I Østrig ligger der en mindre kendt producent af mountainbike pedaler, de hedder Tatze Bike-Components. Tatze betyder i øvrigt pote. De producerer det de selv kalder "Finest tyrolean MTB pedals". De producerer det de selv kalder "Finest tyrolean MTB pedals". Tatze Bike Components har flere gange vundet den prestigefyldte Design & Innovation Award. Vi har testet Tatzes MC-FLY SPD pedaler.


Vores vurdering af Tatze MC-FLY

Test score af Tatze MC-FLY

Funktionalitet: 9

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 8.7 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Vi faldt lidt tilfældigt over Tatze Bike Components og deres pedaler, da vi så at deres SPD pedal til trail og enduro i 2021 havde vundet en Design & Innovation Award med deres MC-FLY pedal. Så den pedal måtte vi bare teste.

Tatze MC-FLY

Tatze kalder pedalen MC-FLY, hvilket jo sender ens tanker tilbage til fremtiden. Pedalen sælges som en trail og enduro pedal, hvilket ses i den store trædeflade og de fire pins på hver side af pedalen. Der er tale om en SPD pedal, altså en pedal med klik. En pedal der er udviklet til en mere trail/enduro orienteret sko.

Læs også: Test: Ride Concepts Transition – Clipless

Tatzes MC-FLY pedaler har en “float” på 5°, hvilket giver mulighed for, at man kan bevæge klampen på skoen en smule, når man er klikket i. Det giver bevægelsesfrihed, når man er ude og presse cyklen, og mister lidt balance. Det ses ofte på SPD pedaler, mens man ofte oplever en 0° bevægelsesfrihed på f.eks. nogle af Crank Brothers pedaler. Pedalen frigøres fra klampen ved 12°, som betyder hvor langt man skal twiste foden ud, før klikmekanismen slipper. Til sammenligning har Shimano ca. 15° før de slipper. Det er ligeledes muligt at justere hvor stramt pedalen skal holde på klampen.

Når man modtager pedalen, skal man selv skrue de medfølgende pins i. Der kan sidde fire på hver side. Vi oplevede at have skruet de fire pins lidt for højt i. Når de sidder højt, mister man bevægelsesfriheden. Man kan stort set ikke komme ud af pedalen, da de 4 pins holder godt fast i gummiet under skoen.

Pedalen vi testede var med stål aksel, men den fås også med titanium aksel. Det har stor betydning for vægten. Pedalen med stålaksel vejer 354 gram, mens pedalen med titanium aksel vejer 305 gram, men så koster den også ca. 500 kr. ekstra. Akslerne sidder med forsejlede lejer.

Montering af MC-FLY

Der er ikke den store videnskab at montere pedalerne, det fungerer som alle andre pedaler. Tatze har gjort det rigtig nemt, at placere pedalerne i den rigtige side. På hver pedal er det klart markeret, om der er tale om højre eller venstre pedal.

Men man skal være opmærksom på hvor højt de fire pins sidder. Det kan man med fordel bruge lidt tid på, når man kører sin første tur. På samme tur kan man med fordel, justere hvor stramt pedalen skal holde om klampen.

Testen på sporet

Efter de første indstilling, var det bare at komme derud af. Pedalen giver god tryghed, da den holder foden fint på plads. Man oplever ikke, at pedalen slipper unødigt, hvilket hele tiden gør, at man tør presse cyklen mere og mere ud i de spidse vinkler. Pedalens float på 5° opleves rigtig godt, da det giver god bevægelse på cyklen, og gør det nemt at justere fodstillingen undervejs.

Du kommer nemt ud af pedalen

Pedalen slipper fint skoen, hvilket giver rigtig god reaktion, når der er behov for at sætte foden i jorden. Er man vant til at bruge klikpedaler, vil man med MC-FLY opleve, at man kan komme rigtig hurtigt ud af pedalen. Det giver et bedre flow, fordi man ikke mister så meget fart, når man forlader pedalen. Man kan hurtigt justere balancen, ved at sætte et enkelt skridt på jorden, da man hurtigt kommer tilbage i pedalen igen.

Læs også: Time Speciale 8 – test af endurospecifikke pedaler

Den store flade som pedalen består af, giver en rigtig god trædeflade. Med den gode trædeflade, kan man også nemmere bruge pedalen, hvis man ikke lige får trådt skoen i klikket ved første forsøg. Det er selvfølgelig ikke en optimal brug af pedalen, men til et eller to pedaltråd, der kan man fint bruge pedalen som flats.

Fineste MTB pedaler fra Tyrol.

De fire pins på hver side af pedalen får sin ret, når man skal klikke i pedalen. Her griber piggene foden, når man træder ned oppe fra. Men der hvor de fire pins er rigtig nyttige, er når man ikke får klikket sig ned i pedalen, men stadig træder rundt. I de situationer er pins’ne med til at holde skoen på plads.

Vi oplevede ved rigtig tung mudder, at det satte sig omkring klamperne, og skulle bankes af før man klikkede i. Men det gør sig nok gældende ved de fleste pedaler.

Konklusion

Tatze MC-FLY er en rigtig godt bygget pedal. Den er fuldt på højde med Shimano, Time eller Crank Brothers. Vi har testet dem igennem 6 måneder, og de har fået mange tæv. Det har de klaret med stor holdbarhed. Kliksystemet fungerer upåklageligt, og giver stor tryghed, når man fræser gennem sporet. Når man så skal ud af dem, f.eks. ved en ubalance, så kommer man meget nemt og hurtigt ud af dem, og lige så nemt tilbage i klikket igen.

Det er helt klart en pedal man skal kigge på, hvis man gerne vil have fødderne fast placeret på pedalen, på en humplet og teknisk nedkørsel. Læs mere om Tatze MC-FLY hos Tatze. Pedalerne er set til 1.100 kr.