På turen i skoven på mountainbiken skal fokus være frem i sporet. Man skal ikke tænke over om skoen klemmer eller sidder dårligt. Skoen er en vigtig parameter for en god tur i skoven. Vi har testet Scotts MTB AR BOA sko, som er deres svar på en cykelsko til trail, og en masse andet.


Vores vurdering af Scott MTB AR BOA

Test score af Scott MTB AR BOA

Funktionalitet: 10

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Skoen er en vigtig parameter for en god cykeltur. De er en af berøringsfladerne mellem rytter og cykel, og det er vigtigt, at man finder de sko der sidder godt på ens fod, så man ikke får sovende fødder, eller så man ikke føler at man svubber ud, når man cykler. Når det er sagt, så er folks præferencer meget forskellige, måske foretrækker man en sko med carbon sål, eller bare en sko med en blød sål. Vi har kørt i noget tid i Scotts MTB AR BOA sko. Det er en click-pedal med flats egenskaber, og så strammes de om foden med BOA spænder.

Scott som verdensmester

Scott er et af de største mærker på cykelscenen, og vil være et af de navne der bliver nævnt, når man bliver bedt om at nævne 3 mountainbikebrands. Kigger man på world cup scenen, kan man ikke komme udenom Kate Courtney eller Nino Schurter, som begge er nuværende verdensmestre i XCO mountainbiking, og som begge kører på Scott-SRAM MTB Racing Team. Men Scott er meget mere, og deres udstyrs katalog er ret så omfattende.

De laver stort set udstyr til de fleste cykeldiscipliner, og Scotts MTB AR BOA sko hører til deres trail linje. Men det betyder ikke, at man kun kan bruge dem til det, for som navnet siger AR (allrounder), så kan de bruges til de fleste mountainbike discipliner. De er ikke særlig strømlinede, så er man en alvorlig XC rytter, så vælger man nok nogle af dem, som Nino Schurter eller Kate Courtney benytter, når de vinder verdensmesterskaber.

En Allrounder

MTB AR BOA skoen er scotts bud på en trail sko med SPD klik systemet. Sålen kunne godt ligne en sål fra et par sko til flade pedaler. Den er lavet af en Sticki Rubber gummi, der giver et godt greb på en flad pedal, men også når man stå af cyklen og skal hike’a’bike, eller når man sætter foden ned under kørsel. Derudover er sålen holdbar, og tager sig fint ud på klipper, som kan være hårde mod sålen. Med en forholdsvis stiv sål, har man en god fornemmelse under kørsel, hvor man ikke føler, at alt ens energi bliver opsuget af en blød sål. Sålen har en stivhed på 7 ud af 10, hvor 10 er en stiv carbon sål. Sålen har altså et forholdsvist stift trædefelt, men med et godt bøjeligt felt for tæerne. Det betyder, at den er god, når man træder, og god når man går med cyklen. Kører man med flats og klik, så sålen faktisk af samme materiale som Scotts sko til flade pedaler.

Skoen er virkelig rummelig med Scotts “Sport Fit”, og har man en bred fod, er der rigtig god plads til den. Men den kan nemt spændes ind med BOA systemet, og passer dermed fint til flere forskellige fodbredder. Snuden er forstærket med ekstra gummi, hvilket giver en god beskyttelse for tær ved slag i jorden eller mod klipper. Snudeforstærkningen ser man på næsten alle Scotts cykelsko, og er et af deres kendetegn. På MTB AR BOA skoen er der dog noget mere materiale på snuden.

Oversiden

Skoen har en overside af blød læderlignende materiale (Syntetisk Polyurethane). Det betyder, at vand til en hvis grad holdes ude. Skoen har været brugt gennem vinteren, og med et par vandtætte sokker fra Gripgrab, har der slet ikke været problemer med våde tær. Herudover hjælper det om vinteren med tykke sokker, for skoen har ikke meget isolering. Skoen vejer lige under 1 kilo, hvilket kan virke tungt, men det mærkes ikke når man har dem på.

BOA – det er genialt

Skoen er sort med neon gule (den kendte Scott farve) strafferinger og bogstaver. På siden er der et område med “airmesh” som er i “kamo”farver.

Den lukkes ikke med velcro eller andre spænder, men med 2 BOA hjul. Det er helt genialt, både fordi det giver god holdbarhed, men endnu mere fordi det giver mulighed for at justere hvor stramt eller hvor løst skoen skal sidde, mens man er på cyklen. I det der er 2 BOA justeringshjul betyder det, at man kan have spændt skoen med 2 forskellige justeringsstyrker. Har man brug for at skoen sidder godt fast øverst, og har man en bred forfod, så kan man justere den efter det. Et tredje element er, at de er utrolig nemme at komme ned i, og komme ud af igen. Når BOA-hjulet er løsnet, har man stort set fri adgang til foden.

Skoen fås også med snørrebånd. Det er den samme sko, men i stedet for BOA hjul, skal de snørres fast. Her kan man godt opleve, at de skal løsnes helt op, for at komme ned i dem, uden sokken krøller. Men når foden er i, og man har snørret den ind som man ønsker, så er skoen magen til den med BOA-hjul, med de samme egenskaber. Men med BOA-hjul er muligheden for at spænde dem præcis som man ønsker en del nemmere.

Hvordan er den så?

Selvom skoen vejer lige under et kilo, er det ikke noget man mærker, når man racer ned af bakkerne. Med BOA-hjulene har man virkelig god mulighed for at spænde skoen til, så den sidder præcis som man ønsker. Skoen og dermed også sålen er utrolig holdbar, og forstærkningen på snuden, beskytter træerne godt. Skoens gode pasform og sålens tilpasse stivhed, men stadig bøjelighed ved tæerne, giver god velvære i fødderne under kørsel. Den er ikke vandtæt, og derfor vil man opleve at sokkerne bliver våde i en god regnbyge.

Skoen er en allrounder, og en rigtig god trail sko. Den passer rigtig godt til mange forskellige typer mountainbiking, også når man af stået af cyklen, for at trækker cyklen op, eller har brug for at få balancen ved at sætte foden ned. Skoen kan også godt bruges til flade pedaler, men med området i midten, hvor klamperne sidder, vil man miste det inderste greb på den flade pedal.

Scott MTB AR BOA er en utrolig gennemført sko, som man ikke vil fortryde, hvis man leder efter en lidt mere afslappet cykelsko. Den har en udsalgspris på ca. 1.500 kr., mens skoen med snørrebånd ligger på omkring 1.100 kr.