Endura er en af de helt store spillere på udstyrsmarkedet til mountainbiking. Endura udvikler deres udstyr til det skotske højland, og de laver holdbart udstyr. Vi har testet deres MT500 hjelm, som kommer med koroyd beskyttelse.


Vores vurdering af Endura Mt500

Test score af Endura Mt500

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 9

Total Score: 8.7 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Enduras Mt500 hjelm er deres tophjelm til trailfolket, hjelmen er lavet til trail og enduro segmentet, men når det er sagt, så passer den fint til de fleste af de danske mountainbike udøvere. Hjelmen fås i tre forskellige størrelser, og så fås den i seks forskellige farver. Hjelmen vi har testet er den grønne version i størrelse l og vejer 385 gram. Den har en vejledende udsalgspris på 1.149 kr.

Bag på hjelmen kan man spænde elastikken fra sine goggles under klemmen.

Koroyd er de nye bikager

Bikagerne ses nemt her, og hvordan det dækker hele hjelmens inderside. Ligeledes kan man se åbningen fra luftindtaget.

Der er mange lækre ting ved denne hjelm, men den lækreste må vel være sikkerheden. Hjelmen har Koroyd indlægget, som er et af flere forskellige stødabsorberende indlæg, man bør have i sin hjelm. Indlægget ligner bikage rør, der ligger inderst i hjelmen, og som krøller sammen ved styrt, hvor hjelmen udsættes for større stød. I følge Koroyd beskytter indlægget både ved direkte stød, men også ved stød der kommer skævt ind på hjelmen.

På Mt500 hjelmen er denne struktur integreret i hele hjelmen, hvilket i følge Endura giver den bedste beskyttelse. Derudover giver det god ventilation, og holder alle de små irriterende insekter ude.

Vi har testet Mt500 hjelmen i forhold til komfort, funktioner og sikkerhed.

Komfort

Puderne er faktisk ret gode.

Når du skal vælge en ny hjelm, har man ofte nogle specifikke funktioner, som man selv har oplevet give den rigtige komfort. Hjelmens komfort er meget individuel, og det kræver sædvanligvis, at du prøver hjelmen, måske endda på en cykeltur, før du kan konkludere, om hjelmen er lige dig. Men der kan være forskellige specifikationer ved en hjelm, som medvirker til, at der er større sandsynlighed for, at hjelmen passer dig.

Hjelmens puder er noget særligt, og holder hvad de lover – man får faktisk ikke så meget sved ned i øjnene på turen. Puderne er opbygget af flere lag, hvor det yderste lag ligger med lidt afstand til det næste. Endura kalder det Fast wicking, eller hurtig spredende. Det virker faktisk, og gør at sved nemt optages, og ikke samler sig, men i stedet løber ud, uden at give større gener for øjnene. Det er ret fantastisk, når man ikke har så meget hår på hovedet, og alt sved derfor optages i puderne. Puderne er lavet af et antibakteriel materiale, så de ikke kommer til at lugte.

Endura har alle de indstillinger en moderne mountainbike hjelm skal have. Den har justeringshjulet i nakken, til at justere hvor stramt hjelmen skal sidde omkring hovedet. Nogle gange vil man gerne have den strammere, end andre gange, og der er god plads til at gøre dette mens man er på sporet. Nakkenremmen kan justeres i højden, men som noget særligt, så kan man også justere nakkenremmen vandret.

Hageremmen justeres på selve spændet, og derudover sidder der et spænde der samler remmene neden om øret. Dette spænde kan ikke klikkes fast på den model vi har testet, hvilket gør det nemt at justere under kørsel, men det betyder også, at man lige skal have fokus på det før man kører ud på en ny tur.

Spændet kan ikke holdes fast ved en klemme.

Justeringsmulighederne gør, at hjelmen sidder hvor den skal under hele kørslen. Den hopper ikke op og ned, og er nem at få til at sidde hvor den skal.

Funktioner

Hjelmen kommer med mange forskellige features, som er rigtig brugbare. Hjelmen har på toppen et luftindtag, lidt lige som en amerikansk sportsvogn. Indtaget vender mod køreretningen, og giver derfor rigtig god luft ned til issen. Herudover er der 3 store åbninger foran, som ligeledes hjælper godt med udluftning.

I de to lufthuller foran på hjelmen, kan man sætte sine briller fast.

Man kan nemt sætte brillerne i to små huller foran på hjelmen. Man klapper bare skyggen op, i den øverste af tre indstillinger, og så sidder brillerne fint der. Men man skal nok huske at tage dem på inden kørsel, da de ikke sidder i spænd. Herudover kommer hjelmen med et beslag, hvor man nemt kan sætte sit Gopro fast, lygte eller andet udstyr der har det runde beslag. Beslaget har ikke samme kvalitet som resten af hjelmen, og slet ikke i Gopro kvalitet.

Bag på hjelmen er der et fast beslag, hvor man kan klemme stroppen fra et par goggles ind under. På den måde holdes stroppen fast underkørsel, mens man i pauserne kan sætter dem lige under skyggen, eller bare lade dem hænge lidt henslængt og en smule snowboard agtigt ned i nakken.

Sikkerhed

Hjelmen har alt det sikkerhed man kan proppe i en hjelm. Den har de godkendelser den skal have, den sidder godt på hovedet, og falder ikke ned i øjnene under kørsel. Koroyd indlægget er i følge producenten med til at give den maksimale beskyttelse. Dermed ikke sagt, at man ikke kan komme til skade med hovedet, men det her indlæg, tager i hvert fald noget af støddet, som ens hovedskal og hjerne skulle have taget. Hjelmen er for Endura indgangen til at blive en del af Koroyds sikkerheds initiativ, som går ud på at højne sikkerheden generelt i alle hjelme.

Afsted på sporet

Hjelmen sidder rigtig godt på mit hoved, og det giver mig en rigtig god oplevelse af hjelmen, når jeg bruger den. Dermed ikke sagt at den passer til alle hoveder, så der skal man ud og prøve den, inden man køber. Den er nem at indstille, og med de forskellige indstillingsmuligheder, får det hjelmen til at sidde godt. Spændet ved øret kunne godt være kommet med en klemme, så det sad fast, men det ser ud til, at man kan købe en version med klemmer også.

Luftindtaget der ligner noget inspireret fra en amerikansk sportsvogn.

For mig skal hjelmen sidde samme sted under kørsel, den skal kunne sidde stramt, uden det bliver ubehageligt, og så skal den kunne lede sved væk, da jeg ikke har så meget hår på hovedet. Det gør denne hjelm. Jeg er ret tilfreds med puderne, som holder hvad de lover, de spreder hurtigt sved væk fra hovedet, og man bemærker ikke sved i øjnene. Puderne er også gode at have på hovedet, og deres konstruktion gør, at man sagtens kan stramme justeringsskruen i nakken, og samtidig have god komfort omkring remmene.

Det er positivt at de laver et godt monteringsbeslag på toppen af hovedet, så man nemt kan sætte sit Gopro eller et andet action kamera på. Dog mangler vi stadig et godt beslag, så vores vinterlamper nemt kan monteres på hjelmen, uden at man skal bruge strips – hvilket heller ikke er muligt på denne hjelm, da den har koroyd indlægget.

Kan vi anbefale den?

En hjelm skal være sikker, sidde godt på hovedet og så skal prisen stemme overens med kvaliteten. Endura Mt500 hjelmen har stor sikkerhed, i form af Koroyd indlægget og gode justeringsmuligheder. Den er nem at justere, og ligger prismæssigt i toppen af feltet af kvalitetshjelme. Men man får hvad man betaler for, det er småting der kunne forbedres. Spændet ved øret burde kunne fastklemmes, hvilket er set på andre hjelme af samme model, og så er det beslag man kan sætte på toppen af hjelmen noget billigt. Men det er småting, for hjelmen er rigtig god.

Den har Endura looket, den emmer af trail og så signalerer den, at man har overvejet sit hjelmvalg.

Læs mere om hjelmen her.

Klemmen hvor man f.eks. kan sætte elastikken fra sine goggles fast.