Efterskoleåret er ved at rinde ud, og de fem piger på mountainbikelinjen på Himmelbjergsegnens Natur- og Idrætsefterskole har være glade for at gå der. De har nok ikke helt forstået, at det snart slutter. Vi har talt med dem om livet på en efterskole, mountainbiken og fælleskabet.

Efterskoleåret lakker mod enden. På Himmelbjergsegnens Natur- og Idrætsefterskole (HNIE) betyder det, et farvel til alle veninderne på mountainbikelinjen. Året har ikke været helt som et normalt år, for coronaen sendte dem hjem i 10 uger midt i det hele. Men alligevel har året været helt specielt. Vi har sat de fem piger på mountainbike linjen i stævne, for at få en snak om det: At gå på efterskole med sin mountainbike.

Himmelbjergsegnens Natur- og Idrætsefterskole ligger i et af Danmarks mountainbike mekkaer. Silkeborg har alt hvad en mountainbiker kan efterspørge, og HNIE ligger lige der, hvor teknikken bliver sat på prøve, og hvor højdemeterne tæller på kontoen – for foden af mountainbikesporet Danmark tag. HNIE har udover en mountainbikelinje, også en linje for orienteringsløbere, islandsheste, adventure og en outdoorlinje. Skolen har i skoleåret 2020/21 126 elever. Efterskolen har udover idræts- og naturlinjerne alle de skolefag man nu skal have for at afslutte folkeskolens afgangseksamen. I skoleåret 2020/21 er der 31 elever på mountainbikelinjen og fem af dem hedder Ida, Fie, Asta, Maria og Mie.

Spændte og lidt nervøse

I starten af august 2020 stemplede fem piger ind på HNIE, cykeludstyret var pakket, cyklen pudset og alle var en smule nervøse og spændte. Hvem var de andre på linjen, og var de alle sammen bare rigtig meget bedre end en selv. De vidste nok at mountainbikesporet Danmarks Tag, som efterskolen ligger lige op af, ville spille en stor rolle det næste år. Mest af alt, var de nok endnu mere spændte på, hvem alle de andre 126 elever var, som de skulle tilbringe året sammen med.

Corona gjorde skoleåret 2020/2021 til et specielt år. Skolens elever blev opdelt i mindre grupper med forskellige farver, og måtte kun se de andre grupper, hvis det foregik udenfor. Grupperne blev sammensat på tværs af de forskellige linjerne, så venskaberne blev skabt på tværs af linjerne.

Det hele drejede sig derfor ikke om mountainbikes, og i starten var det rent outdoor for alle, og intro turen var helt uden cykler. Faktisk gik der nogle uger fra opstarten, inden de forskellige linjer kom i gang.

MTB linjen på HNIE

Når man vælger mountainbikelinjen på HNIE, så er mountainbiketræning et fag på det ugentlige skoleskema. I år har der været linjefag mandag, onsdag og torsdag. Timerne går både med tekniktræning, men også med turkørsel.

Man har været inddelt i et hurtigt XC hold, et enduro hold, og så en blanding. Pigerne syntes faktisk det er sjovt på alle hold. Nogle gange har de været afsted pigerne alene, og det har alle fem haft stor glæde af. For de fem piger på årets mountainbikelinje, var et par af dem meget orienteret mod XC kørsel, mens de andre var lige så meget orienteret mod trail eller enduro. Det har ikke været nogen hindring, hverken det ene, eller det andet. For så har de bare taget nogle lange ture til Vesterskoven ved Silkeborg, men også fundet segmenter på Danmarks Tag, som faktisk er kommet på deres ynglingsliste.

Danmarks Tag

På spørgsmålet om hvilke segmenter på Danmarks tag der er deres favoritter, nævner pigerne stort set alle segmenterne i munden på hinanden. Og som de siger, når man kender sporet, så kender man også alle smutvejene. Det giver mulighed for at køre mange gentagelser på favorit segmenterne. De har brugt rigtig mange timer på Danmarks Tag. Men de har også kørt ture i området ved Ry og Himmelbjerget, på tur i Rold skov og de har været i Vejle og i Slettestrand.

Skoleåret har jo været noget amputeret, da der blev taget 10 uger ud på grund af en hjemsendelse. Skituren til Norge blev aflyst, og forskellig andre ture blev ikke til noget. Men alligevel var det ikke noget pigerne lagde særlig meget vægt på, under vores snak. Faktisk var det mere specifikt opholdet på efterskolen de fem piger fokuserede aller mest på.

“Spejdere og cykelpsykopater”

Pigerne kan godt forestille sig, at der er en forskel på deres efterskole og en mere kreativ efterskole. De har på fornemmelsen, at de nok er mere udenfor. I alle arrangementer i år på HNIE har der enten været en kano, svømning i søer, opslagning af telte, vandring gennem skoven om natten eller en mountainbike indblandet. Så der har været meget fokus på den fysiske udfoldelse, men også mentale udfordringer.

Selvom man nok skal være lidt cykelgal for at gå på mountainbikelinjen, så går der altså andet end “spejdere og cykelpsykopater” på efterskolen, som en af pigerne sagde.

Vennerne og fælleskabet

Selvom mountainbiken er hoved årsagen til valget af HNIE, så er den også gået hen og blevet en biting, her hen mod slutningen af året. Det sociale, vennerne på tværs af linjer og grupper fylder meget mere. De har lært meget om sig selv, og meget om at være en del af en gruppe.

“Man har skulle overskue meget mere, end når man er derhjemme”, som en af pigerne sagde. Indtrykkene er mange, og der er ikke meget fred, når man bor på to til fem sengs værelser. Så bruger man de såkaldte stilletimer til at slappe af, og ikke så meget til at lave lektier. “Det er jo der (stilletimerne, red.) man kan være helt sig selv. Der slapper man af, på sengen med musik i ørerne”, fortæller pigerne. Så er man klar til de arrangementer, der er om aftenen.

Læs også: Mountainbike på Bornholms Efterskole

Personligt har de alle rykket sig rigtig meget, og kommer fra efterskoletiden meget stærkere både fysisk, mentalt og nok også fagligt.

Boblen ved Himmelbjerget

Nu forlader Fie, Ida, Maria, Mie og Asta boblen ved Himmelbjerget, og for alle fem piger venter gymnasiet. Pigerne er meget enige om, at de næste år bliver lidt mere stressende, end det år der netop er ved at finde sin ende. De kommer til at savne de fælles ture med pigerne. For i de mountainbikeklubber de kommer fra, er der ikke mange jævnaldrende piger, hvis overhovedet nogle. Så motivationen for igen at skulle race med drengene eller de “gamle mennesker”, som den gennemsnitlige mountainbiker bliver omtalt, er ikke så stor.

Interviewet med pigerne foregik virtuelt. Her er de alle. Fra venstre Mie, Maria, Asta, Fie og Ida.

Savnet bliver stort, for et år på efterskole er intenst, fedt, hjerteligt og meget markant. Skal man summere hele året op, så er det aller vigtigste de tager med: Vennerne og fællesskabet. Og så bliver der lige skudt ind, at de faktisk også har haft nogle gode cykelture. Jeg siger farvel til pigerne, som skal på Himmelbjerget med hele efterskolen. HNIE giver is på toppen, og en vandretur med vennerne, og is på toppen er en rigtig god motivationsfaktor.

Læs mere her

Pigerne har deres egen instagram konto, så vil I se lidt om livet på en mountainbikelinje på en efterskole, så tjek dem ud her: MTBpigerne_HNIE

Du kan læse mere om Himmelbjergegnens Natur- og Idrætsefterskole på deres hjemmeside.