Trutnov Trails er en bikepark med omkring 17 kilometer naturlige spor. De er bygget af folket, og til folket. Der er noget for enhver smag, og de 17 kilometer føles som meget mere. 

Trutnov Trails ligger ved byen Trutnov i den nordlige Tjekkiet, og er et sporprojekt som hele byen støtter op om. Sporerne støttes af byens virksomheder, og bygges af frivillige både fra Trutnov, og fra andre omkringliggende byer. Sporet er inspireret af Rychlebské stezky, som er et andet kendt tjekkisk spor.

Trutnov Trails er 17 kilometer spor, hvor alle med lyst til at køre mountainbike kan køre. Men man skal kende sit niveau, og ikke begive sig ud på spor, uden at vide hvad de indeholder. Køre men kun de blå spor i Danmark, så bør man nok også kun gøre det i Trutnov.

Der er spor til alle niveauer, men de er lidt anderledes bygget op end hvad vi kender fra et almindeligt dansk spor. Det hele tager nemlig udgangspunkt i et trailhoved (trailhead). Har man kørt Almindingen på Bornholm, så er det samme ide. Alle spor udgår fra trailhovedet, så når man er kommet ned, så skal man køre hele vejen op igen.

Når det er sagt, så er Trutnov Trails en bikepark, hvor alle der elsker at blive udfordret på nedkørsler, vil få udfordringer nok.

Whistler i Trutnov

Da MTBX besøgte bikeparken var guiden chefsporbyggeren på sporet Dusan Mihalecko. Han har bygget spor i Whistler, Canada i tre år, og sporerne i Trutnov lever fuldt op til det. Der er blå spor, som er for alle, så er der røde spor, som er for dem med god teknik. Fra trailhovedet udgår også det sorte spor, hvor sporbyggerne har formået at udnytte, at Trutnov Trails ligger på en bjergside, hvor klipperne og store sten ligger spredt ud over hele bjergsiden, hvilket giver masser af naturlige forhindringer. Ud over disse 3 kategorier, har bikeparken også en spor de kalder for det sorte Whistler spor, og som det lyder, så er dette et spor for dem der tør, har mod, og som har teknikken i orden – det er afmærket med et dødningehoved. MTBXs udsendte tog turen ned af de mange spor, og de sorte og det whistler sorte, er noget af det fedeste vi har oplevet.

Foto: Klara Hegerova, http://www.czechbiketrips.com/

De 3 farver

De er 17 kilometer naturlige spor i Trutnov Trails ender nogenlunde samme sted, og man kører derfor op af den samme vej til trailhovedet. Herfra kan man vælge det spor man vil køre. Detblå spor indeholder tabletops, lækre berms hvor nogle er bygget i klippe, lange flow stykker, og northshore stykker, hvor et af dem er en stor wallride. Nogle af segmenterne, ville i Danmark være karakteriseret som røde spor. Det røde er niveauet over, og indeholder segmenter bygget på klipper, hop og større drop, hurtige flowstykker og naturlige rockgardens. Flere af segmenterne er som de blå, en kende mere avancerede end i Danmark, og vil gå som sorte i Danmark.

Vælger man det sorte spor, skal man være sikker på sin teknik. Her er flere stykker så intense, at man med omhu, skal vælge hvert eneste sted man sætter forhjulet, i en fart man selvfølgelig selv styre, men som hurtigt ryger op, hvilket bare giver flere udfordringer i sporet. Er man ufokuseret et øjeblik, mister man flowet, og gør bedst i at sænke farten, og finde ind i fokus igen, for ellers risikere man at styrte. Nedkørslerne går gennem områder på bjergsiden, hvor store sten skal forceres, enten ved at køre uden om dem, eller op over dem. Der er skarpe sving der føre en ned mellem store klippestykker, så kan der være nogle meter hvor man lige kan slappe af, indtil man igen rammes af et stort drop, hvor man skal løfte baghjulet, for at kranksættet ikke banker på. Flere steder er der lagt træbroer ud, som kan ligge op af en klippe, eller gemt bag en klippe, som man først ser, når man er oppe på klippen.

Foto: Anna Tkocz, http://25×7.blog/

Whistler delen af sporet er en nedkørsel med store berms, og så skal et område forceres, som foregår ved at køre over, mellem og ned af klipper. Det kræver fokus, og at man hele tiden ved hvilken linje man vælger. Det skal prøves, for det giver om noget, adrenalin i blodet.

Kom af sted

Selvom sporet ikke er så langt, så kan man sagtens bruge nogle dage her, uden at kede sig. Sporerne ligger op til byen Trutnov, der er en mindre by med 30.000 indbyggere, den ligger i det nordlige Tjekkiet, i samme område som Singltrek pod Smrkem. Man kan finde meget mere om bikeparken på deres hjemmeside. Pak bilen, og kom afsted. Er man i Tjekkiet er dette helt klart et sted man skal besøge.

Foto: Anna Tkocz, http://25×7.blog/

 

Forsidefoto: Anna Tkocz, http://25×7.blog/