Hjelmvalg er kun noget man selv kan lave, og man skal prøve hjelmen inden man køber den. Derfor er det nok en af de varer, som man bør købe lokalt. For alle hjelme er forskellige, og de sidder forskelligt på hovedet. Vi har testet Scotts Stego hjelm. Det er ikke en ny hjelm på markedet, men blev faktisk lanceret første gang i 2014, da Scott for alvor lancerede deres Genious longtrail mountainbikes. Stego hjelmen er en klassiker der hænger ved. Vi har kigget nærmere på den.


Vores vurdering af Scott Stego

Test score af Scott Stego

Funktionalitet: 9

Design: 9

Pris: 8

Total Score: 8.7 ud af 10

Anmeldt af Jónas Thor Björnsson

Der er mange typer hjelme derude. De to mest sete typer, er den store runde hjelm, der går ned over nakken, som kaldes trailhjelmen. Den har visir, og er inspireret af en fullfacehjelm, bare uden hage- og kindstykket. Den anden type hjelm, stammer fra racerverden. Det er hjelmen der sidder tæt til hovedet, har god aerodynamik og mindre af omfang, og så bruges den ofte af folk på racercyklen, men ses også meget brugt af mountainbikeren. Der er folk, der sværger til trailhjelmen, og så er der dem, der altid vil have den hurtige racerhjelm.

Scott Stego

Scott er et af de største mærker på cykelscenen, og bliver man bedt om at nævne tre cykelmærker, vil Scott være et af de navne der bliver nævnt. Kigger man på world cup scenen, kan man ikke komme udenom Kate Courtney eller Nino Schurter, som begge var og er verdensmestre i XCO mountainbiking, og som begge kører på Scott-SRAM MTB Racing Team. Men Scott er meget mere, og deres udstyrs katalog er ret så omfattende.

Stego hjelmen i brug. Foto: Scott Sports.

Vi har over de sidste måneder testet Scott Stego hjelmen. Hjelmen fås i tre forskellige størrelser og så fås den i farverne mørkegrå (dark grey), orange (fire orange) og grøn (iris green). Hjelmen vi har testet er den grønne version i størrelse l og vejer cirka 340 gram. Den har en vejledende udsalgspris på 1.499 kr.

Vi har testet Stego hjelmen i forhold til komfort, funktioner og sikkerhed.

Komfort

Når du skal vælge en ny hjelm, har man ofte nogle specifikke funktioner, som man selv har oplevet give den rigtige komfort. Hjelmens komfort er meget individuel, og det kræver sædvanligvis, at du prøver hjelmen, måske endda på en cykeltur, før du kan konkludere, om hjelmen er lige dig. Men der kan være forskellige specifikationer ved en hjelm, som medvirker til, at der er større sandsynlighed for, at hjelmen passer dig.

Skyggen har en fin længde, der ikke genere under kørsel.

Scotts hjelme har mange muligheder for indstilling. Man kan indstille højden på nakkeremmen i tre trin, sådan at hjelmen ikke rykker op og ned i panden, når man er nede i attack position og kigger fremad. Man kan via justeringshjulet på nakkeremmen, justere hvor stramt hjelmen skal sidde omkring hovedet. Dette er helt sikkert meget individuelt, om man vil have hjelmen til at sidde meget stramt, eller måske lidt mere løst. Dog er det vigtigt, at hjelmen sidder fast på hovedet, så den ikke hopper op og ned under kørsel og ved styrt. Herudover kan man justere hageremmen neden om hagen, og via et spænde ved øret. Spændet ved øret lukkes med en klips, sådan at det bliver hvor man har sat det.

Hjelmen har det Scott kalder “optimized venting”, hvilket giver fin udluftning gennemstrømning af frisk luft, uden at være for kold om vinteren. Der er god plads til en hjelmhue, uden at hjelmen kommer til at sidde forkert.

Skyggen sidder fast, og kan ikke rykkes op eller ned, men den kan tages af. Den skygger ikke i synsfeltet, men giver alligevel skygge fra sol. Dog har skyggen ofte andre funktioner, som f.eks. at give øjnene læ for nedbør og beskytte fra grene der slår ned oppe fra.

Hjelmen har en god plan overflade, der giver mulighed for at spænde forskellige ting nemmere på.

Hjelmen har en fin plan flade på toppen, hvor man nemt kan påklistrer en holder til et Gopro kamera eller en lampe. Det er også fabrikeret på en måde, så der også nemt kan spændes en lampe på med velcro eller strips.

Funktioner

Stego hjelmen er polstret med tre forskellige puder. Puden på panden er sammenhængende med puden der går op på issen. Derved ledes sved nemmere ud af hjelmen, og samles på pandepuden, hvorefter det kan presses ud. Sveder man meget, kan man opleve at skulle presse det ud, ved at trykke på hjelmen mod panden. På siderne sidder der en pude i hver side. Alle puder kan skiftes, og man kan købe dem seperat hos en Scott forhandler.

Som flere af Scotts andre hjelme, har denne hjelm et såkaldt polykarbonat på ydersiden, der giver den skinnende overflade. Det giver for det første giver et flot ydre look, men også en reduceret vægt.

Sikkerhed

Hjelmen har de certificeringer den skal have, for at blive solgt på det europæiske marked. En cykelhjelm skal være CE mærket, og så skal den have EN 1078 mærket, som er en europæisk sikkerhedsstandard. Disse mærker kan være en af de tungtvejene grunde til, at man ikke skal købe sin hjelm f.eks. på en kinesisk side.

Herudover har det Scott kalder “Extended cover zone”, som er den nederste del af hjelmen, hvor der er ekstra beskyttelse. Hjelmen har MIPS, hvilket er det indlæg man ser inde i hjelmen, som ofte er gult, men på denne hjelm er sort med gule straferinger.

MIPS indlægget i sort.

Man kan ikke beskytte sit hoved for meget, og MIPS beskytter i nogle situationer, mens den ikke beskytter i andre. På en tur til Skotland havde jeg et styrt, hvor jeg faldt med siden af hjelmen mod jorden. I den situation hjalp MIPS indlægget, i det jeg mærkede hvordan det gav hjelmen mulighed for, at rotere på hovedet, og måske forebyggede en større hovedskade.

Testen

Stego er en trailhjelm af sjæl, og derfor er det også testet på de fede mountainbikespor vi har i Danmark. Den er testet i kulde, masser af regn og forholdsvise varmegrader.

Man får nemt justeret hjelmen, så den passer og sidder fint på ens hoved. Jeg kan godt lide at hjelmen sidder godt fast på hovedet, men på grund af mit manglende hår, så bruger jeg altid en lille hjelmhue under. Den gør det på en eller anden måde ud for håret, ved at man ikke får den der klistrende følelses mellem hjelm og det skaldede hoved. Derudover suger den lille hue også sveden til sig, så man ikke får det i øjnene hele tiden.

God udluftning bag på hjelmen.

Når hjelmen er justere korrekt, sidder den på samme sted under kørsel, og man skal ikke sætte den på plads på kritiske tidspunkter. Hageremmen har fint med remlængde at give af, sådan at man ikke føler at den stramme under hagen, herudover løber den ikke. Skulle man undervejs have behov for at justere på de forskellige ting, så kan man nemt gøre det, justeringshjulet sidder fint frit, så man også kan justere det under kørsel.

Hjelmen føles let at have på, og generer ikke under kørsel. Når man har lampe eller et Gopro kamera spændt på toppen, skal der lige strammes lidt på remmene, sådan at hjelmen ikke rykker for meget, på grund af den ekstra vægt på toppen. Her kunne Scott med fordel have indbygget muligheden for at påsætte lampe eller kamera på toppen.

Kan vi anbefale den?

Scott er kendt for, at lave gode kvalitetshjelme, som bygger på deres erfaringer med udviklingen af hjelmene og feedback fra deres mange brugere. Stego hjelmen er ingen undtagelse, den holder sig til kendte dyder, og man får det man forventer: God pasform, høj sikkerhed og stor komfort.

Scott kan med fordel udvikle holdere der kan påsættes deres hjelme, for bedre at kunne have en lampe eller et Gopro kamera monteret på toppen af hjelmen. Dog har hjelmen en rigtig fin plant område på toppen, som egne sig rigtig godt til at påklistre et Gopro beslag eller sætte en lampe på med velcro eller strips.

Hjelmen har gode indstillingsmuligheder, sådan at man kan få den til at sidde rigtigt på hovedet. Herudover løber indstillingerne ikke ud, da de sættes fast med en klips. Man finder alle de certifikater en hjelm skal have, og så har hjelmen MIPS indlæg.

Hjelmen skriver sig ind i toppen af trail hjelme på markedet, og kan helt klart anbefales. Men husk nu at prøve dem inden I køber, for vores hoveder og præferencer er forskellige. Hjelmen har en vejledende udsalgspris på 1.499 kr.