Vores vurdering af Shimano XC7 MTB sko

Test score af Shimano XC7 MTB sko

Funktionalitet: 10

Design: 10

Pris: 9

Total Score: 9.7 ud af 10

Anmeldt af Kasper Meldgaard Børjesson

Jeg har efterhånden testet mange forskellige cykelsko, både til flatpedals og til klikpedaler, men hver gang jeg selv skal ud og betale for et par sko ender det altid med at blive et par Shimano. Grunden er nok, at Shimano aldrig har skuffet mig på nogen måde når det gælder sko, og så sidder de bare godt på min fod.

Derfor var det fedt, da Shimano i november sendte MTBX et par Shimano XC7 sko til test. XC7 er lillebroren til deres top XC sko S-phyre. I forhold til S-phyre er prisen lavere, skoen er lidt mindre stiv og vejer minimalt mere, faktisk kun 10 gram, men ellers minder skoene meget om hinanden.

Skoene kom i en størrelse 43, som jeg altid bruger i Shimano sko, og som altid sad de helt perfekt på min fod. Skoene var hverken for smalle eller for brede. Lukkesystemet med BOA fungerede som BOA altid gør – Super godt. Velcro spændet som sidder helt fremme på skoene lige over tæerne, var der faktisk ikke brug for at justere på. Velcro spændet virker for mig faktisk en lille smule unødvendig. Jeg havde hellere set, at de havde placeret et nummer 2 BOA hjul i stedet for velcro spændet, som de har gjort ved S-phyre, men jeg ved også godt, at prisen så ville være højere.

Designet på skoene er, efter min mening, rigtig flot og stilrent. Man går aldrig rigtig galt med sort, og de fås også i en rigtig fed rød. Den eneste betænkelig jeg havde ved designet, var et lille udluftningsnet som sidder lige foran velcro spændet. Det er helt sikkert rigtig rart når man skal af med varme, men i Danmark hvor det regner så meget er det en let indgang til vand og våde fødder. Der er masser af plads til, at man kan justere klamperne frem og tilbage og til siderne under skoene, og det er dejligt for så kan man indstille det præcis som man ønsker.

Detaljer

  • Model: Shimano XC7
  • Vægt: 670 gram uden klamper – 725 gram inkl. klamper på min vægt.
  • Pris: Set til 1200 kr
  • Farver: Fås i Sort/blå og rød/sort.
  • Disciplin: XC, XC Race.
  • Lukkesystem: BOA/Velcro.
  • Syntetisk læder og Carbonsål.

På sporet

Det første jeg bemærkede. da jeg var på den første tur med Shimano XC7 skoene, var carbon sålen. Det skal siges, at det er første gang, at jeg har prøvet en sko med carbon sål og hold da fast det kunne mærkes. Det føltes virkelig som om, at jeg kunne mærke de ekstra watt som blev ført gennem skoene og ned i pedalerne. Jeg må indrømme, at jeg slet ikke havde forventet den forskel fra en normal sål, så det var en stor aha oplevelse for mig. Selv om skoene er så ekstremt stive i sålen, er de stadigvæk helt vildt behagelige at have på, selv efter 2-3 timer på grove spor hvor der kommer mange stød fra underlaget som fx. rodsektioner og rockgardens.

Knopperne under sålen på skoen har en god størrelse, jeg har i hvert faldt ikke haft problemer, når jeg har været af cyklen for at trække. Der er ikke mange knopper, og de er ikke store, men de må være godt placeret. Skoene er ligeledes behagelig at gå i, klamperne går ikke på underlaget, og man føler ikke at skoen er for stiv til at gå i.

Der er et enkelt sted hvor skoen halter, og det har jeg også nævnt længere oppe i artiklen – det er i forholdt til vand. Nettet i fronten af skoen er så tyndt, at jeg faktisk fik våde fødder af at køre igennem en lille vandpyt, og våde fødder betyder kolde fødder. Men når det så er sagt, så vil udluftningen være god, når sommervarmen kommer. Det er heller ikke de varmeste sko, men det er bestemt heller ikke meningen for sådan en XC sko som denne. Jeg kunne dog nemt køre en god time i 5 graders varme, før mine fødder begyndte at blive for kolde. Under 5 graders varme bruger jeg et par gode uldsokker og et skoovertræk for at holde fødderne varme, og skoovertrækket går ganske nemt over skoene.

Konklusion

Leder du efter nogle sko, som du kan bruge til XC, Race eller endda Trail? Så behøver du ikke lede længere, Shimano XC7 har efter min mening, alt det jeg leder efter i nogle gode sko. Overkommelig pris, behagelig pasform, god vægt og super stive i sålen, hvad mere kan man bede om? Det eneste minus, som skoen efter min mening har, er ikke et rigtig minus, for man kan ikke forvente at en sommer XC sko kan holde vand ude, men der kommer nu rigtig nemt vand ind. Lukkemekanismen er i topklasse, og gør det nemt og hurtigt at få skoene af og på. Sålen er som sagt  super stiv, men skoene er stadig meget behagelige at have på, selv over længere tid. Alt i alt en super god og anbefalelsesværdig sko.

Skoene er venligst stillet til rådighed af Shimano