Med bogen Mountainbike, lærer du at hoppe, du lærer at droppe, du lærer at køre stærkt på de rigtige tidspunkter. Du lærer, at det er dig der kører sporet og ikke sporet, der kører med dig.


Vores vurdering af Mountainbike - Fra begynder til verdensmester

Test score af Mountainbike - Fra begynder til verdensmester

Funktionalitet: 8

Design: 8

Pris: 7

Total Score: 7.7 ud af 10

Anmeldt af Lars Bachmann

Mountainbiken er et stykke moderne legetøj, der giver action for alle pengene, selvtillid og smil på læben. På cyklen er det ligegyldigt, om du kan køre solen sort eller hellere vil nyde fuglenes kvidren og lyden af grus under dine dæk. For “mountainbike er for alle”.

Sådan starter bogen “Mountainbike”, som er skrevet af Mads Weidemann og Søren Frandsen. 220 sider med undertitlen “Fra nybegynder til verdensmester” til en vejledende pris på 349,95.

Vi har henover sommeren læst bogen, og dette er vores anmeldelse af bogen “Mountainbike”.

Spænd hjelmen og boost din selvtillid

Hvis man spørger hvordan man bliver en bedre mountainbiker, så vil de fleste nok sige: træn, træn træn. Jeg tror det er de færreste der vil anbefale at læse en bog. Og selvom jeg som udgangspunkt er enig i, at man lærer ude på sporene, så er jeg samtidig lige så overbevist om at teori er en god bagage at have med.

Når man har læst i bogen, så tvinger man sig selv til at tænke “teorien” igennem, næste gang man er ude på sporet. Vi har alle forskellige udgangspunkter og niveauer, men vi får også dårlige vaner, hvis der går for meget rutine i den. Efter at have læst bogen, er jeg blevet mere bevidst om min kørestil, teknik, fart og linjevalg.

Fra nybegynder til verdensmester

Bogen er en blanding af fortælling, historier, interviews, samt konkrete “Sådan gør du”-artikler. Den tidligere professionelle mountainbiker Mads Weidemann, har bidraget med sin erfaring og viden, fra de mange år som aktiv rytter og underviser.

Journalist og forfatter Søren Frandsen  har sørget for at binde bogen sammen med ord og billeder. Resultatet er en flot bog, med masser af konkrete tips og guides, fortalt så alle kan forstå det.

Bogen har masser af tekst, og jeg har faktisk hygget mig med at sidde og læse den om aftenen. Der hvor det giver mening, er der lavet logiske illustrationer, som meget pædagogisk forklarer emner som linjevalg, og forskellen på step-ups, gaps, step-down og dobbelthop. Andre steder er der brugt flotte billeder, som fint forklarer de forskellige emner.

For at det ikke skal blive alt for “tørt” at komme igennem, er bogen krydret med interview med folk som Sebastian Fini, Michael Rasmussen og Henrik Djernis. Godt tænkt at give læseren lidt ekstra indhold på den måde.

Kapitler og indhold

Bogen er naturlig nok delt op i kapitler, som overordnet er Cyklen, Sporet og Teknik. Der er en ganske fin rød tråd igennem det hele, hvilke der vel også hentydes til i bogens undertitel “Fra nybegynder til verdensmester”.

Teknik

“Det store kapitel om teknik”, er det første kapitel omhandlende teknik. Her kommer Mads Weidemann ind på emner som grundposition, basis svingteknik, opkørsler og nedkørsler. Det næste kapitel er “Udvidet køreteknik”, og her får du udvidet svingteknik, hop og drops. Til sidst når du til “Avanceret køreteknik”, som er emner som bunnyhop, manual og avanceret sving.

Cyklen

Men inden du skal i gang med læse om teknik, er det der 2 andre emner du skal kende først; Det er cyklen og sporet. I kapitlet “Cyklen”, guider Mads dig igennem cyklens anatomi, og gør dig klogere på valg af cykeltype, gear, pedaler, hardtail eller fully.

“At vælge den rigtige cykel kan være svært. Ikke mindst fordi alle har en mening om, hvad du skal købe. Et eller andet sted er alles meninger rigtige, for vi må jo gå ud fra, at dine venner og veninder kun anbefaler gear, som de selv er tilfredse med. Så lyt til dem, men i sidste ende bør du købe den cykel, du føler dig bedst tilpas på.”

Sporet

“Sporet” er det korteste kapitel, men du skal endelig ikke springe det over. Her får du lidt info om de danske spor, og en vejledning til hvordan de danske mountainbike spor er skiltet. Kapitlet slutter af med et interview med Jeppe Bob Bertelsen, der er professionel sporbygger, med Frederik Leth i firmaet Bob & Leth, og så er han arrangør af Mountaibike Trailcup Danmark.

Konklusion

Mountainbike – Fra nybegynder til verdensmester, er en lærerig bog, som rigtig mange vil have gavn af at læse. Er du nybegynder, så er det bare med at få den bestilt med det samme. Er du rutineret motionist med flere års erfaring, så tænker du nok: Er det noget i den bog jeg ikke ved? Det er ikke sikkert, men som jeg indledningsvist skrev, så er teori godt for hjernen, og ved at få ting repeteret, så øger det fokus ude på sporet, og man bliver mere bevidst om sin teknik og kørestil.

Bogen kan blandt andet bestilles på gyldendal.dk

Bogen er udgivet og stillet til rådighed af forlaget Gyldendal.