I kender det sikkert, man kan bare mærke når noget er godt. Det er der, hvor man med det samme får følelsen af, at det her er godt. Da jeg landede i Tweed Valley fik jeg den følelse, er man bare en smule bidt af mountainbikes, så er Tweed Valley et must på bucketlisten.

Taskerne var pakket med grej, og jeg var klar til 4 dages mountainbikeeventyr i Tweed Valley – lige syd for Edingburgh. Jeg fangede flyet til Edingburgh, ikke for at at se byen, men for jeg blev hentet i lufthavnen i Edingburgh og kørt direkte til Glentress i Tweed Valley. Ingen storbyferie til mig.

Tweed Valley

Tweed Valley ligger ca. 40 min. kørsel syd for Edingburgh, og kan nås med bus fra lufthavnen, mens det bliver noget nemmere i en lejet bil. Tweed Valley er en dal der strækker sig fra Peebles i vest ned til Selkirk i øst. Området kaldes også for the Scottish Borders, fordi det ligger tæt på den engelske grænse. Dalen er skabt til eventyr af alle slags, den er omgivet af høje bakker, som skotterne kalder det. Her i Danmark ville man nok kalde dem for bjerge, og har en maksimal højde på omkring 1.000 meter.

Området summer af mountainbikes, lige fra Glentress gennem Innerleithen og til Selkirk. Man skulle tro, at alle har noget med mountainbikes at gøre her i dalen. Det er nok ikke helt forkert, at der i hvert fald er mange der har berøring med det. Om det er bike parken i Glentress, uplift-service i Innerleithen, diverse cafeer og restauranter eller tøjmærker som f.eks. Findra, så har de alle berøring med mountainbikere der kommer til området.

Glentress og Innerleithen er indbegrebet af mountainbiking. De to steder ligger ca. fem minutters kørsel fra hinanden, og har noget af det aller fineste mountainbiking, man kan tænke sig. Det kaldes også for Skotlands krone inden for mountainbike områder, og er en del af “the 7stanes” mountainbike heaven. De besøgende kører gerne langt, for her får man det hele inden for et begrænset område.

På vej op i Glentress. Foto: Duncan Philpott.

Sov sødt og hav energi på cyklen

På denne tur boede vi på to hoteller. Det første hedder Glentress Hotel. Glentress hotel er indbegrebet af et mountainbike hotel. Chefen cykler selv, der er konstant mountainbike på tv’et i restauranten, og det er her man mødes før og efter man kører op i bakkerne. Priserne er ganske velkomne, og maden er god.

Cringletie House. Foto Tweed Valley Guides

Det næste hotel vi boede på, må kaldes et rigtigt skotsk slot, det hedder Cringletie House. Det er et hotel med fire stjerner, lækker mad, flotte værelser, og nok en smule dyrt. Men selvom hallen var belagt med de rigtige skotske tern, loungen havde fine lædermåbler, og værelserne var store, rummelige og luksuriøse, så var

mountainbikere med mudder op ad benene mere end velkomne.

På vej ned i Glentress – Foto Innes Graham

Glentress 7th stanes

Forventningerne var store, og jeg blev slet ikke skuffet. Glentress 7th stanes er bygget på en bjergside, men er helt omgivet af skov. Der er 4 loops, der er fordelt på en blå, rød og sort og så en freeride. Herudover er der halvvejs oppe en teknik park, og en hop spor. Ved parkeringsområdet er der bygget en større café, og så ligger Alpine Bikes Glentress, som er en veludstyret cykelbutik. Der er en god fordeling af byggede spor, og naturlige spor, og her er spor for begynderne, og for de meget øvede.

Fra cafeen og butikken cykler man op, og møder de forskellige spor på vej op. Hvert spor har så en nedadgående retning, så når man er i bund, skal man cykle op igen. Men man bliver belønnet, og kan med fordel stoppe op i de forskellige lysninger, og se ud over dalen. Tweed valley er et smukt område, hvor bakkerne bølger over landskabet, gamle slotsruiner og så de fedeste spor. De forskellige spor giver nogle super gode oplevelser, og der er mange muligheder for at tage de enkelte nedkørsler igen og igen, da man nemt kan cykle små runder.

Her er jeg på et af sporerne i Innerleithen jagtet af EWS chefen Chris Ball. Foto Duncan Philpott

Innerleithen

Innerleithen er navnet på byen. På begge sider af byen ligger fabelagtige spor. På den ene side springer linjerne ud fra den grus vej, der går op gennem bjerget. Vil man have masser af energi til nedkørslerne, så er der mulighed for at bruge Adrenalin Uplift, som er en bus der konstant kører op og ned. Her kan man købe et dagskort for 33 £, og kan man koncentrere energien på nedkørslerne. For hver gang man har kørt til trailhead i bunden af bjerget, så smider man bare cyklen på bussen, og inden længe er man oppe igen. Sporerne her er meget enduro indspirerede, og det er også her man finder nogle af de spor der har været brugt i IXS European cup eller Enduro world series. Her kan alle blive udfordret, og en god ide er at medbringe knæbeskyttelse og evt. rygskjold.

Bussen der tager cyklerne op i Innerleithen – Adrenaline Uplift. Foto Duncan Philpott

Det er også her man finder rigtige downhill spor, bygget af de professionelle. De er lodrette, og man skal have modet, teknikken og ikke mindst dristigheden i orden, før man smider cyklen ned af disse spor.

På den anden side af Innerleithen byen ligger the Golfie. Det er et områder over golfbanen, som giver adgang til de store vidder, men også her bydes der på nogle lange og tekniske nedkørsler. Her skal man dog selv træde cyklen op.

Der var vådt i Yair Forest den dag. Foto: Duncan Philpott.

Yair Forest

Når man er i området, skal man tage en tur på sporerne ved Selkirk. Selkirk ligger i den østlige del af Tweed Valley, og skoven man skal køre efter hedder Yair Forest. Her fik vi nogle uforglemmelige ture på tværs af bakkerne, nogle fantastiske nedkørsler, og en masse mudder. Sporet ligger omkring Three Brethren, som er en monument bestående af 3 meget store varder, som giver et fantastisk view over området. Området er ikke så brugt, og man møder derfor ikke særlig mange mennesker her.

Bakkerne bag Innerleithen bød på mange opadgående meter, men det belønnede sig.

Tweed Valley er stor

Hele Tweed valley indeholder 250 km. spor. Det er kun sporerne i Glentress der er officielle, mens alle de andre ikke står markeret som officielle. Men kigger man f.eks. på sporerne i Innerleithen, som ikke er officielle, så er det her Adrenalin Upliftservice operere, så de må ikke forveksles med det vi kalder piratspor. Sporet starter ved trailhead som også er en butik, hvor man kan købe lidt sejt souvenir, og få noget at spise og drikke.

Tweed valley er et mountainbike mekka. Området har fostret mange store ryttere, og området tiltrækker mange af de proffesionelle ryttere. Det skyldes helt klart områdets store variation i spor, sporernes tekniske niveau og så at mountainbikes er en del af dalens DNA. Man kan ikke sige mountainbiking i Scotland, eller for den sags skyld i Storbritannien, uden af Tweed Valley nævnes.

Innerleithen. Foto Duncan Philpott

Tweed Valley er stort, og når man er afsted kunne man med fordel hyrer en guide til at vise lidt rundt. Derved får man overblikket over hvor de forskellige spor befinder sig i dalen, og man skal ikke bruge tid på at finde det der passer til ens eget niveau. Glentress kan med fordel være udgangspunktet for ens tur, og her kan finder man også Tweed Valley guides, som kender området, udlejer top kvalitets mountainbikes, og også kan give coaching.

Opturen i Glentress er faktisk ret meget optur, og de der små lysninger, giver et fantastisk udsyn. Foto: Duncan Philpott.

Har man gennem hele artiklen tænkt, at det der Glentress er kendt, så er det måske fordi man har været på Søhøjlandets mountainbike festival. For her har man siden festivallens start kunne modtage træning af Andy Barlow fra Dirt School, som har hjemme i Glentress. Han huserer her på egnen, og Glentress er hans domæne. En anbefaling vil helt klart være, at er man i området, så se om du kan få nogle coaching timer sammen med ham eller hans kollegaer. Han er helt genial mountainbike instruktør, og han har fundet nogle næsten lige så gode instruktører.

En stor bunke af Santa Cruz mountainbikes. Her foran No1 Peebles Road. Dette er lejecyklerne hos Tweed Valley Guides.

Turen var arrangeret af Tweed Valley Guides i samarbejde med Glentress Hotel, Cringletie House og Visit Scotland. Cyklerne kan lejes hos Tweed Valley bike hire