Vores vurdering af Zebla Sportsvask & Lugtfjerner

Test score af Zebla Sportsvask & Lugtfjerner

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 8

Total Score: 8.3 ud af 10

Anmeldt af Lars Bachmann

Vi kender det allesammen, den der fæle lugt af gammel sved, som til tider opstår når man sveder i sit cykeltøj. jeg har et par svedundertrøjer, som er en fast del af mit cykel outfit, men i sommers var jeg ved at smide dem ud. Problemet var at lige så snart de blev varme, så lugtede de surt, og det var ikke fordi jeg ikke havde vasket dem.

Problemet er at lugten stammer fra lugtmolekyler, som ikke er vandopløselige, og dermed kan almindeligt vaskemiddel ikke fjerne lugten, men kun indkapsle den. Det betyder at når tøjet er nyvasket, dufter det rent og dejligt, men lige så snart din kropstemperatur stiger, så brister de indkapslede molekyler, og lugten er der med det samme igen.

Løsningen hedder Zebla Sportsvask

zebla-sportsvaskDer skulle ikke mange Google-søgninger til før jeg faldt over Zebla, som er en Dansk virksomhed der udvikler produkter inden for sportspleje. Zebla sælger produkter til vask, imprægnering, uldvask, dunvask, lugtfjernere og buksefedt. (Læs mere om Zebla her)

Jeg satte mig for at prøve det af, og i min begejstring over at det nu var slut med stinkende cykeltøj, fik jeg bestilt hele pakken med sportsvask, lugtfjerner, imprægnering og buksefedt. Trøjer, bukser, jakker, undertrøjer og sportsstrømperne røg i vaskemaskinen, og sæbebeholderen fik en sjat Zebla sportsvask. Jeg vasker altid mit sportstøj på et quick-program der kun tager 20 minutter ved 30 grader. Efter endt vask blev tøjet hængt til tørre, men ikke uden at jeg lige først havde haft næsen i, for nu var jeg jo spændt på effekten. Resultatet var at at det duftede dejligt mildt, men vigtigst af alt helt rent.

Dagen efter skulle sportsvasken for alvor stå sin prøve, så iklædt mit nyvaskede cykeltøj, var jeg klar til at indtage det lokale spor. Det blev til en god times hård træning, kun afbrudt af små stop, hvor jeg lige skulle dufte til mig selv (jeg gjorde det selvfølgelig så diskret som muligt), og jeg synes det var blevet meget bedre, men der var stadig en snert af den der karakteristiske sure svedlugt. Hjemme igen, røg de inderste lag af tøjet endnu en gang i vaskemaskinen, og denne gang tog jeg mig tid til at læse doseringsvejledningen, og måtte konstatere at jeg nok havde været lidt for fedtet med Zeblaen første gang. Zebla anbefaler man bruger 50 ml pr. vask og denne gang virkede det da også til at tøjet blev helt rent og frisk.

Zebla Sportsvask indeholder 500 ml, og bruger man de anbefalede 50 ml, er der til 10 vaske. Det er dog min erfaring at man sagtens kan dosere lidt mindre, og så hver 4-5 gange man vasker give den fuld dosis. Prisen er opgivet til kr. 109,- på zebla.dk. (www.zebla.dk/sportsvask/)

Lugtfjerner til sko og andre sure ting

zebla-lugtfjerner-skoZebla har også en lugtfjerner på spray. Sprayen indeholder 100 ml, og ifølge Zebla er det nok til 100 behandlinger af sure sko. Jeg har prøvet lugtfjerneren på et par cykelsko, og et par gamle løbesko, og her er der ingen tvivl om at den gør det den skal. Efter endt brug, lod jeg skoen stå og “dampe af”, og så fik den 4-5 sprøjt, og stod natten over, og nu havde jeg et par helt friske sko.

Zebla lugtfjerner kan også bruges i tasker, handsker og hjelme og koster kr. 85,- (www.zebla.dk/lugtfjerner/)

Zebla skriver selv at deres produkter er ugiftige og biologisk nedbrydelige, og det taget i betragtning, samt at det er Dansk produceret, gør at jeg varmt kan anbefale Zebla.

Konklusion på test af Zebla

Jeg har testet Zebla i 5-6 måneder nu, og kan ikke forestille mit at bruge andet. Zebla sportsvask bruger jeg næsten hver gang jeg vasker sportstøj, og lugtfjerneren bruger jeg efter behov. Så døjer du bare den mindste smule med lugtgener i dit sportstøj, eller familiens fodtøj, så prøv at give det en omgang Zebla. Har ud selv erfaringer med Zebla, er du velkommen til at skrive om dine erfaringer med det, i en kommentar herunder.

Zebla forhandles i de fleste sportsbutikker, både fysisk og online, og kan også bestilles direkte på Zebla.dk