Bukserne der holdet vandet ude, benene varme og så er de uden PFC kemikalier, og det er godt for vores natur og for os mennesker.

Endura behøver ikke den store præsentation, de producere udstyr, der kan holde til det de lover. Endura er skotsk, og har man været i Skotland, så ved man, at her skal udstyret holde til ustadigt vejr og til naturen. Vi har testet Enduras MT500 spray bukser. Der er mange gode funktioner gemt i bukserne, men det vigtigste er, at de holder det meste vand ude og benene varme.

Bukser er ved at vinde indpas hos mountainbikefolket, det ses meget i nogen dele af sporten, og mindre i andre dele af sporten.

Materialet

Det bedste først, for Endura indførte for et par år siden en produktion uden PFC kemikalier. PFC har traditionelt været det kemikalie, materialet har været behandlet med, for at skabe vandtæthed. Men det er dårligt for naturen, og det er dårligt for os mennesker. Så det er Endura, og flere andre producenter af vandtæt udstyr gået væk fra.

Bukserne er lavet af et materiale der gør dem meget lette af have på. Der er stretch i dem, sådan at man faktisk kan bevæge sig frit i dem, og så gør materialet, at vandet preller af. Det lægger sig som dråber, og løber af bukserne. I skridtet og på numsen, er der sat paneler ind, der er 100 % vandtætte – og det er de. De er sømløse, hvilket gør, at man ikke generes de udsatte steder.

Mange lynlåse

Der er mange lynlåse rundt omkring på bukserne, men ingen gammeldags knapper. Der er en lynlås ved anklerne, sådan at man nemmere kan tage bukserne på. Så har de, som ved alle deres andre bukser placeret en lynlås, der bruges til at åbne op for udluftning ved låret. Lommerne har lynlåse, og så er der selvfølgelig en lynlås ved skridtet – og den er man som mand ret glad for, da det giver nem adgang, når der skal “spray’es” lidt vand ud af bukserne. Det bedste ved alle disse lynlåse er, at de fungerer hver gang, også når man er mudret til.

Der er ingen traditionelle knapper, kun trykknapper. Bukserne lukkes med to ret holdbare knapper i livet, og de holder faktisk ret godt. Herudover har de indbygget Enduras traditionelle “bæltesystem”, hvor man kan stramme livet lidt ind, med et velcrobælte.

Størrelsen

Enduras tøj kan godt variere lidt i størrelserne, sådan at xl i deres Singletracker baggypants, ikke er samme xl som deres Humvee baggy pants. Og man må sige, at deres jakker er små i størrelserne. Men de her MT500 Spray pants, holder faktisk størrelserne. Sådan at XL faktisk svare til XL. Der er rigtig god bevægelse i bukserne, og så er der faktisk gjort plads til, at man kan have knæbeskyttere under dem.

Læs også: Tweed Valley – Et must på alles bucketlist over mountainbike destinationer 

 

Hvad syntes vi så om bukserne

Man får alt det man kender fra Enduras baggypants, men så får man lige lange bukseben med i stedet. De er vandtætte omkring skridtet, og vandafvisende på resten af bukserne. Man kan bevæge sig i dem, og under kørsel genere de ikke, når benene bevæger sig op og ned. Selvom der sidder noget silikone i bælteliningen, som skal holde bukserne på plads, ville vi gerne have haft muligheden for, at stramme dem lidt ekstra til, også selvom der er det traditionelle velcrobælte.

Bukserne glider ok på sadlen, men når man rejser sig op mange gange, og dermed også sætter sig ned mange gange, oplevede vi, at bukserne bevægede sig en smule ned. Dette kan afhælpes med stramme til om livet.

At opholde sig på en mudret og vådt spor, og stadig være tør, det er simpelthen en kæmpe fordel. Så kan man holde varmen, og blive længere på sporet. Disse bukser holder en tør. Det er deres ypperste funktion, og det lever de fuldstændig op til. At man så aldrig bruger lynlåsåbningen på lårene, fordi bukserne nok mest bruges når det er koldt og vådt, er en mindre ting, og det trækker slet ikke ned i den samlede karakter.

Har man korte ben, men flere cm. omkring maven, kan de godt pose lidt omkring anklerne. Det gjorde vores også en smule. Det betød dog ikke, at de ramte kæden under kørsel, eller på anden måde generede.

Så alt i alt endnu et godt stykke udstyr fra Endura, som holder det de lover. Står man og skal vælge mellem flere forskellige mærker, bør det at Endura ikke bruger PFC kemikalier i deres tøj veje tungt i valget, for bukserne kan anbefales.

Endura MT500 Spray bukser koster 1.049 kr. Læs mere om dem her.