”Hvad er Dansk Mountainbike?” er titlen på et projekt, der vil undersøge det danske mountainbikemiljø. Jeppe Svendsen og Sebastian Kjær har taget udfordringen op, og er gået i gang med projektet, som skal ende ud i en dokumentarfilm. Vi har tidligere talt med Jeppe Svendsen, men nu hvor de er kommet i gang, har vi taget en snak Sebastian Kjær.

Foto: Sebastian Kjær

Historien om dansk mountainbiking

Jeppe Svendsen og Sebastian Kjær har taget udfordringen op: De vil skildre historien om dansk mountainbike. Et projekt der både vil undersøge, hvordan og hvem der har fået os derhen, hvor vi er i dag – men også hvor vi er på vej hen. Men hvor skal man starte, og hvem skal man tage fat i?

Det spørgsmål har de to stillet sig selv i foråret, og det har fået dem i snak med mange forskellige mennesker, for blandt andet at finde frem til de personer og steder, hvor det hele startede i Danmark.

”Vi har både ringet rundt og søgt på nettet, kigget i gamle tv-indslag og aviser og ikke mindst brugt vores facebookside til at få input fra en masse danske mountainbikere – for at prøve at få et overblik over, hvem og hvor det hele startede rundt omkring i landet. Det har givet en masse gode røverhistorier og fede, gamle billeder og videoklip – og jeg tror, vi begge er blevet ret overrasket over, hvor sindssygt lang og farverig mountainbike-historien er herhjemme,” siger Sebastian Kjær.

Al researchen skal bindes sammen i en dokumentarfilm med arbejdstitlen “Hvad er dansk mountainbike?”. Ambitionen er både at fortælle historien om mountainbike i Danmark gennem de vigtigste nedslagspunkter, og at portrættere hvor bred en sport mountainbike er blevet i Danmark i dag.

Jeppe Svendsen og Sebastian Kjær har begge stor erfaring med at arbejde med film og journalistik. Jeppe Svendsen er en af Danmarks bedste videofotografer, og ser du danskproducerede mountainbike film, har du helt sikkert set en han har lavet. Han har vundet flere priser ved forskellige filmfestivaler, og produceret flere film, som fokuserer på mountainbikesporten. Sebastian Kjær er journalist af uddannelse, og han arbejder som freelancer på forskellige medier. Han har skrevet en lang række ski- og mountainbikehistorier til danske medier, og har tidligere produceret en downhill-dokumentarfilm om Mads Weidemann.

Den nye stil

Foråret er dog ikke kun gået med research, for kort efter projektet blev skudt i gang hoppede de to bagmænd direkte ud i at producere og har gennem sommeren været lidt omkring.

De startede med en tur syd på. Målet var at filme og fortælle historien om de moderne mountainbikebumser – dem der pakker cyklerne i deres biler, spænder campingvognen på krogen og kører syd på.

I en uge fulgte Jeppe og Sebastian de unge danske mountainbikere Mads Bo Andersen, Frederik Leth, Jeppe Bob Bertelsen og Mads Taul, som gav den gas på forskellige bjerge i Frankrig og Schweiz – og selvfølgelig bumse-camperede på en parkeringplads midt i alperne.

For at gøre fortællingen mere autentisk, havde Jeppe og Sebastian ikke lejet et hotel, men var så heldige, at de kunne sove i bagenden af Frederik Leths campingvogn.

”Vi fik nogle vildt fede optagelser med hjem. De fire gutter kører sindssygt på cykel, og vi havde i løbet af fire dage både høj solskin og snevejr på toppen i Schweiz – så vi har hele spektret med. Og så er det jo bare vildt inspirerende at møde nogle drenge, der sætter alt andet til side for at komme ned og udleve deres cykeldrøm,” siger Sebastian Kjær.

Her en teaser fra filmen – de kalder den: MTB-bumser i alperne.

Ud over de fede actionoptagelser fortæller de fire drenge også en helt masse om deres oplevelser og deres syn på livet som mountainbike-bums i den endelige film.

Danske mountainbike destinationer

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Bornholm byder på nogle unikke mountainbikeoplevelser, så efter sommerferien har Jeppe og Sebastian været en tur på Bornholm.

For det første er naturen helt anderledes end resten af Danmark, og denne natur giver mulighed for at lave nogle helt unikke spor. For det andet er mountainbike som destination, noget man brænder for på Bornholm – Sebastian går så langt, som at kaldet det de har gang i, for ”den næste Cold Hawaii-historie”.

De tog turen på mountainbike maner og boede på en af øens mountainbike-destinationer. I selskab med nogle af øens store mountainbike-navne fik de fundet locations, som virkelig viser, hvad Bornholm byder på.

Målet var at fortælle om ånden for mountainbike-entreprenørskab på Bornholm, og om hvordan mountainbike mulighederne kan være med til at skabe en ny bosætningsstrategi for Bornholm.

De berømte og de mindre berømte

Der er mange optagelser tilbage, før de får en film, der beskriver dansk mountainbiking. Ifølge Sebastian er næste skridt at få nogle af de personligheder med, der har præget billedet på den danske mountainbike scene.

”Allerede i slutningen af 80’erne og starten af 90’erne havde vi jo nogle helt store stjerner herhjemme, og dem vil vi selvfølgelig gerne snakke med. Vi har nogle halve aftaler på plads med nogle af koryfæerne, men jeg vil helst ikke sætte navn på, før vi har været ude og optage,” siger Sebastian Kjær.

Han lover, at der helt sikkert kommer flere kendte ansigter med i filmen, men vil helst ikke afsløre mere om det endnu.

Men dansk mountainbiking er jo andet end de kendte. Der er også alle os, der dyrker sporten med en mere eller mindre seriøs tilgangsvinkel. Også her har de to ideer i støbeskeen, og de snakker med flere interessante personligheder, som er kendte i deres lokalområde, personligheder der har båret sporten frem bag scenen og personligheder der har præget breddesporten, på en eller en anden måde.

Lang vej endnu

Hen over vinteren er der skåret ned på optagedagene. I stedet skal de to lave noget af det, der også skal gøres for at få det hele til at hænge sammen: De skal finde finansiering til det kommende arbejde, for finansieringen for hele filmen er nemlig ikke helt på plads endnu.

”Vi har fået et flot bidrag fra Destination Bornholm, så vi skal nok komme i mål med filmen – men uden yderligere finansiering, skal der spares på finesserne. Så vi håber selvfølgelig, at vi kan finde nogle flere at lege med, så vi kan lave den film, vi synes der skal til for at tegne et billede af dansk mountainbike,” fortæller Sebastian Kjær.

Følg med i deres arbejde med filmen, og giv dem et “Like” på deres Facebook profil eller på deres Instagram profil. Begge steder kalder de sig @HvadErDanskMTB

Filmen var i første omgang sat til at have premiere i foråret 2018. Men efter de er kommet godt i gang med optagelserne, må de sande, at det først bliver i efteråret 2018. Lige meget hvad, MTBX følger dem, og vi glæder os enormt til premieredagen. Det bliver en stor dag for dansk mountainbiking.