Fem råd til det rigtige teknikkursus
Der er slet ingen tvivl om, at tekniktræning er noget af det vigtigste, når man kører mountainbike. Det bør man købe, samtidig med at man køber hjelmen og cyklen. Der er bare den forskel, at når du køber hjelmen og cyklen, så kan du få kyndig vejledning af cykelhandleren, hvorimod det er noget sværere at købe et MTB kursus.
Dette er ikke en komplet guide med en facitliste over udbydere af teknikkurser, men der i mod kommer vi med 5 gode råd, så du er bedre klædt på, når du skal ud og købe plads på et MTB kursus.
Skal jeg også udbyde MTB kurser?
Jeg har deltaget i mange kurser, og har endda været instruktør i den lokale mountainbikeklub i fem år. Jeg syntes jeg var god til, at inspirere og give deltagerne instruktioner til at udfører de forskellige teknikker. Men bare fordi jeg har deltaget i mange kurser, og været instruktør med instruktør bevis fra DGI, så syntes jeg ikke, at jeg vil tage penge for, at instruere andre professionelt. Jeg tænker det kræver mere end bare erfaring af være en god instruktør.
Men hvordan finder man egentlig det bedste kursus, og er den bedste måde kun at deltage, og så evaluere bagefter, eller kan du gøre noget benarbejde før du tilmelder dig et kursus?
Denne artikel er ikke skrevet med tanke på nogle specifikke udbydere af MTB kurser. Derfor nævnes der ikke nogle navne på udbydere, men kun hvad man skal kigge efter, når man vælger udbyder. Alle billeder er fra et teknikkursus jeg deltog i, da vi besøgte Dirtschool i Skotland. Det er den eneste kursus udbyder der nævnes i artiklen, da vi bruger billederne, og da Dirtschool er et velrenommeret og højt anerkendt udbydere at teknikkurser i mountainbike.
Du skal selv være klar
Der er nogle faktorer der spiller ind, før man vælger kursusudbyder.
For det første er det jo ikke gratis, så man skal have bestemt sig for, hvor mange penge man vil bruge på kurset. Kvalitet og pris hænger som bekendt ofte sammen.
For det andet skal man være bevist om, hvor langt man vil køre for at deltage i kurset. Men kurset skal jo selvfølgelig ligge i forbindelse med et spor, og gerne et spor der har det, som kurset indeholder. Skal man træne nedkørsler, skal sporet have nogle højdemeter.
For det tredje så skal man investere timer i kurset. Til klubtræningen er det lige dele hygge og teknik-kursus, men når man betaler for at træne f.eks. berms og pump, så er det berms og pump der trænes. Det skal selvfølgelig være sjovt, men man får mest ud af, at være åben for nye input, og andre måder at køre de forskellige features på.
Når man har kigget indad og har de ting på plads, så skal man ud på markedet for MTB kurser – og der er mange store og små udbydere på dette marked. Der er den kendte store udbyder, der har eksisteret i mange år, og måske har flere instruktører. Så er der dem der har sit eget sted, hvor al undervisning foregår ud fra dette sted. Der er enkeltmandsvirksomheden der har masse erfaring på bagen, og så er der den nystartede og så videre.
5 gode råd til valg af teknikkursus
Her er 5 konkrete råd og forslag som du kan bruge som rettesnor for valg af kursusudbyder. For en ny udbyder på markedet kan jo være den bedste, men vi ved det bare ikke endnu. Mens en anden ny, bare ikke har det i sig. Når vi køber en vare på internettet, så er vi mange der tjekker Trustpilot ud, inden vi trykker køb. Men det kan vi ikke så nemt gøre med en udbyder af teknikkursus.
Så her er nogle overvejelser du kan gøre dig, inden du vælger. Men husk at mærk efter i maven, du kan ofte selv mærke om det første indtryk er det rigtige.
Forslag 1: Brug dit netværk, og hør hvad de siger
Der var en gang en der sagde, at dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Men finder du et kursus, så spørg i det netværk. Har de været på et kursus med denne udbyder, er det en god ide at lytte til deres erfaringer. Er det dårlig omtale, så er der nok noget om snakken. Men man kan også vende den om, og spørge i netværket, om de kender en kursus udbyder, som de kan anbefale, og så spørg ind til, hvorfor de netop anbefaler denne udbyder.
Forslag 2. Undersøg kursusudbyderen
Hvem er udbyderen, kan du finde noget om denne ved en søgning på Internettet, og finder du finder noget, så vurder det kritisk. Kan du finde god informativ viden om udbyderen, og dennes kurser, måske endda på et website, så er det nok ikke en døgnflue-kursusudbyder.
Forslag 3: Dokumenteret erfaring
En udbyder der står inde for sit arbejde, er ikke bange for at vise sin erfaring. Det bør man kunne læse om på deres website eller på deres facebookprofil.
Forslag 4: Uddannelse
Nogle er faktisk super dygtige til at undervise, uden at have taget nogen som helst relevant uddannelse. De har måske kørt cykel hele deres liv, og er bare naturtalenter foran eleverne. Disse personer kan du ofte finde en masse om ved en søgning på nettet, eller ved at spørge dit netværk. Men sådan er det bare ikke for alle, så derfor kan det være en god rettesnor om personen har noget uddannelse i at undervise, og ved hvordan man håndtere en mountainbike.
Forslag 5: Hvad koster det?
En tommelfingerregel må være, at hvis en udbyder tager flere penge for det end de fleste, så er det også fordi, de ved at de kan levere. Hvis ikke de ikke har leveret, men kostet mange penge, så er der helt sikkert nogen, der har en mening om dette.
Og så er det bare ud på kursusmarkedet – eller hvad?
Er det så bare nu du skal ud på markedet med de her fem råd i hånden? Ja, det er det vel. Men husk nu også, at de fem råd gør det ikke alene. Du skal huske din egen dømmekraft, og så skal du vurdere din egne evner. Tænk hvis du kommer på et endurokursus, hvor du faktisk bare ville lære at blive bedre til grundposition.
Husk så, at et teknikkursus med dårlige instruktører lever ikke længe, mens en kursusvirksomhed der har eksisteret længe, nok har gjort det, fordi de faktisk er dygtige til det de laver.