Vores vurdering af Shimano XTR M9020

Test score af Shimano XTR M9020

Funktionalitet: 10

Design: 10

Pris: 9

Total Score: 9.7 ud af 10

Anmeldt af Kasper Meldgaard Børjesson

Shimano XTR M9020 pedalerne er Shimanos high end XC/Trail pedaler. Pedalerne er med ramme omkring kliksystemet for at beskytte dette, men er ellers identisk med Shimano XTR M9000 pedalerne. Rammen er der både for at skabe stabilitet for fødderne, men også for at beskytte kliksystemet mod slag og stød.

Jeg har testet pedalerne den seneste tid og er ret imponeret over dem. Jeg har testet pedalerne med Shimanos egne XC7 sko.

Der er gode muligheder for at tilpasse pedalerne i spænding, som kan justeres med i alt 10 klik på bagenden af pedalen. Dette kan gøres med en lille unbrako nøgle. Klamperne kan bevæge sig langt, både frem og tilbage men også til siderne under skoene, hvilket virkelig giver mulighed for at finjustere fuldstændig til din foretrukne favorit. Pedalerne er designet så de nemt kan komme af med mudder, blandt andet er akslen er coatet med en speciel overflade, så mudderet glider af og ikke sætter sig i og omkring lejerne. Selve rammen omkring kliksystemet er ikke designet med pikke, lige som på mange andre pedaler med ramme omkring, men det er heller ikke noget der mangler under kørsel.

Detaljer

  • Model: Shimano XTR M9020
  • Vægt: 358 gram iflg. Shimano. Det blev målt til 373 gram på MTBX’s egen vægt.
  • Materiale: Aluminium pedal og Stål pedalaksel.
  • Pris: omkring 800 kr.
  • Ramme omkring kliksystemet for stabilitet og beskyttelse.
  • Spænding kan justeres på farten med multitool.

På sporet

Pedalerne er sindssygt lette at klikke ind og ud af, og der lyder et højt klik når man klikker i. Man står fantastisk godt i pedalen når man er klikket i, specielt med rammen omkring pedalen som giver super god stabilitet under skoen. Selv i kraftig mudder og vådt vejr stod man utrolig godt fast i pedalerne, og under hele testen, blev det ikke oplevet at man utilsigtet klikkede ud af pedalerne.

Det kommer selvfølgelig også an på, hvordan man har indstillet sin spændingsskruer, men jeg kan godt lide at de er indstillet således at foden står rigtig godt fast, og ikke vrikker alt for meget til siderne.

Når man skal klikke ud af pedalerne, foregår det som med de fleste andre pedaler ved enten at vride hælen væk fra cyklen eller ind mod cyklen. Det fungerer super godt, og man kan mærke at kliksystemet virkelig er af rigtig god kvalitet. Man skal ikke som med andre pedaler af ringere kvalitet vride foden frem og tilbage adskillelige gange for at komme ud, men det havde jeg nu heller ikke forventet. Selv om at jeg indstillede min spænding på pedalen så skoene stort set ikke kunne vrikke, skulle jeg ikke bruge meget kraft for at komme ud af pedalen.

En af dagene da jeg kørte med pedalerne, var der kraftig mudder og smat, men der satte sig knap nok noget mudder på pedalerne eller på akslen, og der var ingen forskel i hvor nemme de var at klikke i eller ud af. Få gange skete det, at jeg ikke lige ramte kliksystemet med foden, så jeg kortvarigt var nødt til at træde uden at være klikket i. Det fungerede fint, men selvfølgelig ikke optimalt, men rammen omkring pedalen sørger for at man kan holde cyklen igang indtil man får klikket i.

Det er endnu svært at sige noget om holdbarhed, mine har allerede fået mange tæsk, som man også kan se på nogle af billederne, og de fungerer stadigvæk 100%. Både tidligere modeller af XTR og XT pedalerne har vist at de holder i lang tid, så det forventer jeg selvfølgelig også at dette par gør.

Sammenlignet med Shimano XT M8020 og M530

Shimano XTR M9020 er på papiret 50 gram lettere end Shimano XT M8020 og 100 gram lettere end Shimano M530. Det virker måske ikke af meget, men når XTR Pedalerne kun vejer 358 gram, er det alligevel en betragtelig procentdel.

Shimano XTR M9020 er også lidt dyrere end Shimano XT M8020 men ikke meget. Ud over det er rammen omkring XTR pedalen en lille smule mindre end den er på XT pedalen, men den har stadigvæk masser af funktion. Både XTR, XT og M530 deler alle sammen spændingsskruen bagerst på pedalen.

Skal man så vælge XTR, XT eller M530? Ja det er op til dig selv og dit budget. Da XTR pedalerne ikke er vanvittigt dyre for high end pedaler, ville jeg selv vælge dem frem for XT og M530 som uden tvivl også er lækre pedaler.

Læs også vores test af Shimano XT M8020

Konklusion

Jeg må sige, at Shimano XTR M9020 pedalerne er en sand vinder i mine øjne. De er forholdsvis lette med 378 gram for XC/Trail pedaler med ramme omkring, som yder god stabilitet for rytteren og beskyttelse for kliksystemet. De er ikke vandvittig dyre – vægten og kvaliteten taget i betragtning.

Der er rigeligt med indstillingsmuligheder med spændingsskruen og klamperne under skoen. De gode i alt slags vejr, samtidigt med at de er nemme at klikke ind og ud af. Jeg testede pedalerne sammen med Shimano XC7 sko som fungerer rigtig godt sammen med pedalerne og skaber god kontakt med rammen.

Shimano XTR M9020 er stillet til rådighed af Shimano