Sigma her netop lanceret deres helt nye cykelcomputer - Sigma Rox 12.0. En nytænkende cykel GPS, med farveskærm og fuld navigation. Kan Sigma blande sig i toppen af cykelcomputere sammen med mærker som Garmin og Wahoo?


Vores vurdering af Sigma Rox 12.0

Test score af Sigma Rox 12.0

Funktionalitet: 8

Design: 8

Pris: 9

Total Score: 8.3 ud af 10

Anmeldt af Lars Bachmann

Billede: Cykelpartner.dk

Garmin har siden lanceringen af Garmin Edge 1000 i 2014 siddet solidt på toppen af GPS markedet inden for cykelcomputere. Edge 1000 har længe været flagskibet inden for GPS enheder, og til daglig tracking af cykelture. Tidligere på året lancerede Garmin deres Edge 1030, som indtil nu har set ud til at være den nye nr. 1. Men nu blander Sigma sig, med deres Sigma Rox 12.0 i kampen om den ultimative cykelcomputer.

Sigma Sport

Sigma er ingen nybegynder inden for cykelcomputere. faktisk var Sigma de første med en elektronisk cykelcomputer helt tilbage i 1982. Senere omkring 1988 kom de første Sigma BC modeller, som stadig sælges i dag, dog i nye opdaterede udgaver. Omkring 2005 kom BC modellen første gang, som trådløs version.

i 2013 lancerede de Rox 10.0, som var deres første cykelcomputer med GPS. Indtil nu har Sigma placeret sig i markedet for simple og prisbillige cykelcomputere med og uden GPS, men med lanceringen af Sigma Rox 12.0 her i 2018 viser de at de gerne vil konkurrere med topmodellerne fra blandt andet Garmin.

Læs mere på sigmasport.com

Sigma Rox 12.0 #iamaroxstar

Sigma Rox 12.0
Kilde: Sigmasport.com

Hurtige fakta:

  • Batteritid: 16 timer
  • Vægt: 125 gram
  • Pris: kr. 2.899,- (Bundle: 3.479,-) Opdateret d. 14-06-2018 / Kilde: Cykelpartner.dk

Test af Rox 12.0

Vi er i gang med at teste Sigma Rox 12.0, og her vil vi løbende opdatere efterhånden som testen skrider frem.

Beskrivelse

sigma Rox 12.0 silikone covers
Silikone cover i 3 farver

Rox 12.0 minder størrelses mæssigt meget om Garmin 1030. med en vægt på 125 gram er den kun 2 gram tungere en Garmin 1030 (123 gram). Den fås i 2 farver (hvid og grå), men det er dog kun sidepanelerne der skifter farve.  Du kan selvfølgelig tilkøbe et silikone cover, og de fås i grøn, orange og blå. Vi undrer os dog over at det ikke fås i sort?

Rox 12.0 har naturligvis farveskærm med touch, men udover det er der knapper oven på (nederst), samt på siderne. oven på er der start, stop og home button. På siderne sidder der 1 knap i hver side, som bruges til at bladre i menuen med. Som oftest vil man nok bruge touchskærmen, men kunne godt forestille mig at det i farten, vil være nemmere at bruge knapperne, til at skifte mellem de forskellige visninger.

Skærmen har “raindrop detection” som man kender fra Garmin. Så skærmen låser i tilfælde af regn, og lyset i skærmen virker både ved høj sol, og svagt lys, og lysstyrken kan justeres manuelt, eller sættes til “auto”, og så kan den selv styre lyset.

Softwaren i Rox 12 er Android, som de fleste nok kender fra mobiltelefoner. Dette ses også tydeligt i måden interfacet fungere, da det på mange måder minder om måden man bruger en smartphone. På trods af den store farveskærm er den opgivet til 16 timers batteritid. Der er 8 GB intern hukommelse, og mulighed for at indsætte ekstra microSD på op til 128 GB.

Størrelsen

Netop størrelsen på enheden var noget at det første vi fik kommentarer på. Størrelses mæssig er den på størrelse med Garmin’s 1030, som mange nok også vil betegne som en stor enhed. Men man skal gøre op med sig selv hvad man skal bruge den til. Er man ikke typen der kigger på computeren før man kommer hjem, er det nok “overkill” ned en Rox 12 eller lignende. Bruger man den der i mod ofte undervejs, til f.eks. navigation, så er det ret praktisk med en stor skærm.

Navigation og GPS

Sigma Rox gør brug af OSM* kort og kommer præinstalleret med 20 europæiske byer, men du kan gratis tilføje de kort du har brug for.

OSM (Open Street Map) er et opensource fællesskab, som udvikler gratis kortdata, som vi kender det fra f.eks. Google Maps. Læs mere om OSM på www.openstreetmap.org/about

Rox 12 understøttes både af GPS og Glonass, hvilket giver en hurtigere og præcis GPS funktion. Faktisk er selve kortfunktionen noget af det der virkelig fanger vores interesse, og et sted hvor den skiller sig positivt ud i forhold til konkurrenterne. Rox har udover GPS også indbygget 3-akset kompas, så den kender din retning, selv når du holder stille, også indbygget automatisk kalibrering af barometer, så den giver et meget præcist billede af din højdemeter.

Rox 12 har fuld navigation, som man kender det fra en GPS. Du kan indtaste en adresse, eller du kan klikke et sted på kortet, og Sigma Rox 12 vil automatisk guide dig den korteste, letteste eller hurtigste vej. Du kan endda tegne en rute på kortet, direkte på enheden, og så vil den navigere dig rundt på ruten.

Screenshots fra Sigma Rox 12.0
Kilde: sigmasport.com

Konklusion

Sigma har lavet en fuld funktionsdygtig cykel GPS, som kan alt det en moderne cykelcomputer skal kunne, bortset fra en ting – Smartphone integration? Man kan sagtens undvære det, men jeg undrer mig over at Sigma laver en cykelcomputer baseret på Android, med Blutooth, og så ikke laver så den kan forbinde til en smartphone, så den kan vise sms og opkald direkte på displayet.

Netop Android vil nogle nok fremhæve som en stor fordel, og det kører også super godt. Touchskærmen er tilpas følsom, og det hele reagerer hurtigt. Ulempen kan så være at hvis du tidligere har brugt Garmin, og gerne vil fortsætte med Garmin Connect, så skal du manuelt uploade dine træninger direkte.

Med Rox 12.0 får du en lækker cykelcomputer, til en fornuftig pris, og netop prisen er en af de gode argumenter for at købe Rox 12. Så vores konklusion er at Rox 12 er bedste køb til prisen, men skulle vi vælge frit fra hylden, uden at tænk pris og budget, så ville vi vælge en Garmin 1030.

Kan købes til kr. 2.999,- hos bl.a. Cykelpartner.dk

Fordele:

  • Flot farveskærm
  • Kompatibel med bl.a. Garmin mounts
  • Lang batteritid
  • Synkronisering direkte til Strava
  • Strava Live segmenter

Ulemper:

  • Ingen smartphone integration
  • Ingen synkronisering med Garmin Connect

Video – Navigation på Sigma Rox 12.0