Otte forslag til knæbeskyttere når du vil passe på dit knæ
Vi kender det helt sikkert alle sammen, og har helt sikkert alle sammen haft dem: hudafskrabninger på knæet. Det er sådan lidt et “fighter mærke”, der viser, at man har været ude og gået til den på mountainbiken, så meget at man har ramt underlaget. Men det kan også blive lidt for meget, og hæmme ens bevægelser, med et kæmpe sår på knæet. Derfor bruger man Knee pads eller på dansk knæbeskyttere. Her er fem af slagsen, som egner sig til dansk underlag og til det man oplever når man er udenlandsk.
Lige meget hvor god man er på sin mountainbike, så styrter man. De fleste gange sker der ikke så meget, måske lidt ridser, blå mærker og det er det. Men ofte når man kører lidt mere hårdt til på nedkørslerne, så oplever man sten, rødder, hårdt underlag eller måske endda klipper. I de situationer er det rart med noget beskyttelse på knæene.
Eksperten udtaler
Spørger man Mads Weidemann fra MTB Akademiet om knæbeskyttere, siger han “Man kan sige at der er to typer af knæbeskyttere til hver sit formål: En tyndere knæbeskytter til danske spor, som du har på efter behov – måske når du af underlaget føler dig udfordret. Og en tykkere knæbeskytter til bjergrige og stenede forhold, som du har på hele tiden”.
Den tyndere knæbeskytter til danske forhold, bør være lavet af et formbar D3O-agtigt materiale. “Grunden til at man ikke skal købe de helt dyre, store og vilde knæbeskyttere til danske forhold er, at sporet jo som bekendt er muldjord ca. 99,5% af tiden på nær minus Bornholm, og dermed bør beskytteren blot modstå de hudafskrabninger ved styrt, du måske får, hvis ikke du havde knæbeskyttere på” siger Mads Weidemann.
Men når man kører i bikeparks eller bjergrige områder, hvor farten dels er højere og terrænet mere stenet og klipperigt, så beskytter en tynd knæbeskytter ikke tilstrækkeligt. Her skal knæbeskytteren både beskytte mod lette slag og hudafskrabninger som D3O beskytter i mod, men også slag fra klipper som en skal beskytter mod.
Her foreslår Mads Weidemann, at man overvejer en knæbeskytter med plastikskal oven på et lag af D3O-agtigt materiale. “I dag er alle knæbeskytter over ca. 500,- kr. gennemtestet og skabt til at sidde komfortabelt. Køber du en billig, kan du godt påregne, du får, hvad du betaler for” forklarer Mads Weidemann.
Hvad siger brugerne?
Vi har spurgt Mads Weidemann og Kim Møldrup fra MTB__DK om hvordan de selv bruger knæbeskyttere.
Kim Møldrup som har Youtube-kanalen MTB__DK
Hvilke slags knæbeskyttere bruger du selv?
Jeg kører altid med knæbeskyttere. Har for nyligt fået nye knæbeskyttere således, at jeg har et sæt til almindelig sporkørsel her hjemme i Danmark, og et sæt til når det bliver mere vildt, bikepark og lignende i udlandet.Det er vigtigt for mig, at komforten er i orden, da jeg tit har dem på længere tid af gangen. Og så gør det heller ikke noget at designet er pænt, men skal jeg vælge er det klart funktion over form.
Mads Weidemann fra MTB Akademiet:
Hvilke slags knæbeskyttere bruger du selv?
Tja, lad mig sige det sådan, at jeg kører med de tykkere knæbeskyttere, når jeg træner eller konkurrerer i downhill eller enduro. Ellers kører jeg ikke med nogen form for beskyttelse udover hjelm og måske briller. Jeg har det sådan, at jo mindre beskyttelse jeg er iført, desto MERE opmærksomhed giver jeg køreteknikken. Og dét virker for mig.
Mads har et lille trick han bruger, når han skal have sine knæbeskyttere på i længere tid. “Uanset hvor dyre knæbeskyttere man køber, opstår slidsår på området af huden, hvor knæbeskytteren dækker, derfor køber jeg en flaske babypudder/talkum i Super Brugsen og drysser rigeligt ned i hver beskytter for hver gang jeg bruger dem på. Dét virker!” siger Mads Weidemann.
Jonna Johnsen, Mexicansk mester i Enduro og Downhill, og eneste dansker der har vundet medalje ved Crankworx serien
Hvilke slags knæbeskyttere bruger du selv?
Jeg bruger stort set altid knæbeskyttere, og det er vigtigt for mig, at de sidder hvor de skal hele tiden. Jeg har nogle forskellige at vælge i mellem, alt efter hvor jeg kører. Det er f.eks. de tynde jeg vælger, hvis jeg skal køre pumptracks, og så vælger jeg dem med en hård skal, når jeg kører enduro. Men generelt er det klart komforten og beskyttelsen der tæller for mig, og så gør det jo ikke noget, at de ser fede ud.
Otte forslag til knæbeskyttere
Vi har fundet otte forskellige knæbeskyttere, som vi kan anbefale til brug i Trailcuppen, eller hvis du skal ud på lidt vildere underlag.
Scott Soldier II Knee Guards
Scotts Soldier knæbeskyttere er konstrueret med et D3O beskyttende lag, som har et meget slidstærkt stof omkring sig. Sleve D3O indlægget er formet til at passe på knæet, sådan at der er rigtig god plads når benene bøjes under cyklingen. Indlægget sidder på en gamache ud af åndbart stof. På toppen er der silikone indlæg, som holder gamachen og dermed knæbeskytterne på plads over knæet.
På indersiden af gamachen er der et lille indlæg, som beskytter indersiden af knæet, hvis man har tendens til at ramme sadlen, når man står op i pedalerne på turen ned.
Når man har knæbeskytterne på, oplever man ikke, at de sidder der, selvom de fylder noget ud over knæene. De bliver siddende, og man skal kun engang i mellem lige rette lidt på dem. Når man skal bruge dem, altså ved styrt, virker de som de skal, og man undgår fightermærker. Men man skal huske, at der her er tale om lettere knæbeskyttere, som gør sig rigtig godt i Danmark og mange af de flowspor man oplever i udlandet. Men skal du ud på klipper, kunne man evt. kigge på Scotts Grenade EVO Hybrid, som har en ekstra skal uden på D3O indlægget.
Scotts Soldier Knee Guards II kan anbefales. De er behagelige at bruge, de passer perfekt til kørsel i Danmark. Skal man syd på, er de fine til de mange flow spor i bikeparks.
Scott Soldier II Knee Pads er set til ca. 700 kr.
Se dem hos Scott-Sports. Som er kommet i en ny version
FOX Enduro Pro
Fox har lavet disse knæbeskyttere, som de kalder for Enduro pro. Der er tale om nogle rigtig fine knæbeskyttere, som også kan bruges på de fleste spor. Men bliver det rigtig enduro, mangler de et ekstra hårdt lag uden på. Når det er sagt, så er de rigtig fine til danske forhold, og vil beskytte knæene mod de fleste underlag, som de møder ved styrt.
Knæbeskytterne er bygget op af en gamache der går ret højt op på låret. På denne gamache er påsyet en lomme, hvor Foxs indlæg ligger. Deres indlæg hedder Fox F3 Armor, og fungere på samme måde som D3O indlægget. Der er god fleksibilitet under kørsel, men god beskyttelse, når man rammer underlaget.
Selve indlægget kan tages ud, sådan at man nemt kan vaske gamachen som sidder rundt om benet. Størrelsesmæssigt kan de godt være lidt små i størrelserne, så køb dem et sted, hvor du kan prøve dem. Dermed får du et par der sidder som de skal.
Selvom FOX kalder denne for Enduro pro, så bør man nok overveje at købe en lidt mere solid knæbeskytter, hvis man faktisk vil køre enduro. Man kunne kigge på deres Launch D3O Knee Guard, som faktisk også bruger D3O materialet til deres indlæg. Herudover laver de en version der ligner Enduro Pro meget, der bare har et indlæg lavet af D3O.
FOX Enduro Pro er en ok knæbeskytter til mange danske tekniske nedkørsler, men den ville nok bedst egne sig til den daglige beskyttelse på sporet, når man er ude og køre.
FOX Enduro Pro koster 699 kr.
Se mere hos Fox.
SixSixOne Recon
SixSixOne (661) laver nogle ret lækre knæbeskyttere. Denne model er ultra tynd i forhold til mange andre knæbeskyttere, men stadig med en fornuftig beskyttelse. Når det er varmt og du blot er ude og træne, så er dette en fornuftigt valg. De er lavet i et let og åndbart materiale, som sidder godt omkring knæet. Beskyttelsen er lavet i “XRD impact foam”, som er blødt og behageligt at cykle med.
Selve materialet er lycra, som vi kender fra cykeltøj, og den sidder fast med elastik i top og bund. Den kan altså ikke justeres, men sidder som man kender det fra et sæt løse ben, blot med en beskyttelseskerne på knæet.
Sætter du pris på komfort og er du typen der ikke tager de store chancer, så er dette et fornuftigt sæt.
SixSixOne Recon koster ca. 400 kr.
Se mere hos SixSixOne.
SixSixOne Evo II
Disse beskyttere fra 661 er en knæbeskytter til dig der både vil bruge den herhjemme, men også i udlandet, hvor underlaget er hårdt og klipperigt. Dette er til dig der går allin, og ved at det ender galt på et tidspunkt. Når det gør, så har du taget dine forholdsregler med disse knæbeskyttere. Knæbeskytterne har et D3O indlæg og en kevlarskal uden på. Herudover sidder der et lille indlæg på indersiden øverst på knæet, for at beskytter mod slag fra sadlen.
Ved første øjekast, ser de store og klodsede ud, men når man først har dem på, så sidder de ret godt og behageligt, på trods af den forholdsvise store størrelse. Der er dog ingen tvivl om at der her er mere fokus på sikkerheden end der er på komforten, uden der dog er lavet de store kompromiser.
Evo II fra 661 sidder med en elastik som spændes over knæet, og holdes fast med velcro.
Lavet i super slidstærkt materiale, og super beskyttelse af dine knæ. Oplagt til dig der cykler Trail/Enduro og Downhill.
SixSixOne Evo II koster ca. 680 kr.
Se mere hos SixSixOne.
ION k-sleeve knæbeskytter
IONs K-sleeve opleves meget lette at have på. Ion bruger featherwight memory foam, som har mikro lufthuller, som udover at holde vægten nede, sørger for ventilation. Vægt, ventilation og materiale gør desuden, at det er en knæbeskytter, man nærmest ikke mærker man har på, og som ikke er for varm. ION bruger en beskyttelsesindlæg der hedder HD_Memory_Foam_Pad, som blandt andet giver rigtig god ventilation.
Under vores test, har de været brugt intensivt gennem flere måneder dagligt, og knæbeskytterens materiale der giver god ventilation, er nok en af forklaringerne på, at de endnu ikke har givet slidsår. Det smarte ved den lille størrelse er desuden, at de kan presses ind under et par lange bukser om vinteren eller i tasken om sommeren.
De holdes oppe af et silikonebånd ved øverste og nederste kant, hvilket holder dem super fint på plads. De beskytter det de skal, nemlig knæskallen, men heller ikke mere. Skal man køre et stenet terræn, anbefales det at opgradere til en mere solid knæbeskytter. Det kunne f.eks. være ION K-pact ZIP eller Select.
Materialet har fordele og ulemper. under testen har knæbeskytteren været i nærkontakt med velcro, hvilket de blev noget langhårede af. Til gengæld er de intakte og lugtfrie trods massivt brug det sidste halve år og vask ved 60 grader. Vi oplever at farven holder bedst i sort, da den moderigtig lyseblå er svær at holde farven på.
ION K-Sleeve koster 669 kr. og er et rigtig godt valg, hvis man skal køre lidt vildere på de danske spor, uden rigtigt at værke at man har knæbeskyttere op, men stadig gerne vil passe på sine knæ.
Se mere hos ION.
Endura MT500 hard shell Knee pad
MT500 er Enduras serie af vandtæt tøj og udstyr der er lavet til mountainbiking i alt slags vejr og i alle forhold. Serien er kendt for jakker og baggypants, men serien indeholder også hjelm, handsker og så knæbeskyttere.
Med Enduras MT500 hard shell knæbeskyttere bevæger vi os hen i mod beskyttelse af knæ, der har en bred brugsvidde, og som egner sig rigtig godt til enduro og downhill. Så har man planer om at skulle cykle på tekniske nedkørsler i bjergrige områder, men samtidig køre tekniske nedkørsler i Danmark, og ikke vil købe flere slags knæbeskyttere, så er disse knæbeskyttere et rigtig godt valg.
MT500 knæbeskytteren har en hård yderskal, der skal beskytte mod skarpe klipper eller andet der stikker ud. Under yderskallen sidder et D3O indlæg, der giver komfort og beskyttelse under den hårde yderskal. Siderne indeholder et indlæg af PU skum, som giver beskyttelse mod slag. På indersiden af beskytterne hvor knæet berøres, er der påsyet et indlæg der sidder over den øverste del af knæet, dette giver komfort når der pedaleres. Det hele sidder på en gamache med god åndbarhed, der holdes oppe af to silikone linjer på undersiden af en bred elastik, og både i top og i bund holdes beskytterne ekstra oppe af elastiske remme.
Knæbeskytterne sidder rigtig godt på benet, og bliver siddende under kørsel. Har man store lægmuskler, kan man med fordel trække dem lidt op nederst bagpå, for derved at opnå større komfort.
På MTBX vil de blive testet yderligere, både i Danmark, men også ved kørsel i bjergrige områder. Derfor vil vi komme med en test af lige netop den her knæbeskytter i løbet af forsommeren 2020.
Endura MT500 Hard Shell Knæbeskyttere er set til ca. 700 kr. Endura tror så meget på deres produkter, at de giver pengene tilbage i 90 dage efter købet, hvis man ikke er tilfreds.
Se mere hos Endura.
Kali Strike og Kali Mission
Kali Mission
Dette er en tynd knæbeskytter, der kan bruges til hverdagsturen ud på sporet. Den sidder fint på knæet, og beskytter mod specielt hudafskrabninger på selve knæet. Indlægget er PU skum, som er fleksibelt, gamachen er af åndbart materiale og så sidder den fast i top og bund med en silikonelinje.
De er set til 370 kr.
Se mere hos Kali.
Kali Strike
Kali laver flere slags knæbeskyttere, både de tynde og de tykke. Deres Strike model er en rigtig god knæbeskytter til danske forhold og til bikeparks i udlandet. De bruger et Xelion indlæg, indlæg på siderne til slag, og åndbart stof omkring benet.
De giver god beskyttelse og god komfort. De er set til ca. 600 kr.
Se mere hos Kali.
Forklaringer:
EN1621-1 level 1 er den europæiske standard for beskyttelse af krop, men dog ikke ryg og rygsøjle.
D3O, FOX F3 Armor, XRD impact foam og HD_Memory_Foam_Pad er indlæg der er bøjelige og behagelige når man cykler, men som bliver hårde ved salget på underlaget.
Spørgsmål til introerne
Forsidebillede: Innes Graham
Deltag i debatten