Nathan Fa’avae – en verdensstjerne i Silkeborg

Nathan Fa’avae.

Måske ikke den mest kendte mountainbiker, men hvem er han så? Nathan Fa’avae er måske den største stjerne i Adventure race sporten, og har de sidste 15 år været en del af Team Seagate, og sammen har de vundet hvad der er at vinde. MTBX bevæger sig ud af den trygge mountainbike kasse, og er taget ud og se Adventure racet – Yeti Adventure Challenge Silkeborg (YACS). Vi har fået en snak med Nathan Fa’avae og deltaget i hans foredrag her dagen før løbet.

Det er næsten ikke virkeligt

Hvorfor skal vi så skrive en artikel om en mand fra Adventure race sporten, for det her drejer sig jo om mountainbikes. Det kan man selvfølgelig godt sige, men mountainbikes er også en stor del af Adventure race sporten. Mountainbiken kom vel i slut 70’erne, mens det første officielle Adventure race blev gennemført omkring 1989.

imageMountainbiken er en naturlig del af et Adventure race, som også består af hiking, kajaking, Trail løb, rapelling og andre friluftsaktiviteter.  Man bevæger sig over store afstande, og gerne over flere dage.

Nathan Fa’avae skal sammen med sine 2 holdkammerater fra Team Seagate deltage i YACS for første gang, faktisk er det første gang Nathan Fa’avae er i Danmark. Han har rejst verden tynd for at deltage i adventure races, og nyder at opleve nye kulture og nye lande.

Hvem er han?

imageNathan Fa’avae har taget opstilling i den nyudvidede Racing Denmark løbe/Trail butik i Silkeborg. Foran ham sidder der ca. 40 forventningsfulde lyttere, nogle skal deltage i YACS, andre har bare set muligheden for, at komme og lytte til en af de aller største inden for sporten.

Nathan Fa’avae er fra New Zealand – han er kiwi’er som han selv siger. Han er halvt Samoa og halvt new Zealænder, og taler et charmerende engelsk. Adventure race har altid været en del af hans liv.

imageHan er født i det sydlige New Zealand, i området der hedder South Island. Her kan man tage en kajak tur i havet om formiddagen, hike op i bjergene og stå på ski ned igen om eftermiddagen. For derefter at gå på den lokale strand. Måske den helt optimale baggrund, for at blive en god Adventure racer.

Men selvom han havde disse muligheder, var han alligevel som dreng, på fodboldbanen om formiddagen og på rugbybanen og eftermiddagen. Han oplevede dog efterhånden bjergene, og blev ved med at blive draget op i dem. Hver gang, for at komme længere og længere væk, for hvad var der bag det næste bjerg. Som 16 årige begyndte han på en friluftlinie på en skole, hvor han begyndte at lære alt hvad der var værd at kunne i naturen. Og samtidig blev han tiltrukket af at bruge sin krop på mere og mere ekstreme distancer. Han løb sit første Marathon som 17 årige, og løb det under 3 timer.

Mountainbiken

En dag kom mountainbiken til New Zealand, og han blev hooked. I 6 år kørte han professionelt, hvilket resulterede i en kvalifikation til de olympiske lege i 1996 – lege han dog ikke deltog i.

imageMen det var hele tiden den store natur der trak i ham, bjergene, floderne, klipperne og naturen. Efter nogle år som friluftsinstruktør blev han overtalt til at deltage i Adventure race løbet coast to coast i New Zealand, og resten er historie. Man mærker under hel foredraget, at han drages af naturen, af dyrerne i naturen, af det ekstreme og de store ensomme vider.

Han var solgt, og inden længe så vi ham alle i ECO Challenge, som han selv kalder for det første reality show på TV. I 2002 stiftede han Team Seagate. Seagate er hovedsponsoren, og har været det alle årene. Med det hold, deltog han i alt de var værd at deltage i.

2002 til 2005 var Adventure race gyldne år. Her stod sponsorerne i kø for at smide penge i holdene, og i disse år var Nathan Fa’avae fuldtidsprofessionel.

I årene frem har han holdt pause, og deltaget i få løb. Men fra 2010 har han igen deltaget på næsten fuld tid i løb over hele verden. Han er 3 gange verdensmester med Team Seagate. De 2 af årene back to back, hvilket er de eneste der har gjort.

YETI Adventure Challenge Silkeborg 2016

Nathan Fa’avae er en verdensstjerne inden for Adventure race sporten. Han er i Danmark for at deltage i YETI Adventre Challenge Silkeborg, som afholdes fredag og lørdag 26. og 27. august. Der er 150 hold til start, og 15 i masterklassen, hvor Team Seagate hører til.

Kig forbi papirfabrikken, fra kl. 17.30 fredag, hvor masterklassen begiver sig ud på deres rute. Dele af konkurrencen foregår i Silkeborg centrum omkring papirfabrikken, så der er rig mulighed for at følge med.

Læs mere på Yeti Adventure Challenge Silkeborg

image

1 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *