Vi har talt med Malene Degn, og det er der kommet dette portræt af den unge danske Orbea rytter ud af.

Midt i det travle forårsprogram for de professionelle MTB ryttere har vi fået Malene Degn i tale og det er der kommet et lille portræt ud af. Læs med herunder.

Malene Degn facts:

  • Født: 2/12 – 1996
  • Opvokset i Nordsjælland
  • Student fra Virum Gymnasium
  • Pro rytter for KMC – EKOï – Orbea
  • Kører i 2019/2020 første år som senior

De største bedrifter:

  • World Cup sejr i Sydafrika 2018
  • World Cup sejr i Albstadt 2014 U19
  • Sølv ved World Championship 2014 U19
  • Guld ved European Championship 2013 U19

Malene Degn

I 2006 kørte en lille pige på 10 år hendes første tur på en lyserød Trek mountainbike sammen med sin far, hvem kunne vide, at den lille pige skulle vokse sig til en talentfuld proffesionel mountainbiker? Pigen er naturligvis Malene Degn, og i dag er den lyserøde Trek cykel skiftet ud med 4 Orbea cykler, og den lokale skov er skiftet ud med den internationale scene.

Malene fortæller, at hendes foretrukne cykler enten er Orbea Oiz (Full-suspension) eller en Orbea Alma (Hardtail), alt efter hvilke udfordringer der er i løbet. Til normal træning bruger hun en Orbea Occam (Full-suspension) eller en Orbea Terra (Road).

Malene Degn, Albstadt Foto: Lynn Sigel / Ego-Promotion

Malene Degn er en del af UCI Mountainbike World cup, hvor hun deltager som en del af holdet KMC – EKOï – Orbea. Ved første afdeling i Albstadt Tyskland, der blev kørt i tredje weekend i maj 2019, fik hun en yderst fremragende start på world cuppen – hun sluttede på en flot 10. plads. Og det var lige foran sin tidligere holdkammerat den tidligere U23 verdensmester Sina Frei.

No-fitness til World cup fit

Malene fortæller på hendes blog, at hun har presset hård på med træningen, så hun er gået fra “no-fitness” i december til “world cup-fit” i maj. Og starten på hendes sæson ser lovende ud. Vi har spurgt hende hvad det hårdeste er, ved at være professionel rytter, og her svarer Malene Degn at det er disciplinen 24 timer i døgnet er det hårdeste. Stor disciplin skal der også til hvis Malene Degn skal nå sin helt store drøm, nemlig at deltage i OL i 2020. Før det vil hun gerne blive en del af verdenseliten i MTB “– og det kræver lidt“. Hvis Malene skal nå det mål, er det godt at have nogen at se op til og blive inspireret af. Vi har derfor spurgt hende hvor hun får inspirationen fra.

Hvem inspirere dig? “Andre atleter, både indenfor cykelsporten og udenfor. Og flest kvinder, i og med jeg kan spejle mig i dem. Lige nu synes jeg Lizzie Deignan er ret cool, eftersom hun vil vinde VM ét år efter hun har født”.

Der skal trænes hårdt for at opnå sine drømme, og Malene fortæller, at hun på nuværende tidspunkt træner mellem 6 og 10 gange om ugen. Malene håber også at hun over de næste 5 år, kan opbygge hendes MTB karriere.

Prisen

Vi har spurgt Malene hvad prisen er for at være professionel rytter på World Cup niveau. Hun starter med “den ensomhed individuel sport kommer med” og fortsætter “jeg flytter mig til nyt sted ca. 1 gang om ugen i gennemsnit“. De mange træninger og rejser betyder naturligvis også, at hun ofte savner sin familie og venner. Både venner uden for sporten, men også venner i sporten. Træningspassene foregår både alene, eller sammen med andre, men det “Kommer an på, om der er nogle der kan og vil med” fortæller Malene Degn.

Det bedste ved at være professionel rytter er så til gengæld, at Malene Degn får mulighed for, at arbejde professionelt med hendes sport. Som hun selv fortæller det,

Mit arbejde er min passion. Jeg er selv den største faktor i min success, jeg styrer rigtig meget selv, hvilket er meget udviklende og en fed måde at arbejde på“.

Og så måtte vi stille spørgsmål som altid er aktuelt, flats eller klik ? Hendes svar er tydeligt “Klik“.

Foto: Keno og S.Barnils

Sport og spor

Foto: Keno og S.Barnils

Mountainbikesporten er i rivende udvikling, så vi har bedt Malene give et bud på, hvor sporten bevæger sig hen.

Jeg tror vores xc løb fortsætter med at blive kortere, mere tekniske og mere ‘dramatiske’. Derudover tror jeg, at flere events vil blive samlet nu hvor Enduro også er kommet ind under UCI“.

MTBX har for nyligt, i samarbejde med Singletracker, kunne afsløre top 10 til Epic Trail Awards 2019. Og i den forbindelse har vi spurgt Malene Degn om, hvilket danske spor der er hendes favoritspor. I Danmark hedder favoritsporet “Rude Skov” i Rudersdal, som er et 10 km. singletrack spor, primært blåt med røde og sorte ruter. Når Malene kører i udlandet fortæller hun, at “Livigno har rigtig meget godt at byde på. Men der er også rigtig mange andre gode steder!!” Hun fremhæver også områder som Lenzerheide, Barcelona, Les Gets som områder med gode MTB spor.

Tanker og motivation

Malene Degn har en blog. Hvis du endnu ikke har besøgt den, finder du et link til den i slutningen af dette portræt. På hendes blog skriver hun meget åbent om hendes tanker og følelser. Vi har spurgt hende om, hvad hun får ud af at skrive på hendes blog. Hun fortæller, at hun får en del respons på bloggen, “Ja, masser af læsere kan relatere til det jeg skriver, og giver mig respons. Det er en af grundene til, at det er fedt at skrive blogs” fortælle hun. Her på MTBX har vi fulgt med på hendes blog igennem længere tid, og vi kan varmt anbefale, at tage et kig på den.

Malene Degn, Stellenbocch 2018 – Foto: Andreas Dobslaff / dobslaff.com

Mange mountainbikeryttere kan have lidt svært ved, at holde motivationen oppe når det bliver koldt og sneen falder, men for Malene Degn er det lidt anderledes. “Jeg synes det er fedt at se forbedring. Og det oplever jeg meget af i løbet af vinteren, eftersom jeg holder pause i efteråret” siger hun. Nu har Malene Degn også mulighed for, at træne i udlandet når vinteren i Danmark er værst, hvilket sikkert også hjælper en del på motivationen.

Det er naturligvis ikke altid, at der bliver kørt guld hjem, så vi har spurgt hvordan Malene Degn tackler nedture? “Jeg kan godt lide at føre en journal, en slags dagbog. For mig hjælper det, at skrive mine tanker ned“. Malene Degn er ikke alene om at skrive dagbog over træning og resultater, mange atleter bruger en form for træningsdagbog til at holde motivationen oppe og holde øje med fremskridt. Ofte indeholder en træningsdagbog blot information om længden på turen, hvor hård turen var (Borg-skala), evt smerter og hvordan træningspasset gik.

Læs mere om Malene Degn:

Du kan følge Malene Degn på hendes blog og Instagram