Vores vurdering af Scott Stego plus

Test score af Scott Stego plus

Funktionalitet: 9

Design: 10

Pris: 8

Total Score: 9 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Valg af hjelm er individuelt, og man skal prøve hjelmen inden man køber den. Derfor er det nok en af de varer, som man bør købes lokalt. Alle hjelme er forskellige, og de sidder forskelligt på hovedet. Vi har testet Scotts Stego Plus 2021 hjelm. Modellen er ikke ny, men blev faktisk lanceret første gang i 2014, da Scott for alvor lancerede deres Genious longtrail mountainbikes. Stego hjelmen er en klassiker, som nu kommer i en opdateret version.

Scott Stego – Version 2021

Scott er et af de største mærker på cykelscenen, og bliver man bedt om at nævne tre cykelmærker, vil Scott være et af de navne der bliver nævnt. Kigger man på World Cup scenen, kan man ikke komme uden om Kate Courtney eller Nino Schurter, som begge kører på Scott SRAM MTB Racing Team. Men Scott er meget mere, og deres udstyrs katalog er ret så omfattende.

Scott Stego er en trailhjelm helt ind i sjælen, og med mange år på markedet, kan man kalde hjelmmodellen en klassiker. Vi har tidligere testet Scott Stego, men hjelmen er blevet opdateret, og har fået en helt nyt look. Designet har fulgt med tiden, hvilket ses i linjerne i hjelmen, komforten og i sikkerheden.

Hjelmens designlinjer giver en meget sammenhængende hjelm.

Den nye model har samme komfort og samme sikkerhed som den gamle version. Herudover har den fået tilført ekstra funktioner. Vi har derfor valgt, at teste hjelmen over længere tid, og lave en langtidstest på den. Den er flot lige ud af kassen, men hvordan ser den ud efter 8 måneders intens brug?

Hjelmen fås i tre forskellige størrelser og fås i farverne: Florida Red, Nitro Purple (som også indgår i Scotts contessa serie), snow white, granite black, marble brown og land green. Hjelmen vi har testet er i størrelse L og vejer cirka 420 gram.

Den har en vejledende udsalgspris på 1.599 kr.

Hvad har Scott opdateret?

Hjelmen har fået en stor opdatering, men er stadig Scotts svar på en enduro hjelm, uden at være en fullface hjelm. Formen er ændret, idet 2021 modellen er blevet mere strømlinet. Hjelm og skygge går ud i et, hvilket giver større sammenhæng synsmæssigt. Derudover har den fået flere ventilationshuller i nakken.

Læs også: Scott Stego – en rigtig trail hjelm

Puderne i 2021 modellen er klart forbedret. Både den generelle kvalitet, men også det funktionsmæssige. MIPS systemet er bedre integreret med nakkelukningen, hvilket givet større stabilitet. Remmene har samme kvalitet, og der er ikke ændret på lukkemekanismen, som stadig er et klikspænde.

Vi har testet Stego hjelmen i forhold til komfort, funktioner og sikkerhed.

Komfort

Hjelmens komfort er meget individuel, og det kræver sædvanligvis, at du prøver hjelmen, måske endda på en cykeltur, før du kan konkludere, om hjelmen er lige dig.

Spændet under øret kan ikke låses, uden det dog har nogle betydning.

Der er flere gode justeringsmuligheder, sådan at hjelmen kommer til at sidde godt på hovedet. Den nye integrerede nakkerem med justeringshjul (Scott kalder det Halo Fit System), sidder stabilt fast i hjelmen. Der kan justeres i tre trin, sådan at hjelmen ikke rykker op og ned i panden. Desuden er der god plads til en nakken.

Man kan via justeringshjulet på nakkeremmen, justere hvor stramt hjelmen skal sidde omkring hovedet. Herudover kan man justere hageremmen neden om hagen, og via et spænde ved øret. Spændet ved øret kan ikke låses. Efter længere tids brug kan det konkluderes, at der heller ikke er behov for at låse det, det sidder hvor det skal.

Monter dit Gopro kamera

Skyggen er designet, så den sidder i forlængelse af hjelmformen. Det giver et ret unikt design, som er med til at give denne hjelm et flot og æstetisk udseende. Skyggen har to indstillinger: Den ene er vippet ned, hvor det hjælper med at beskytte det det skal. Den anden indstilling er vippet op, som giver plads til at montere et action camera. Der kommer 2 skygger med, en med en Gopro mount og en skygge der bare er ren.

Gopro kameraet skal sidde under skyggen. Men det er ikke helt nemt at montere det her. Det er faktisk nemmest at montere det oven på skyggen, hvilket dog gør det svært at få Gopro kameraet til at fange den rigtige vinkel. Derfor kan man nænsomt fjerne to små plastik dimser, der sidder inde i selve grebet, for derved at gøre det utrolig meget nemmere at påsætte kameraet under skyggen.

Funktioner

Scott Stego hjelmen er polstret med to sammenhængende puder. Puden i panden er bred og tyk omkring panden. Puden på issen er løs fra puden i panden, tyndere og fungerer mest som stødpude mod toppen af hjelmen.

Med en pandepude der er markant tykkere end puden på issen, holder det bedre på sveden. Det betyder at sveden ikke løber ned i øjnene hele tiden. Har man prøvet det, så ved man hvor irriterende det er. Alle puder kan skiftes, og man kan købe dem separat hos en Scott forhandler.

Hjelmen er fint udluftet, med flere store udluftningshuller. Der faktisk er så store, at man kan klø sig i hovedbunden.

Hjelmen har det Scott kalder “optimized venting”, hvilket giver fin gennemstrømning af frisk luft, uden at være for kold om vinteren. Der er god plads til en hjelmhue, uden at hjelmen kommer til at sidde forkert.

Som flere af Scotts andre hjelme, har denne hjelm et såkaldt polykarbonat på ydersiden, der giver den skinnende overflade. Det giver for det første giver et flot ydre look, men reducerer også vægten.

Sikkerhed

Hjelmen har de certificeringer den skal have, for at blive solgt på det europæiske marked. En cykelhjelm skal være CE mærket, og så skal den have EN 1078 mærket, som er en europæisk sikkerhedsstandard. Disse mærker kan være en af de tungtvejene grunde til, at man ikke skal købe sin hjelm f.eks. på en kinesisk side.

MIPSindlægget er integreret med nakkeremmen. Det giver stor stabilitet.

Herudover har det Scott kalder “Extended cover zone”, som er den nederste del af hjelmen, hvor der er ekstra beskyttelse. Hjelmen har MIPS, hvilket er det indlæg man ser inde i hjelmen, som ofte er gult, men på denne hjelm er helt sort.

8 måneders langtidstest

Vi har gennem otte måneder testet hjelmen. Der hvor en hjelm bliver slidt over tid er i remmene og puderne. Herudover kan justeringsskruen svigte undervejs, og materialet kan bliver slidt på overfladen og i selve skummet.

Puderne er noget af det der hurtigst bliver slidt på hjelmen, og derfor også noget man kan skifte. Vi har ikke skiftet en eneste pude, og vi oplever at formen og funktionen af puderne holder. Kigger man ned i hjelmen her efter otte måneders intens brug, ser puderne ret nye ud.

Hjelmen fremstår flot efter otte måneders intens brug.

Remmene kan ved intens brug, begynde af glide ud af indstillingerne. Dette har vi ikke oplevet med remmene på hjelmen. De kan godt blive lidt stivere, men slet ikke noget der irriterer under brug. spændet under øret kan ikke låses, men det har heller ikke været nødvendigt, for der er ikke gledet ud af justering.

Justeringsskruen i nakken er udsat. Sand, mudder og andet fra sporet, bliver kastet op i nakken fra dækkene. Den holder godt, og fungerer stadig som da hjelmen var ny. Det fungerer rigtig godt, at nakkeremmen er integreret med selve MIPS indlægget. Det giver stor stabilitet, og hjelmen sidder bedre på plads på hovedet, selv hvis man ikke har strammet den helt tæt på hovedet.

Materialet er undervejs i testen, blevet ramt af grene, mudder og andet fra sporet. Dette og brugen af hjelmen kan ses i plastikken uden på hjelmen. Men dette betyder også, at selve skummet i hjelmen bliver godt beskyttet, og holder formen uden slag og andet.

Konklusion

Overordnet må vi sige, at hjelmen efter 8 måneders intens brug, stadig fremstår flot. Sikkerheden er stadig som da vi tog hjelmen ud af kassen. Remmene glider ikke ud af justering og justeringshjulet i nakken er helt og fuldt funktionsdygtigt. Hjelmen lever op til de forventninger vi havde til en hjelm til 1.599 kr., hvor alt må forventes at fungere hele hjelmens levetid. Der er mange km. tilbage i denne hjelm endnu, selvom man siger, at man skal skifte hvert år.

Vores oplevelse af hjelmen er meget positiv. Den mærkes ikke under kørsel, holder sig på plads, og falder ikke ned i øjnene. Derudover kommer der ikke nogen larm fra den under kørsel. Vi hæfter os specielt ved holdbarheden i justeringssystemet, pudernes kvalitet og ydersidens holdbarhed. Det giver god komfort, efterlader ikke mærker i panden, og så sluger puderne meget sved.

Der er god plads til vinterhuen under hjelmen, samtidig med at den fungerer rigtig godt i sommervarmen. Den er ikke så dyb som f.eks. Enduras MT500 hjelm, og der er rigtig god plads i nakkeområdet.

Prøv den – det er vores anbefaling

Med opdateringen af Scott Stego hjelmen har vi fået fuldendt hjelmen, med de funktioner vi specielt efterspurgte i seneste test af Stegoens tidligere version. Vi manglede på forrige model nogle monteringsmuligheder på toppen, og det har vi fået. Derudover har Scott løftet kvaliteten over hele linjen, og løftet den op blandt de aller bedste hjelme i den prisklasse, når vi taler trail og enduro hjelme.

Hjelmen koster 1.599 kr. og herfra kan vi give en stor anbefaling.

Læs mere om hjelmen på Scotts website.