Når man som Jonna Johnsen bor i Mexico, så kan man lidt nemmere deltage i Sea Otter Classic i Californien. Det gjorde hun i den forgangne weekend. Her er hendes oplevelser.

Sea Otter Classic er en af de større cykel festivaller i Californien USA. Her samles en stor del af cykelindustrien, for at vise deres nye produkter, samtidig med at der bliver kørt race både på MTB og landevejs cykler. På fire dage bliver der kørt 5 MTB events, 5 landevejs events og et gravel race. Det er både amatøre og professionelle kategorier og børne race ved siden af.
Med få ord – der sker RIGTIG MEGET på meget kort tid.

Jonna på Sea Otter

Jonna Johnsen var til sit første Sea Otter Classic tilbage i 2016 og har forsøgt at komme afsted hvert år lige siden. Der er rig mulighed for, at få gode kontakter indenfor industrien og hun udnytter selvfølgelig også muligheden for at køre race. Her er de vigtige events for hende downhill, selvom det ikke er den vildeste bane og dual slalom, som til gengæld er en af de fedeste dual slalom events i verden lige nu. 

2022 udgaven af Sea Otter Classic var faktisk godt fyldt op, efter de sidste års aflyste events, var det svært at vide hvad man kunne forvente denne gang. Men både industri og folk mødte op i stor stil.

Læs også: Jonna Johnsen tager sejren i den mexicanske Epic Enduro series – og er kvalificeret til EWS

Laguna Seca Raceway

Alt foregår ved og rundt om den famøse Laguna Seca Raceway nær Monterey i Californien, som er meget kendt indenfor motorsporten. Det er et imponerende syn at komme op over bakketoppen og se ned på hele showet, da det ligner en lille by af telte og flag, sat op inde i midten af banen.

Med mere end 430 mærker til stede, er der rig mulighed for, at finde lidt kendt, lidt nyt og lidt spændende rundt mellem teltene.

Mondraker teltet

Jonna Johnsen var selvfølgelig for Mondraker teltet, som var sat flot op med de nye 2022 cykler og med demo-cykler. Så kunne man komme ud og prøve dem af, inden man bestemte sig for hvad man syntes om dem. Kali protectives, som er et mærke fra Californien der laver beskyttelsesudstyr, havde en god udstilling af deres nye hjelme og gav et smugkig til nogle af de nye hjelme der er på vej. Jonna kan ikke dele det helt nye endnu, men glæder sig til, at kunne give et review senere.

Et mærke som Jonna kun kendte lidt til var Fidlock, som er et tysk mærke som arbejder med magnet teknologi. “Jeg har selv brugt en fidlock flaske på mine cykler det sidste år, og har været glad for det minimale look og nemme system, hvor flasken klikker på med magneten så let som ingenting” siger Jonna. De laver alt fra flaske-holdere, hjelmspænder, børnesæde-spænder, mobilholdere, vandblærer til rygsække og meget mere. Helt sikkert værd at kigge på, og også et mærke der allerede sælges i Danmark.

Der var selvfølgelig mange mange flere mærker til stede, men det var for at nævne et par.

Enduro Race

Enduro racet gik af stablen torsdag morgen, 4 stages, hvoraf downhill banen og dual slalom banen begge indgår. Det er en af de kortere enduroraces, hvilket også giver nogle tætte tider. Pro Women blev vundet af Porsha Murdock med tiden: 10:24.08 med kun 2 sekunder til Amy Morrison på anden pladsen og med Noga Korem på tredjepladsen.
Pro mænd var endnu tættere med kun 0.33 sekunder mellem nr. 1 og 2. Det var amerikanske Cody Kelly det løb med sejren over franske Youn Denaud og amerikanske Nikolas Nestoroff på tredjepladsen.

Hele weekenden var en tør og støvet affære, så banerne var som altid svære at holde i god stand, men de holdt alligevel til de mange hundrede kører der kom igennem.

Dual Slalom

Jonna Johnsen kørte selv med i det famøse dual slalom race. Banen i år var blevet bygget af amerikanske Kylt Strait – Red Bull Rampage vinder og ovenud imponerende atlet og dedikeret trailbygger. En superfed bane som bød på lækre vertikale berms, løse offcamber slalom sving og tætte rytme-sektioner. Det fik alle kørere ud og prøve flere pump-hop-rulle kombinationer af, inden de fandt hvad der passede bedst til deres kørestil.

Det blev en vild eftermiddag med tætte race og vilde vindpust. Det gjorde det endnu mere udfordrende, at holde cyklen på den linje man gerne ville.

Jill Kintner viste med suveræn stil, hvorfor hun stadig er dronningen af slalom. Hun vandt for 10. gang dette slalom race, fulgt af Martha Gill og Kialani Hines.

Mændenes race blev afgjort af, hvem lavede færrest fejl i de sidste vigtige finale runder. Cody Kelly havde kvalificeret med den bedste tid og havde været suveræn hele dagen. Et par fejl i finalerunderne gjorde, at Keegan Wright fik muligheden for at vise, at han havde koldt blod i årene. Han kunne banke styrken igennem hele vejen til måls. Det var milisekunder der skilte de to fantastiske ryttere efter finale runderne, men det blev Keegan der løb med sejren over Cody . De var skarpt forfulgt af Andreas Kolb som vandt bronze-finalen over Bernard Kerr.

Jonna Johnsen nåede selv til 1/8-finalerne, og var meget tæt på at nå videre til kvartfinalerne. Men vigtigst af alt følte hun endelig, at hun igen var oppe på niveau med de hurtige kvinder.

Dual slalom er et mega fedt race at køre, men også en kæmpe oplevelse at se. “Så jeg vil varmt anbefale at tage ud og se et Dual race, hvis I en dag har mulighed for det”, slutter Jonna.

Downhill

For at runde weekenden af, kørte Jonna også søndag, hvor den stod på downhill. Downhill banen til Sea Otter Classic er ikke ligefrem en verdensklasse downhill bane, men til gengæld har rigtig mange verdensklasse kørere haft deres tur ned af den.

I år havde arrangørerne arbejdet på banen så der var flere hop og rollers. Det skulle man finde rytmen igennem, og på grund af tørke, var størstedelen af svingene som altid en løs omgang støv, der nemt kunne fange en hvis man ikke holdte fokus hele vejen ned.

En god sprint på omkring 2 minutter for de hurtigste ryttere.

En superfed weekend på Sea Otter Classic, med rigtig mange gode mennesker og fede race, hvor meget mere kan man ønske sig?