Adventure race er ikke den største sport i Danmark, men den indeholder rigtig mange af de sportsgrene, som vi rigtig godt kan lide. To af dem er Cross Country mountainbiking og Mountainbike orientering. MTBX har i de sidste dage været inviteret til, at deltage på sidelinjen ved dette års Yeti Adventure Challenge Silkeborg (YACS). Adventure race er ikke det MTBX har skrevet mest om, dette er faktisk den førte gang. Men det laver vi om på nu.

En Danmarksmester og er par verdensmestre

YACS16YACS er Danmarks største Adventure race, og det vindene mix hold på master distancen, vil også blive kåret som dansk mester. På YACS var der 3 distancer. Den længste distance er master distancen, denne var beregnet til 19 + timer. Så var der Challenge distancen, som var beregnet til 6-8 timer, og den korteste distance – Fighter, som er beregnet til 4-7 timer. Altså en mulighed for nybegynderen til dem der ville slås med om Danmarksmesterskabet. Det var også det man kunne se i deltager skaren. På Masterdistancen var der 15 hold tilmeldt, og her var specielt de tre lokale hold Team Yeti, Team Racing Danmark og Team Nordisk Outdoor der var farvoritter. Herudover var der fornemt besøg fra Team Seagate. Team Seagate er fra New Zealand, og er de regerende verdensmestre. Holdet har den ikoniske adventure racer Nathan Fa’avae på holdet, som 4 gange er blevet verdensmester, og som har været i gamet næsten fra begyndelsen, og så begyndte han faktisk karrieren med 6 år som professionel mountainbiker.

Papirfabrikken

Adventure racet tog sit udgangspunkt på Papirfabrikken, som ligger i centrum af Silkeborg. Remstrup å, som løber ud i Gudenåen, slynger sig omkring området ved Papirfabrikken, og så ligger adgangen til Silkeborgs mountainbike spor i meget tæt nærhed her til. Papirfabrikken var altså ret centralt valg for midtpunktet af konkurrencerne.

YACS16Papirfabrikken er meget kort fortalt et gammelt fabriksområde. Fabriksfunktionen er for længst væk, og nu er det lavet til et attraktivt område med Radisson Hotel, Jysk Musikteater, caféer og restauranter. Her har også YACS hovedsponsor Yeti/Nordisk til huse. Den hardcore mountainbiker vil forbinde navnet Yeti, med Yeti Cycles, men der er her tale om det danske frilufts mærke Yeti/Nordisk, som laver udstyr som jakker, veste og soveposer med dun.

Så var man klar til 20 timer uden søvn

Aktiviteterne omkring Papirfabrikken var en del af det indledende loop, som masterdeltagerne blev sendt ud på kl. 19 fredag aften. Mens Challenge og Fighter blev sendt af sted lørdag kl. henholdsvis 9.00 og 11.00.

YACS16 - på vej til start
YACS16 – på vej til start

Starten på løbet var en lidt speciel oplevelse. Først meget kort tid før start, kom de forskellige hold til mållinjen. De talte på kryds og tværs af holdene, nogle gav hinanden krammere, og der er super god stemning. I følge Nathan Fa’avae  er det lige så meget en kamp mod sig selv. Man kan sjældent se de andre hold, og bliver derfor bare nødt til hele tiden at holde på. Lige før start, modtager alle hold information omkring turen, og i den anledning får de løbets roadmap. Så går navigatøren i gang med at lægge en rute, og så er man klar.

Vandringen fra informationsrummet til startlinjen, foregår næsten som når astronauten går til rumskibet. På lange rækker, blandt publikum. Der er stor forventningsglæde og man mærker spændingen. Men ved starthornets gjalde, begav alle sig ud på ruten, og så starter konkurrencen.

Gudenåen, Remstrup å, Silkeborgsøerne og mountainbikesporerne omkring Silkeborg var hovedfærselsåren for løbet. Vandet blev brugt til svømning, kajakroning, kanosejlads og så Stand up paddeling. Styget, som Remstrup å løber igennem lige ved papirfabrikken, har en kraftig strøm, som giver følelsen af rafting. Her skulle deltager i kajakker styre sig igennem, til stor fornøjelse for de mange tilskuere. Alt dette var indeholdt i Startloopet, hvor byen og de omkringliggende vandveje blev brugt flittigt. Ruteplanlæggeren havde endda formået at få den kommende parkeringskælder på byens torv med som post.

YACS16Ud i natten

Ned af stryget
Ned af stryget

De 15 hold var allerede ved startskuddet kl. 19.00 blevet til 14 hold, da Team HO/Master aldrig startede. Efter turen på startloopet, var holdene klar til at begive sig ud i mørket. Først skulle de ifører sig inliners til en 1 times tur, blandt andet på den nye motorvej til Aarhus, for igen at ende ved start. Her fik de skiftet til cykelsko, fik hjelme med lys på, og fandt deres mountainbikes frem. De var nu klar til et længere ridt, som indebar en masse mountainbiking på Silkeborg spor, mountainbike orientering. De skulle på cyklen orientere sig fra post til post. Hver post indeholdte en disciplin, det kunne være, at svømme over en slåensø efter en post, coastering, labyrinth og andre discipliner. Mellem hver disciplin var det på cyklen, for at orienterer sig til næste post.

Tidligt lørdag morgen blev cyklerne stillet, og så var det hiking og kajaking tilbage til Papirfabrikken, for at foretage de sidste discipliner. Her skulle masterholdene lave skiskydning, hvor hver forbier gav en løbetur. Det var nu tilbage på cyklen, som i mellemtiden var fragtet tilbage til Papirfabrikken, og af sted på en 2 timers mountainbike tur i området. De sidste discipliner bestod i rapelling for alle distancer, dog skulle master holdende rapelle ned af Silkeborghus på 53 meter, og tilbage på Papirfabrikken var det op i den gamle skorsten og rapelle ned igen.

Til sidst efter næsten 19 timer kunne det lokale Team Yeti løbe i mål, som vindere af YACS 2016 og endnu bedre – Danmarksmestre i Adventure race. Team Seagate kom ind som nr. 2 en time efter. Som Nathna Fa’avae udtalte, så havde de ikke regnet med at vinde, for de lokale hold er altid rigtig svære at slå, da de kender områderne som deres egen have. Resultaterne kan findes her.

Herunder billeder af vinderne på de forskellige distancer.

Blev gjort til en publikumsvenlig sport

MTBX er helt ny i adventure race sporten, vi plejer at beskæftige os med rene mountainbike begivenheder. Men det var alligevel ikke svært at blive revet med. Hvert af masterholdene havde f.eks. en gps på sig, så man hele tiden kunne følge dem via appen Tractrac. Det gav en rigtig god mulighed for at følge med i, hvor de forskellige hold var henne. På Papirfabrikkens område var der opstillet en storskærm, som viste billeder fra de forskellige discipliner, samtidig med at DR’s Andreas Kraul kommenterede. Der var gjort rigtig meget, for at gøre sporten mere tilgængelig for publikum, og det var godt, for der var rigtig mange forbi, for at følge med.

Løbet var vel planlagt, alt omkring fungerede, og deltagerne og publikum fik en rigtig god oplevelse. Adventure race er også spændende for os, der kun dyrker en del af de discipliner der indgår i racet. Måske vi skulle lave en crossover en gang i mellem, og dyrke noget multisport, som Adventure race karakteriseres som.

Yeti Adventure Challenge Silkeborg 2016 kommet i stand ved et stort samarbejde mellem flere af Silkeborgs turist og frilufts virksomheder. MTBX var inviteret til at deltage af Visit Silkeborg og Event Silkeborg.