Topeak er kendt for, at lave lækkert udstyr til mange af cyklingens forskellige gøremål, og det er også tilfældet når det drejer sig om tasker til bikepacking. Vi har testet deres forskellige tasker på flere bikepacking ture her i Danmark og en stor tur over Island. 

Det hele begyndte tilbage i 1991, hvor Topeak lancerede deres survival toolbox. En lille boks med det værktøj man har brug for på farten men bare i miniformat. Den er stadig på markedet, og stadig lige populær. Op gennem årene har Topeak været garant for at skabe nyt og innovativt udstyr. Det er alt fra fodpumper, håndpumper forskelligt værktøj både til værkstedet, men også til at tage med. Herudover har de lavet et ikonisk telt, hvor man bruger cyklen som stænger, og en del forskellige tasker til under sadlen, på overrøret og så de tasker vi har testet. Det er dem der indgår i Topeaks bikepacking serie.

Taskerne

Topeak laver en bikepacking serie af tasker. Der er tale om en taske der hænger under sadlen, en der sidder i trekanten sat fast på overrøret og så en på styret. Derudover kan man kompinere opsætningen med en lille taske der sidder oven på overrøret. På de forskellige bikepacks vi har lavet, har vi brugt den traditionelle bikepacking opsætning. Her har man en taske under sadlen, en i trekanten, og en taske på styret. Men vi har også kørt med en opsætning, hvor vi blandede touring og bikepacking begreberne. Det gjorde vi ved at undlade tasken under sadlen, og i stedet have to tasker på et bagagebærer.  Denne opsætning brugte vi i Island, da vi der havde brug for at medbringe mad til flere dage.

Udsigten ud over den islandske natur.

Backloader – tasken

Backloadertasken er en meget forstørret saddeltaske. Den vi testede rummer 15 liter. Tasken spændes fast om saddelpinden, og derudover en større strop omkring rællingerne på sadlen. De store stropper griber fat langt ude på tasken, sådan at tasken ikke bukker og knækker sammen. Der er flere afstivere inde i tasken, sådan at tasken holder formen, selvom den fyldes, og udsættes for større belastning under kørsel.

Backloaderen

Taskens form er smal inderst, sådan at den ikke genere lårene under kørsel. Men ud over saddellængden, bliver den bredere, og får en mere rund form. Oven på tasken er der et elastik system, så man f.eks. kan spænde sin jakke fast. Den lukkes i enden ved at man ruller den lidt ind og lukker med spænder i hver side. Alle spænder har en låsefunktion, så remmen ikke løber under kørsel.

Vi brugte backloaderen under flere bikepacking ture ned af Hærvejens vandresti. Vandrestien er som et singletrack flere steder, og tasken blev derfor rystet godt igennem. Den holdte formen, og knækkede ikke sammen, selvom den var fyldt ud over afstiverne. Under længere ture, skulle vi engang i mellem lige stramme remmene en ekstra gang.

Tasken kan inderholde rigtig meget bagage. Vi brugte den til gasblusset, lidt mad og tøj yderst.

Der kommer en drybag med, som har en ventil, så at luften kan trykkes ud. Det giver mere plads, og mulighed for at tage posen ud undervejs, uden indholdet bliver vådt, hvis det nu skulle regne. Selve tasken er i kraftigt vandtæt materiale, der er meget modstandsdygtigt.

Tasken fås i tre størrelser: 5L, 10L og 15 L. Den kan findes til omkring 430 kr.

Læs også: Den komplette guide til bikepacking

Midloader – tasken

Topeak kalder deres taske der er placeret midt på cyklen, og spændes fast til overrøret, for Midloader. Tasken vi testede rummer 6 liter. Når man vælger taskestørrelse, skal man være opmærksom på, at jo flere liter tasken kan indeholde, jo længere bliver den. Så mål efter, så I ikke ender med at få en taske der er for lang.

Midloaderen

Tasken har 2 lynlåse, en på hver side. Lynlåsen går fra den ene ende til den anden. Lynlåsene er vandtætte, og køre rigtig godt frem og tilbage, selvom de er mudret til. Lynsåsene beskyttes af en stykke stofmateriale. Der er ét stort rum i tasken, og derfor ikke mulighed for at fastholde de forskellige ting i en ende.

Vi har brugt tasken på alle vores bikepacking ture. Det vil sige både i Danmark og i Island. Tasken blev brugt til alle de der småting, man lige skal have fat i undervejs, f.eks. værktøj, energibarer, mad, handsker, huer og buksefedt.

Tasken spændes fast på med 3 kraftige remme med velcro overrøret, og en i hver ende på sadelrør og skrårøret . Det sidder fast hele vejen, og man oplever ikke, at det udvider sig undervejs. Vi brugte ofte noget større, f.eks. noget tøj til at skille rummet op i to, sådan at tingene blev hvor vi havde lagt dem, ellers kunne de godt samle sig i den ene ende.

Tasken fås i tre størrelser: 3L, 4,5L og 6 L. Den kan findes til omkring 340 kr.

Frontloader – tasken

Fronloaderen sidder fastspændt på selve styret, og hænger over fordækket. Med denne taske, skal man altså ikke have de traditionelle tasker nede ved forhjulet. Med taskerne monteret på selve styret, giver det markant bedre kontrol på cyklen, og man kan dreje styret uden at det føles tungt og uhandigt.

Frontloaderen med Topeaks Bikamper telt spændt ovenpå.

Tasken består af et kraftigt stykke med remme og spænder, der rulles omkring en drybag, som følger med. Drybaggen kan åbnes i begge ender, for bedre adgang. Herudover kommer der også en drybag med ventil, så man kan suge alt luften ud. Tasken giver gode muligheder for at have både sovepose, telt og forskelligt tøj monteret på styret.

Selve tasken spændes fast på styret med remme, der låses med spænder. Man oplever, som ved de fleste af taskerne på styret, at de drejer lidt ned, hvilket man skal tage højde for, når man pakker. Der kan tilkøbes en monteringsstang af aluminium, som holder tasken oppe. Men den levere Topeak ikke.

Vi har brugt tasken på alle vores bikepacking ture, og har været yderst tilfredse med den. Den har været brugt til sovepose, teltstænger og forskellige stykker tøj. Med adgangen fra begge sider, giver det gode muligheder, for at pakke ting yderst, som man har brug for undervejs.

Tasken fås i én størrelse på 8 liter. Den kan findes til omkring 400 kr.

Andre tasker

Tribag tasken i brug på bikepacking tur i Island. Og her med lidt godter i.

På vores bikepack har vi også brugt Topeaks gule Pannier på 25 liter. En rigtig god bagagebærertaske, der rummer rigtig meget. Taskerne er lavet af vandtætte materialer og holder tæt. Dee sidder rigtig godt på bagagebæret, og låser sig omkring bagagebæret, så den ikke falder af undervejs. Låsene kan godt drille lidt, når tasken skal tages af. Man kan justere hvor langt de to kroge der sørger for at tasken sidder på bagagebæreret. Dette gøres nemt med skruer. Taskerne kommer med to afstivere i hver side, og de holder fint formen på tasken, sådan at tasken holder sig væk fra hjul og bagskifter. Taskerne lukkes i toppen ved at rulle åbningen, og med en spænde i hver side. Taskerne er set til små 500 kr. pr. styk.

Taskerne havde vi monteret på Topeaks bagagebærer til fatbikes. En gedigen bagagebærer, som både passer til 26′ og 27,5′ hjul, og som nemt justeres til at passe på cyklen.

Herudover har vi brugt Topeaks tribag, som er en taske der monteres oven på overrøret. Det er en lille taske, hvor man kan have det aller vigtigste, som man har brug for mens man cykler.

Det generelle indtryk

Vi har brugt alle tasker fra Topeak til både hjemlige ture, men også til vores ekstreme tur over Islands højland. De har gjort det de skulle, og vi har ikke oplevet slid på taskerne, selvom de har været udsat for lidt af hvert. Taskerne er nemme at bruge, og nemme at montere. Sadeltasken holder formen og indstillingen undervejs. Frontloaderen der udsættes for stor påvirkninger ved styret der drejer, og forskellige drop, holder fint udstyret på plads, og vægtfordelingen forskydes ikke undervejs. Der er små ting der kunne gøres bedre, som f.eks. låsesystemet på pannierne der lige skal trykkes ordentlig ind, før man kan tage pannierne af, eller en rumopdeling i midloaderen. Men udover det, er det klart gode tasker, af høj kvalitet. Kvaliteten ses både i materialet, spænder og i lynlåse. Derudover holder de en god pris.

Frokost ved en islandsk sø på højlandet.

Taskerne er venligst stillet til rådighed af C. Reinhardt