Shimano har en stort udvalg af sko, både til klik og til flats. Vi har lavet en langtidstest på et par kvindespecifikke sko til flats. Til testen har vi brugt Shimanos XT flats pedaler.

Mountainbike udstyr bliver i højere grad differentieret mellem kvinder eller mænd. Vi har fundet de her sko fra Shimano, som er designet til kvinder. Shimano har forstået, at bare fordi det er designet til kvinder, så behøver det ikke være lyserødt. Skoens udseende bærer derfor ikke præg af, at være kvindespecifik, men det gør pasformen i stedet. Skoene er selvfølgelig testet af en kvinde over ca. 5 måneder. De er testet sammen med et par nye Shimano XT flat pedaler.

Shimano laver rigtig lækkert udstyr, det er indiskutabelt, men funky fede modelnavne er de ikke rigtig kendt for. Skoen hedder SH GR-500 og pedalen hedder PD M8040. Kender man lidt til måde de navgiver på, så er der en smule logik i navnene.

Shimano SH GR-500 flats sko til kvinder.

Shimanos SH-GR500 er en kvindespecifik sko til flats. Skoen har en overdel af syntetisk læder, med stor holdbarhed. Oven på forfoden er der tekstil i form af åndbart mesh, der giver luft til føderne under kørsel. Skoen går forholdsvist langt ned bagtil, og giver dermed god bevægelighed. Skoens pasform er specifikt designet til kvinder.

Man kan ane slidtage efter pins’ne på den venstre (set her fra) sko.

Sålen er af det man kalder Sticky rubber, altså en rigtig slidstærk gummi, der giver rigtig godt greb på pedalen, men også på underlaget, hvis man træder af cyklen for at gå. Stivheden i sålen er en to’er på 1 til 12 skala, og dermed ikke en særlig stiv sål. Skoen er bred, hvilket giver god plads til fødderne. Den lukkes med snørebånd, som kan snøres tæt, og stramt hvis man ønsker.

Skoen har i testen vist sig utrolig slidstærk. Den har været brugt minimum to gange ugentligt med ca. to timers træning pr. gang, af en kvindelig XC rytter. Det ses ikke på sålen, som faktisk ikke viser slidtage. Så kunne man tænke, at den så greb dårligt på pedalerne, men det har ikke være tilfældet. Skoen er testet sammen med Shimanos XT flade pedaler, som fra testens start var helt nye, og dermed med helt nye skarpe pins.

På siden af skoen står modelnavnet, og det lille W indikere, at det er kvindeudgaven af skoen.

Shimano XT M8040 flat pedals

Shimanos XT flade pedaler, blev af Shimano præsenteret som en enduro/trail pedal, uden det dog skal holde en fra at bruge dem, selvom man ikke ser sig selv som en trail/enduro rytter. Der er tale om en forholdsvis stor pedal, hvilket giver god støtte under kørsel. Men de fås i to størrelser, så de kan passe både små og store fødder.

Pedalerne kommer med to størrelse pins, nogle der er helt korte og med afrundet top, og nogle der er 5 mm. lange, som naturligt giver mere greb end de små pins. Vi monterede de længste pins til denne test, da de små pins må forventes brugt til mindre aggressiv kørsel.

Her er testrytteren i gang med at skrue de små pins ud, og sætte de pins på 5 mm. i. Det er de små pins man kan se til venstre for topnøglen.

Pedalerne har vist sig, som så meget andet udstyr fra Shimano, at have høj kvalitet, og virkelig holde til alt hvad man byder dem. De har taget slag fra klipper, og hængt fast i rødder, uden at de er slået eller trukket akslen skæv. Størrelsen og de 5 mm. pins giver et rigtig godt greb, men også gode mærker i skinnebenet, hvis man er uheldig.

Konklusion

Sko og pedal passer rigtig godt sammen.

Der er tale om rigtig holdbare sko, som efter 5 måneder ikke viser det store slid. Der er god pasform i skoen, hvilket giver rigtig god komfort under kørsel. Sålen griber rigtig fint i pedalen eller på underlaget. Skoen ligger i den gode ende af prisskalaen, og har en vejl. udsalgspris på 749 kr. Den kan helt klart anbefales, og er et godt alternativ til f.eks. Five Ten.

Pedalerne er brede, og giver dermed god komfort og støtte under kørsel. De kommer med to størrelse pins, hvor de længste på 5 mm. er at foretrække til lidt mere aggressiv kørsel. Det er en rigtig holdbar pedal, der uden problemer holder til slag mod klipper, styrt og andet. Pedalen har en vejl. udsalgspris på 799 kr.