Vores vurdering af Five Ten Freerider Elements

Test score af Five Ten Freerider Elements

Funktionalitet: 9

Design: 8

Pris: 7

Total Score: 8 ud af 10

Anmeldt af Lars Bachmann

Det her kunne godt være starten på en debat om Flats vs klik? Hvis vi ser bort fra hjulstørrelse, så er det nok en af de emner der diskuteres mest i MTB verdenen. Personligt tror jeg ikke der er et endegyldigt svar på den debat, da begge typer (Flats og Klik) har hver deres fordele, og indbyder til 2 forskellige kørestile.

Da jeg startede med at cykle, var det på racer, og her var det ikke til diskussion. Kører man racer, så kører man med klik. På en racercykel giver det nogle helt klare fordele, da du som oftest kører med et konstant tråd, som skal være så effektivt så muligt. Anderledes forholder det sig på en MTB, hvor du træder pedalerne på en anden måde.

Da jeg senere fik smag for MTB, startede jeg med et par helt standard pedaler (jeps, dem med reflekser og det hele), og et par gode kondisko. Når jeg tænker tilbage på det nu, kan jeg godt se at det var helt optimalt. Men på det tidspunkt vidste jeg ikke bedre, men jeg elskede at race rundt på min MTB, og det er jo trods alt det vigtigste.

Senere da jeg synes jeg havde fået lidt mere styr på teknikken, fik jeg mig et par klikpedaler, og tilhørende MTB sko. En ny verdenen åbnede sig for mig, og jeg fik en helt anden føling med cyklen, og kunne køre markant hurtige end jeg gjorde tidligere. Min erfaring fra landevejen, kom mig nu til gode. Sådan føltes det i hvert fald. Jeg har siden kørt med klik, og det har ikke været til overvejelse at skifte til Flats.. før nu.

Flats vs Klik?

På et tidspunkt kom emnet igen op, her på redaktionen, og som inkarneret klikpedal bruger indvilgede jeg i at være “forsøgskanin”. Jeg havde læst i diverse Facebook grupper, at Five Ten var “the shit”, når der blev spurgt efter gode råd til platforms sko. Så jeg konsulterede webshoppen BlackSnow, og valget faldt hurtigt på et par Five Ten Freerider Elements sko. Ordren blev lagt, og skoene var på vej.

fiveten-freerider-skoNu var skoene bestilt, men jeg manglede jo også nogle nye pedaler. Jeg har af naturlige årsager ikke nogen erfaring med platforms pedaler, men da jeg i forvejen kører med Crankbrothers eggbeater på min Carbon raket, valgte jeg et par 5050 platformspedaler, ligeledes fra Crankbrothers.

Jeg var i forvejen ved at teste Sram NX 1×11, og havde i den forbindelse bygget en gammel 26″ MTB op med helt nye stumper, så der var ingen tvivl om at det var på den, testen af Five Ten Freerider skulle foregå.

Test af Five Ten Freerider Elements

fiveten-freerider-flatsDen første tur foregik på nogle lokale grustier, hvor jeg lige skulle vænne mig til dem. Der skulle dog ikke går mere end et kvarters tid, for jeg synes jeg havde en god føling med dem. Modsat mine klik, som sidder samme sted hver gang, skulle jeg lige vænne mig til at sætte skoen rigtig, og hvis ikke, så flytte den til optimal position.

Jeg var overrasket over hvor “klistret” skoen sad på pedalen. Der gik ikke længe for jeg i perioder slet ikke tænkte på at jeg ikke var klikket i, når jeg “bare” kørte og legede. Nu fik jeg mod på mere, og trillede forbi den lokale BMX klub, hvor der er en lille “dirtjump” bane med nogle små hop, og pumptracks.

Indrømmet.. Jeg kørte forbi igen dagen efter, for nu forstod jeg pludselig hvad de snakkede om, de der Flats-typer, som påstod at netop Flats er det eneste rigtige 🙂 Kombinationen af 26″ hjul, kort frempind og bredt styr, sammen med platforms pedaler og Five Ten giver bare en helt andet oplevelse end jeg er vant til fra min carbon-raket med 27,5″ hjul, som er bygget til fart og race 🙂

Men en ting er jo at lege på en lille jordbane inde i byen. Hvordan vil de fungere for mig, hvis jeg tog dem med ud på sporet, hvor jeg er vant til at køre. Så jeg pakkede min cykel og sko, og tog det med til Nordskoven i Silkeborg, som i øvrigt er et fantastisk spor, så lige en stor tak til sssl.dk, som laver et fantastisk stykke arbejde.

fiveten-elements-mtb-skoJeg tog en tur rundt på blå spor i Nordskoven, som har et rigtig godt flow, og igen var jeg meget positiv overrasket. Skoene sidder som tapet til pedalerne når de skal, men stadig nemme at flytte hvis behovet opstår. Det var en sand fornøjelse at presse cyklen igennem de små sving, og lave nogle små hop og drops. Jeg følte mig helt i retro mode, med mine 26″ hjul, som efterhånden er en sjældenhed i de danske skove, men de er altså stadig sjove at køre med.

Dommen over Five Ten Freerider Elements må være at det er en fantastisk sko. De sidder godt på mine fødder, er behagelige at have på, og så synes jeg designet er cool, men det er jo altid en smagssag. Som MTB sko, sidder de klistret på pedalen. Skoene koster kr. 899 og er købt hos BlackSnow.dk. Jeg har ikke noget sammenlignings grundlag, men kan varmt anbefale en Freerider Elements. Jeg er bestemt ikke færdig med at køre med dem, og mine platformspedaler, men jeg har heller ikke kasseret mine klikpedaler. Jeg kan nu blot glæde mig over at jeg har 2 cykler med hver sit setup, som passer til hver sin kørestil. Skal der hygges og leges, så bliver det med Flats, hvor i mod, skal der races og laves nye PR på Strava, så bliver det med klik.

Five Ten skoen koster kr. 899,- og kan købes hos blandt andet BlackSnow.dk

Se Mads Weidemann forklarer om MTB sko