I det nordlige Rønne på Bornholm, ligger der en efterskole. Efterskolen ligger midt inde i skoven, og ikke særlig langt fra Østersøen. Efterskolen er ikke ny, men forstander og Viceforstander er nye, og de har en masse visioner og ideer med efterskolen. En af dem er en mountainbike linje. Vi har taget en snak med dem.

Nordskoven i Rønne indeholder en masse spor, de er ikke afmærket, og det er derfor en god ide at have nogle med der kender dem. Bornholms Efterskole ligger mellem alle disse spor, og forsætter man tre km. nord på i skoven, rammer man Skovlysporet.

Fra venstre til højre – Forstander Rasmus Kvist og Viceforstander Søren Scheel

Men hele introduktionen til efterskolens nye mountainbikelinje, startede slet ikke på skolen. Den startede på sporet i Almindingen. Her fik MTBXs udsendte rig mulighed for at teste sporet. Christian Terry, som er en af sporbyggerne, og som ligeledes er tilknyttet efterskolens mountainbikelinje, var mødt op for at fortælle om sporet. Herudover kom nogle stykker fra efterskolen. En lærer, forstanderen og viceforstanderen.

Segment fra sporet i Almindingen

Det kunne lyde kedeligt med en forstander og en viceforstander, men det er slet ikke tilfældet på Bornholms Efterskole. De var selv de ivrige i sporet, og forstanderen Rasmus, var da også en tur i jorden, eller jorden er så meget sagt, for på Bornholm er der klipper, og de bider noget anderledes end en nåleskovbund. Forstanderen og Viceforstanderen er med til at tegne en efterskole, hvor man ikke tager hinanden højtideligt, men sætter fællesskabet øverst, og de er begge  en tydelig indikator for ånden på skolen.

Efterskolen bygger på fællesskab, et fællesskab mellem lærere og elever, og elever i mellem. Skolen ser det som en stor kvalitet, at den ligger på Bornholm, og derfor passer mountainbiking også perfekt ind i skolens værdigrundlag. Her lægges der vægt på, at der er sammenhæng mellem faglighed og praktik. Eleverne får skoleundervisning samtidig med, at de får kørt en masse mountainbike.

Bornholms Efterskole har tre linjer, en medielinje, en adventure linje og mountainbikelinjen.

Det er 2 af øens kendte mountainbike navne, nemlig Christian Terry og Troels Bernth der skal stå for mountainbikelinjen. Begge er hovedmænd bag udviklingen af mountainbike spor på øen, ja og holder sig heller ikke tilbage fra, at deltage i projekter i resten af Danmark. De kommer med viden og erfaring, som vil give skolens elever store muligheder for, at udvikle sig på flere af sportens forskellige discipliner.

Segment fra sporet i Almindingen

Christian Terry har udviklet DGI’s nye instruktøruddannelse, og denne vil eleverne selvfølgelig få med sig, når de har gået på skolen i et år. Men de vil også blive udfordret på deres teknik, deres mod, og så vil de blive introduceret i arbejdet med at udvikle, og bygge spor.

Bornholms signatur er klipper

Når man er på Bornholm, er man på Bornholm. Derfor vil det også være Bornholms geografi der vil blive brugt, når eleverne skal ud på cyklerne. Skolen ligger som tidligere nævnt i Nordskoven ved Rønne. Her er der rig mulighed for, at boltre sig på cyklerne. Skal man have højdemeter kan man tage til Vang, hvor Ringebakkebrudet ligger. Det er det gamle granitbrud, som byder på højdemeter, som sjældent ses i resten af Danmark. Når der så virkelig skal køres teknisk, når horisonten skal udvides, og modet testes, så tager man ind til Almindingen og kører på klipper.

Skolen har dygtige mekanikere tilknyttet.

Det er et spor der ikke ses lige i Danmark, bare måden hvorpå sporbyggerne har formået at indarbejde Bornholms signatur i form af klipper i sporet, er unikt. Her vil alle få udfordringer der passer ens niveau, for hvis det svære er nemt, så er der noget der er lidt mere svært. Herudover kender Christian Terry og Troels Bernth alle de fede spor på øen, og vil derfor kunne give alle, oplevelser ud over det sædvanlige.
Bornholms Efterskole har et rigtig godt tilbud til eleven der vil prøve noget andet, noget anderledes, og noget der virkelig udvikler færdighederne på cyklen. Skolen lægger ikke vægt på det elitære, men lægger vægt på fællesskabet. Eleven bliver en teknisk dygtig mountainbiker på alle fronter. Der deltages selvfølgelig i forskellige mountainbike events, hvor den enkelte kan prøve sig af mod andre ligesindede.

Dagen sluttede af i efterskolens spisesal. Her blev MTBXs udsendte budt på flæskesteg, sammen med alle eleverne fra skolen.

Der er noget for alle

Sidder du nu og tænker, hvorfor skulle jeg dog ikke til at gå i 8. 9. eller 10. klasse, så er der faktisk også en mulighed for dig. Skolen laver også højskolelignende tilbud, hvor du på en uge kan erhverve dig instruktøruddannelsen. Her er det også Christian Terry og Troels Bernth der står for undervisningen. Så kig forbi deres hjemmeside, hvis du skal på efterskole, eller hvis du bare gerne vil dygtiggøre dig på mountainbiken.

Hvor langt er der så til Bornholm? Der er 3 veje til øen: Færgen fra Køge til Rønne tager fem en halv time. Færgen fra Ystad til Rønne tager fem kvarter. Og det tager ca. 45 min. Med fly fra Aalborg til Rønne. Så i timer er der ikke så langt, som man tror. Der er gode muligheder for gode transport og overnatningstilbud, for bornholmerne vil så gerne have flere mountainbikere til øen. Så den længste strækning ligger i din egen forestilling. Kom af sted, man bliver høj af Bornholm.