Nogle gange kan et tip åbne op for en helt ny verden. Det oplevede vi på MTBX redaktionen, da vi blev tippet på, at der kører en ung dansk pige rundt i Mexico, på vej til at nå de helt store tinder. Jonna Johnsen hedder hun, og hun har fart på. Både på cyklen og på karrieren.

MTBX har helt eksklusivt fået mulighed for, at følge Jonna det næste år. Det betyder også, at I læsere kan følge hende det næste år. Vi skal følge hende på rejserne, til de store løb, test af produkter og hvad vi nu ellers kan finde på. Lige nu, og de sidste år, har hun boet i Mexico City, men er i slutningen af 2016 flyttet til Valle de Bravo for at få bedre træningsforhold. Oprindelig kommer hun fra Billum ved Varde, hvor hendes familie stadig bor, herudover har hun været tilknyttet Kolding MTB de sidste 2 år. Jonna er 25 år, har en mexicansk kæreste ved navn Manuel, og så kan I altså følge hende her på MTBX. Vi glæder os, håber også I gør.

Hvis man ikke forsøger, sker der ikke noget

Jonna har de sidste 4 år brugt meget af sin tid i Mexico. Hun forlod Danmark i 2013, hvor hun valgte at forsætte sin BMX karriere i Mexico. Hun har været dansk mester på BMX, og har deltaget i flere EM og VM. Selvom det var BMX’eren der fik hende til Mexico, er det ikke den hun bruger mest tid på. Nu er det mountainbiken.

Det hele startede i Ajusco, i den syd-vestlige del af Mexico City i 2014, hvor hendes kæreste Manuel havde taget hende med til et downhill (DH) race. Jonna er en pige der ikke er bange for at kaste sig ud i nye udfordringer, så derfor lejede de et par DH cykler weekenden over. Første gang på mountainbike forhindrede hende ikke i at køre stærkt. Selvom hun lige skulle vende sig til de noget “tillukkede” og snævre spor, sammenlignet med de åbne BMX baner, tilmeldte hun sig en mexicansk national. I løbet af søndagen kvalificerede hun sig til finalen på en 2. plads, og i selve finalen blev det til en 3. plads. Jonna var solgt, og nogle uger senere var hun afsted til en regionalt race, hvor hun knuste alle konkurrenter. Hun havde fundet et nyt talent blandt de andre hun har på cyklen, og nu skulle der satses på mountainbiken, nærmere downhill.

Fra 2016 var Jonna klar til nye udfordringer

Opstarten gik ikke glat, hun var kommet lidt sent i gang med mountainbiken, og 2015 gik på forberedelse. Men fra sæsonen 2016 var hun klar. I forberedelserne til sæsonen, tog hun til Taipei Bike show med kæresten. Taipei er Taiwans største by. Her fik hun et sponsorat med cykelproducenten Corsair Bikes, og fra der af gik det kun fremad, og ofte med hurtigt nedad. Inden længe befandt Jonna sig i New Zealand med sin kæreste Manuel. Her skulle de deltage i pumptrack Challenge i Crankworx i Rotorua. Manuel nåede ikke videre fra time trial konkurrencen, men Jonna tog turen hele vejen til finalen, hvor hun kom op i mod Tracey Hannah. Det blev til en 4. plads, og en super start på 2016 var skudt i gang. Hun var glad, kæresten var glad og hendes sponsorer var glade.

Sæsonen 2016 var i gang

Efter turen til New Zealand var tilbage mod Mexico, med et stop ved Sea Otter Classic i Californien. Et super fedt event hvor største delen af cykel industrien er til stede. “Det er som at være til et bike show, men med masser af race, hvor nogle af verdens bedste cykelryttere kører mod hinanden” som Jonna Johnsen siger. Jonna kørte Pump Track, Dual Slalom og DH. Til Pump Track konkurrencen var hun seatet til at køre mod en af verdens bedste BMX kørere på nuværende tidspunkt, Caroline Buchanan. Hun endte med en 7. plads. Dual Slalom endte hun med en 9. plads, “ikke dårligt for mit første Dual Slalom race” var Jonnas kommentar. Til sidst DH, hvor det blev til en 19. plads.

Det var nogle hårde dage, når man har race både fredag, lørdag og søndag, men en super fed oplevelse for Jonna. Hun var nu godt i gang med sine nye udfordringer på mountainbiken. Hun er sikker på, at i 2017 vender hun tilbage til Sea Otter Classic, og der forventer hun at gøre det endnu bedre i år.

Tilbage i Mexico

Tilbage i Mexico deltog Jonna og Manuel i forskellige races. Nationalt DH race, hvor Jonna vandt, og Manuel blev nr. 6 i elite men klassen. Så blev der prøvet krafter med et enduro etapløb, som også gik fint, dog med en kørefejl der resulterede i en 3. plads for Jonna. Efter endnu et vellykket DH race med sejr, var det tid til at evaluere lidt. BMX er fedt, Enduro er også ok, men MTB scenen byder bare på så meget mere, og det trækker virkelig i Jonna. Hun er startet på DH, og er vild med, men det afskrækker hende ikke, at skulle køre andre former for MTB senere. Men hendes start på DH, har grebet hende, og det var det, hun ville satse på resten af 2016.

Crankworx i selveste Whistler, Canada

Whistler er kendt som værende et mountainbike mekka, eller for at sige det stort, et mekka for alle ekstrem sportsgrenene inden for cyklingen. Pumptrack på en hardtail (Corsair Toro), Dual Slalom på slope bike (Corsair Konig), DH på DH mountainbikes og så er Whistler også kendt for crosscountry mountainbiking, som er det de fleste kører i Danmark.

The Crankworx World Tour er en mountainbike festival som på 14. år foregår 4 forskellige steder i verden. Målet er at hylde heltene, legenderne, de nye og fans af “garvity-fuelled” mountainbiking. I 2017 vil Crankworx være at finde i Rotorua, New Zealand, Lets Gets Frankrig, Innsbruck, Østrig og Whistler, Canada, Crankworx.

Jonna stillede op på pump track banen, til dual slalom og til DH Canadian open. Men det blev kun til pump track og Lidt Dual Slalom. For i kvartfinalen til Dual Slalom, mod en anden kendt mountainbiker Jill Kintner, gik det galt. Jonna styrtede og måtte bæres af banen, og en tur på hospitalet. Resultatet blev en god hjernerystelse og en forstuvet, måske brækket skulder. Så hendes skader forhindrede hende i at færdigøre Dual Slalom konkurrencen, men endnu værre, hun kunne ikke stille op til DH Canadian Open dagen efter. “Det var ret nederen” udtalte Jonna. Hun havde dog nået en enkelt træningsgennemkørsel på banen, dagen inden styrtet. Hun fik prøvet at køre et verdensklasse spor med meget stejle stykker og en udfordrende bred rod-sektion.
2016 blev afsluttet med en tur til Interbike Internatilnal Expo, og så flyttede Jonna og kæresten Manuel fra Mexico City til Valle De Bravo for at få bedre træningsforhold. 2016 blev året hvor Jonna Johnsen oplevede, at hendes BMX færdigheder kan bruges på en DH cykel, og at hun endda er rigtig god til det.

2017

2017 bliver travl for Jonna. Hun satser på DH, og vil se hvor langt hun kan tage det. Der skal køres Crankworx World Series i New Zealand, Frankrig, Østrig og Canada. Måske får vi hende at se i Danmark, til den lokale DH cup. Så skal der køres Downhill World cups, nogle mexicanske races, hun skal være med på 4x protour  og så er det planen at nå at samle UCI point nok, til at være med i downhill verdensmesterskaberne, for bare at nævne nogle af de races hun skal deltage i.

2017 bliver stort for Jonna og hendes kæreste. Der skal deltages i mange races, hun vil forsøge at være mere på youtube med vlogs, med historier fra hendes liv på farten, til raceevents og i sporet når der trænes. Ja, og så kan I alle følge hende her, hvor MTBX vil bringe en masse indhold med hende.

Vi glæder os, håber også I gør det. Velkommen til Jonna eller bare #JJ92

Find hende her på instagram: #JJ92

Jonna støttes af følgende sponsorer:

Corsair Bikes, Atomlab Components, RST Suspension, Vee Tire Co., HT Components, ODI Grips, Box MTB, Onyx Racing Products, Bengal Brakes, PowerBar, G-Shock, Skullcandy, Rocktape, Unit Clothing, SellaMilk, Anti-Beaver, Faction