Sådan undgår du kolde fødder
Foto: GribGrab.com
Vi nærmer os med hastige skridt den koldeste tid på året, men det skal selvfølgelig ikke afholde os fra at komme ud og cykle. De fleste har godt styr på at klæde sig rigtig på, så de ikke fryser på kroppen, men hvad med fødderne? Er du en af dem der ofte får kolde tæer når du er ude at cykle, så læs med her.
Kolde fødder skyldes primært 2 ting, og det er kold luft og dårlig blodomløb. Hvis vi starter med det sidste først og tager blodomløbet, så kan der være flere årsager til dårlig blodomløb, og det er ikke noget vi er eksperter i, så er det et generelt problem, er det noget du skal snakke med din læge om. Dog kan du prøve at løsne skoen en smule, så den ikke strammer for meget om fødderne, og lukker af for blodomløbet.
Den anden ting er den kolde luft, som trænger ind, bare der det mindste sted med en lille åbning. Dette kan løses ved at bruge et vind- og vandtæt skoovertræk, eller et par vindtætte vinter cykelsko.
Grundlæggende er der 3 lag vi kan arbejde med, når vi skal pakke vores fødder ind, og det er at par gode sokker, en god sko, og så eventuelt et skoovertræk. Lad os starte med det inderste lag som er sokkerne. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt hvilken sokker du har på, og de der tynde 5 par for 100 du bruger til hverdag duer ikke.
Cykelstrømper
Der findes rigtig mange forskellige typer sokker, men vi vil fremhæve et par stykker, som begge har det til fælles at de er med merinould. Merinould har flere gode egenskaber, og er blevet meget populært at anvende til flere forskellige slags sportstøj, og altså også strømper.
Merino uld kommer fra merinofår, som primært lever i Australien og New Zealand. Merinoulden er temperaturregulerende, og kan holde på varmen når det er koldt, og holde dig kølig når det er varmt.
Samtidig er merinoulden svedabsorberende og kan suge 33% fugt uden at det føles vådt. Sidst men ikke mindst, så beskytter ulden mod svedlugt, da den kan absorbere sveden, så den ikke har kontakt med huden og danner bakterier.
Ulvang cykelstrømpe med merinould
Har selv 3 par af disse strømper, og når det er lidt køligt, eller fugtigt i vejret, så det mine foretrukne. De består af 60% merino uld og resten er 36% nylon og 4% lycra.
Denne strømpe fra Ulvang er tilpas varm, også selvom den bliver våd. Der er ingen generende syninger, og den er lavet med forstærkning i hæl og tå, og med fodsål i plys.
Det er en god helårsstrømpe, da merinoulden gør at den er temperaturregulerende.
Strømpen koster kr. 78 for et par, og er set på Cykelpartner.dk
GripGrab Merino Regular Cut
Danske GripGrab kommer vi ikke uden om. De har mange års erfaring i udvikling og produktion af cykelstrømper. Disse strømper er med hele 50% merino uld, så du er sikret en varm og ventilerende strømpe, der kan holde dine fødder varme.
Der er faktisk slet ikke så meget af sige om disse merino uldstrømper fra GripGrab ud over at det er en fantastisk god og kraftig strømpe
Set til kr. 119 hos Cykelpartner.dk
Cykelsko
Et par gode sko, kan også være med til at gøre forskellen på om du har kolde eller varme fødder. Når du skal købe et par vinter cykelsko, så sørg for at få nogen der vind- og vandtæt, men som dine fødder stadig kan ånde i. De fleste sko vil ikke være 100% vandtæt, hvilket heller ikke gør så meget, så længe du har et gode strømper på inden under.
Der findes også decideret vinterstøvler, der som navnet antyder er lavet til vinterbrug, og udviklet til at holde dine fødder varme og tørre. Vi vil ikke så så meget i detaljer med dem, men du kan se et udvalg af de mest populære her:
Til Klik
- Nortwave Flagship GTX – Pris kr. 2.629,- | Læs mere her
- Shimano Vinterstøvle (SH-MW501) – Pris kr. 849,- | Læs mere her
- OnGear MTB Vinterstøvler – Pris kr. 649,- | Læs anmeldelse her | Læs mere her
Til Flats
- FiveTen EPS – Pris kr. 1.399,- | Læs mere her
Se flere bud på vinterstøvler her
Er dit behov eller budget ikke til et par vinterstøvler, du måske kun får brugt 2-3 måneder om året, så kan du langt hen af vejen nøjes med dine “almindelige” cykelsko, kombineret med et par gode sokker. Er det ikke helt nok til at holde dine fødder varme om vinteren, så kan et skoovertræk være løsningen.
Skoovertræk
Et skoovertræk er en praktisk og billig løsning, der med et snuptag laver dine sko både vind- og vandtætte.
GripGrab Arctic
GripGrab har lavet dette vinter skoovertræk som selvfølgelig er vandtæt, og et af deres mest populære overtræk. Arctic som de kalder overtrækket er beregnet til der dig kører med klikpedaler. De er nemmet at trække ud over dine cykelsko, og du vil blive overrasket over hvor godt de holder vind og vand ude, så du undgår kolde fødder.
Skoovertrækket fra GripGrab er lavet i 4mm neopren med kevlar forstærkninger, samt tapede og svejsede syninger.
Pris kr. 449,- | Set hos Cykelpartner.dk
Endura MT500 Plus
Kører du med flats, så fortvivl ikke. Endura har lavet et lækkert skoovertræk, som er speciel designet til sko ude klamper. Overtrækket er lavet med gummisål, og er med 65% neopren og 20% gummi.
Overtrækket fra Endura har også den fordel at når det er vådt og mudder, så sidder det så tæt at det holder dine sko rene. Så når du er retur fra cykeltur, har du både varme fødder og rene sko, og overtrækket er lidt til at skylle ren under vandhanen.
Pris kr. 279,- | Set hos Cykelpartner.dk
Bonustip!
Skulle du stadig være så uheldig at komme afsted og få kolde fødder eller hænder, så sørg for altid at have en engangs hånd- og fodvarmer med i tasken. Det er en lille stofpose med aktivt kul, som fungere ved at blive varm, når den kommer i forbindelse med ilt.
Så du åbner blot posen og ryster den lidt, så den kan absorbere lidt ilt, og så kan du ligge den ned i handsken, eller i skoen.
Fodvameren kan afgive en let varme i op til 8 timer, hvilket skulle være nok til at komme sikkert hjem.
Hej Lars
Jeg har med held brugt en tynd (2mm) neoprensok de to sidste vintre. Samme princip som en våddragt. Ganske vist bliver fødderne våde inden i sokkerne, men materialet isolerer så de bliver ikke kolde.