Arena byder på flere gode spor, også ud over world cup ruten. De forskellige kendte segmenter ligger der, og man kan prøve dem, uden at blive optaget af kameraer, og klappet igennem af publikum. Når man har kørt sporet, og brugt en dag på de forskellige ting, kan man begive sig ud i højlandet.

Foto: Petr Slavik, http://www.trail-busters.com/

Vysočina – Tjekkiets højland

Vysočina kaldes for Tjekkiets højland, og her er masser af ikke opmærkede spor. De ligger ofte på nogle af de mange vandrestier, der snor sig gennem området. Her finder man fede nedkørsler, lange opkørsler krydret med rødder, sten og andet godt. Man kan gøre stop ved nogle af de mange klippetoppe, hvor der er god udsigt på toppen. Når man så skal videre, kan man ofte finde nogle lækre naturlige spor, hvor klipperne ikke ligger i kørselsretningen, men strøet tilfældigt rundt, hvilket giver nogle sjove og meget udfordrende spor. Frokosten kan man indtage på i en af de små byer, som der ofte har en lille restaurant, eller lokalt spisested.

Foto: Petr Slavik, http://www.trail-busters.com/

Brug en guide

Området kan være mindre tilgængeligt end de andre nævnt i denne artikel, og man kan med fordel bruge nogle af de MTB guides der findes i Tjekkiet. Men er man til lange ture, hvor udfordringerne lige så meget er længden og højdemeterne, og ikke nødvendigvis tekniske singletracks, så er Vysočina området helt klart et sted man skal besøge.

Foto: Petr. Slavik, http://www.trail-busters.com/